KAZNE UČESNICIMA IZBORA KOJI NISU DOSTAVILI TROŠKOVNIKE!?

KAZNE UČESNICIMA IZBORA KOJI NISU DOSTAVILI TROŠKOVNIKE!?

0
Podijeli

izbori_glasacka_kutijaDržavna izborna komisija objavila je na svom sajtu finansijske izvještaje manje od pola lista koje su učestvovale na lokalnim izborima u Tivtu i Herceg Novom. Od 11 lista koje su učestvovale na izborima u Herceg Novom, dostavljeni su u roku (30 dana od izbora) samo izvješati Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), Socijaldemokratske partije (SDP) i Novske liste.
– Ipak nije objavljen niti jedan izvod iz banke, što je suprotno Zakonu o finansiranju političkih partija – ukazala je predsjednica CDT-a, Milica Kovačević.
– Ove četiri partije su za izbornu kampanju u Herceg Novom potrošile  ukupno 57,4 hiljade EUR, od čega SNP 27 hiljada, DPS 18 hiljada, SDP osam hiljada i Novska lista četiri hiljade, pojasnila je Kovačevićka.  Na izborima u Tivtu je učestvovalo deset izbornih lista, ali se na sajtu DIK nalaze izvještaji za samo njih šest – DPS, SDP, HGI, NOVA, koalicije DSS-SSR i Stranke penzionera, invalida i socijalne pravde, koje su ukupno potrošile 27 hiljada EUR za izborne kampanje.
– Ipak, jedino su uz izvještaje HGI i koalicije DSS-SSR objavljeni izvodi iz banke i računi iz kampanje, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija, navela je Kovačevićka.

To znači da bi mnogi učesnici izbora u Herceg Novom i Tivtu mogli biti novčano kažnjeni, jer partijama koje ne dostave izvještaje i prateću dokumentaciju, ili u izvještaju nepotpuno ili netačno iskažu prikupljena i utrošena sredstva, zaprijećene su kazne od 10 do čak 20 hiljada EUR-a. Kovačevićka podsjeća i da  „Zakon predviđa novčanu kaznu i za odgovorno lice u DIK, ako izvještaje i izvode ne objavi u roku od sedam dana od dana prijema“.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code