Kazne za preglasnu muziku u lokalima i na terasama do 20 hiljada...

Kazne za preglasnu muziku u lokalima i na terasama do 20 hiljada eura

16
Podijeli

Sezona kupanja je odavno počela, a neke plaže još čekaju čistače i postavljanje plažnog mobilijara, kao i opreme za izvođenje muzičkih programa. Živa svirka na plažnim barovima kreće obično krajem juna i za sada je već s rješenjima šest zakupaca plaža i vlasnika ugostiteljskih objekata.

Kako je Radiju Jadran rekla v.d sekretarka za turizam i ekonomski razvoj, Suzana Memarović, odobreno je 6 rješenja za izvođenje muzičkih programa na otvorenom, sa rokom ne dužim od 15 dana.

Picerija i restoran

Mjerenje nivoa buke iz ugostiteljskih objekata zbog izvođenja zabavnog programa ili upotrebe elektroakustičnih ili akustičnih uređaja i ove godine obavljaće komunalni policajci i inspektori Službe Komunalne policije i inspekcijskog nadzora. Njima su novim Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu proširena ovlašćenja, napominju u Komunalnoj policiji.

– Ugostiteljski objekat u kojem se emituje muzika mora da ispunjava uslove za zaštitu od buke, odnosno da ima zvučnu izolaciju kojom se obezbjeđuje da nivo buke izvan objekta ne prelazi propisanu graničnu vrijednost buke od 65 dB. Mjerenje buke obavljaće se kalibrisanim uređajem. Ukoliko dođe do prekršaja, odnosno prekoračenja graničnih vrijednosti nivoa buke, novčane kazne su drastične. Kazna za prekršaj koja se izriče pravnom licu u rasponu je od 2.000 do 20.000 eura, dok je za odgovorno lice u pravnom licu predviđena novčana kazna u iznosu od 200 do 2.000 eura – kažu u Komunalnoj policiji.

Inspektori Komunalne policije konstantno će obavljati nadzor, naročito na dijelu Milašinovića plaže i Igala, s obzirom da je to područje na kojem je najveći broj ugostiteljskih objekata iz kojih se emituje muzika.

Podsjećamo da je Herceg Novi ranije podijeljen na 8 akustičnih zona, što je ostalo nepromijenjeno. U njima nivo dozvoljene buke varira od 30 do 60 decibela, u periodu od 7-19, 19 -24 i od 24-7 časova ujutru.

Izvođenje muzičkog programa u ugostiteljskim i drugim objektima na području Opštine Herceg Novi može se dozvoliti uz upotrebu elektroakustičnih uređaja sa ili bez električnog ozvučenja u periodu od 09 h do 01 h, a na osnovu odobrenja nadležnog organa lokalne uprave. Za izvođenje i emitovanje muzičkog programa u sklopu održavanja javnih skupova, zabavnih i sportskih priredbi i drugih aktivnosti na otvorenom i u zatvorenom prostoru, nadležni organ izdaje posebno odobrenje, navode u Komunalnoj policiji.

U Sekretarijatu za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Odobrenja za izvođenje muzičkog programa izdaju za ugostiteljske objekte: u zatvorenom prostoru ugostiteljskog i drugog poslovnog objekta i na otvorenoj terasi ugostiteljskog ili drugog poslovnog objekta.

Podnosilac zahtjeva mora priložiti popunjen Zahtjev preko Građanskog biroa upućen Sekretarijatu za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo, u kojem će se tačno navesti period izvođenja muzičkog programa i vrijeme. Uz zahtjev je potrebno priložiti odobrenje nadležnog organa o obavljanju ugostiteljske djelatnosti, Elaborat o mjerama zaštite od buke, dokaz o plaćenoj komunalnoj taksi u iznosu od 272 eura mjesečno.

Sve je precizirano propisima, samo su izbor muzike i izvođača prepušteni onima koji ih angažuju. Svjedoci smo godinama da oni duž hercegnovske riivijere često ne vode računa o kvalitetu, već o komercijalnim efektima, koji se graniče sa šundom.

16 Komentari

 1. Svake godine ista prica. I ove obavezno zaobidjite dio od Barona do Palmon-a. Tj, vi svratite, potapsite po ramenu, pa na drugu stranu, da oni mogu da nastave.

 2. Razmislja li ko o akustici.Reljef grada je takav da muzika sa setalista cak iako je u granicama normale na setalistu,na prostoru iznad magistrale zbog akusticnosti terena stvara se ogromna buka koja je mnogo iznad dozvoljene.Tako da neko u opstini kome je fizika jaca strana treba da izracuna koliku buku dozvoljeni decibeli stvaraju u gornjim djelovima grada ili da istu izmjeri,pa prema tome dozvoli ili ne muziku na tom djelu setalista.Ovo se narocito odnosi na dio Igala od Galeba do Palmon Bay,odnosno buku koju muzika sa tog djela stvara iznad autopraone do iznad Gomile.

  7
  1
 3. A sta cemo sa djecom(13-18godina) koja divljaju ispod tudjih balkona,igraju fudbal,vriste i to se svve odvija u periodu do 02h?Kolike kazne ste propisali za roditelje te djece?

  11
  7
   • Djeca imaju perspektivu.Mogu se baviti sportom,mogu citati knjige,stariji od 15 mogu raditi,ima toliko hobija kojima se mogu baviti.Najlakse ih je kao stoku pustiti na livadu.Od njih treba napraviti vrijedne,ucene i postene ljude a ne klosare.Odrasla sam u tom naselju ali nikada nisam i nije mi na pamet palo klosaroti izmedju zgrada.Jednostavno za to nisam imala vremena.

    2
    2
 4. a dripac i lajavci ili cemo opet selektivna primjena zakona? kafici ne migu al zato privilegovani sa barke mogu da ga gare do besvijesti i maltretiraju svs?

  33
  1

Ostavite komentar

*

code