Kineskinja Tara Hui, privremena stanovnica Herceg Novog

Kineskinja Tara Hui, privremena stanovnica Herceg Novog

4470
9
Podijeli

Rođena u Kini, odrasla u Hong Kongu, živjela u nekoliko zemalja svijeta, Tara Hui danas je privremeni rezident Herceg Novog. Već mjesec  je naša sugrađanka, a to će biti i naredna dva mjeseca, koliko mora provesti van Evropske unije, kako bi stekla uslov da se tamo vrati.

– Ja sam se zapravo preselila u Sloveniju. U Herceg Novi sam došla iz Ljubljane, gdje sam se doselila prije godinu iz Sjedinjenih Država, mada sam odluku o preseljenju donijela prije nekoliko godina, ali zvanično sam se preselila prošle godine – priča nam Tara.

Picerija i restoran

Herceg Novi je prvi put posjetila neposredno prije preseljenja iz Ljubljane, kada je krenula u obilazak balkanskih zemalja koje nisu članice EU, ali i koje nisu predaleko od glavnog grada Slovenije. Vidjela je Srbiju i Bosnu, a od Crne Gore samo primorje, što joj je bilo dovoljno da odluči gdje će provesti 3 mjeseca.

Klima je presudila u odabiru privremenog boravka, ali i velikodušnost i gostoprimostvo Novljana, kao i opšti utisak o gradu van turističke sezone.

– Sviđa mi se to što je u gradu dosta lokalnog stanovništva i što sve funkcioniše iako nije turstička sezona, za razliku od nekih drugih turističkih gradova i destinacija koje sam posjetila, a koji su zimi potpuno pusti – objašnjava Tara.

Ono što je primjetnila, ne toliko u Herceg Novom, koliko u nekim drugim gradovima u Crnoj Gori, jeste veliki broj napuštenih građevina, od kojih su joj neke i dalje jako privlačne i lijepe, pa se pita zašto nešto ne učinimo sa njima.

Obišla je jedan dio Crne Gore, ali više je upoznala primorje nego sjever. Uočila je da neki gradovi zimi izgledaju napušteno, mada ne i Herceg Novi, zbog čega je, između ostalog i odlučila da ostane.

– Kada je riječ o manama vaše zemlje, ono što mi je prvo zasmetalo, s obzirom da ste zemlja u kojoj je turizam grana privrede koja je u povoju, jeste nedostatak informacija o trenutnim događajima na engleskom jeziku. Očekivala bih da budem u mogućnosti da saznam šta se dešava, posebno u mjestima poput Herceg Novog ili na primjer Perasta, odnosno gradova koji privlače turiste. Ali i dalje nisam u mogućnosti da dobijem najsvježije informacije – objašnjava Tara.

Sa tim problemom se suočila u prvoj posjeti Novom, za vrijeme Praznika mimoze. Kako je kazala, nije mogla da se snađe, da sazna kad, šta i gdje se održava. Sa druge strane, sviđa joj se naša obala, plaže, male prodavnice po gradu, koje vode lokalni vlasnici.

–  Iako su male, ono što mi je interesantno je da i dalje tu mogu kupiti sve što mi je potrebno, od ribe i morske hrane, mesa, do voća i povrća. A ono što mi je posebno drago jeste da ljudi ovdje i dalje gaje voće i povrće u baštama, pa čak i na javnim površinama. Predivno je vidjeti na Šetalištu svo to drveće smokava i citrusa, kao i sve te vrste primorskog drveća – navodi Tara. Upečatljiv joj je “miris Novog u ovom periodu, miris procvalih naranača, koji ispunjava noćni vazduh”.

Tara je posjetila nekoliko restorana u Novom i probala razna domaća jela. Hrana joj je neočekivano ukusna i prilično slana.

– Mislila sam da mi u Kini stavljamo mnogo soli u hranu, ali ovdje sam shvatila da to nije tačno. Iako je slana, hrana vam je prilično ukusna, ali ne i previše začinjena, samo slana. Zapamtila sam da uvijek naglasim da mi donesu upola manje slano jelo – kazala je kroz smijeh.

Probala je i neka od odomaćenih specijaliteta, sarmu, mada nije znala tačno ime tog jela. Sviđa joj se što u restoranima uvijek može dobiti svježu ribu.

Ono što bi promijenila u Herceg Novom su pojedini napušteni objekti. Kaže, probala bi da osnuje neku vrstu Ministarstva ili nekog Vladinog odjeljenja koje bi se nosilo sa tim problemom, jer je šteta da veliki broj tih objekata propada.

U velikom izboru gradova u Crnoj Gori, ali i u Bosni i Srbiji, koji su po površini i broju stanovnika veći od Herceg Novoga, Tara je izabrala da 3 mjeseca živi baš u Tvrtkovom gradu, zanemarivši, zbog njegovih ljepota i prednosti i neke nedostatke.

Ona ne zna da je TO u blokadi, da je budžet Opštine izglasan sa 3 mjeseca zakašnjenja, da nam je turistička sezona na pragu, da je grad u političkoj krizi, da su u maju lokalni izbori… Dobro je.

9 Komentari

 1. Po ko zna koji put ponavljam da je sve natpise u HN, od imena ulica prko turističkih flajera pa do plakata sa kulturnim događajima potrebno pisati našom ćirilicom i uporedo engleskim jezikom. Ćirilica je razumljiva slovenskim narodima Bugarima, Makedoncima i Rusima kojih nije mali broj, a engleski jezik bi zadovoljio naše koji ne vole ćirilicu(nažalost ima takvih) i sav zapadni svijet pa i ovu kineskinju
  3  1
 2. Ovo je cisti primjer koliko je grad sve samo ne turisticko mjesto. Turista trazi informacije koje ce procitati na engleskom. A mi to nemamo. Ni to ni mnogo cega jos.
  14  0
 3. Da je poštovana Tara došla u HN prije dvije godine bila bi bolji kandidat za predsjednicu opštine od dps-izborove jer je upućenija u nedostatke grada od bivše v.d. predsjednice.
  26  1
 4. Sve to i mi vidimo draga privremena stanovnice, i vise od toga, ali mi volimo da nam nista ne funkcionise i zato glasamo jedne iste 30 godina!
  15  1

Ostavite komentar

*

code