Kleku na Orjenu kitilo 100 rekreativaca

Kleku na Orjenu kitilo 100 rekreativaca

0
Podijeli

Ljubitelji planine, snijega i aktivnosti u prirodi okupili su se ovog vikenda na Orjenu, kod Planinskog doma Za Vratlom, gdje je treći put organizovan program “Kićenje kleke”.

Lijepo vrijeme, tanan sniježni pokrivač, te jedinstven obrazovni i zabavni program kićenja ove mediteranske biljke, izmamio je na Orjen oko stotinjak učesnika, pa organizaotori imaju razloga za zadovoljstvo:

Picerija i restoran

– “Kićenje kleke” i ovog puta opravdalo je naziv najposjećenijeg dešavanja iz zajedničkog zimskog kalendara koji promoviše Orjen kroz različite aktivnosti u planini. Organizovano su došli članovi planinarske sekcije “Novski tići”,  koja radi pri OŠ “Milan Vukvić”, kao i hercegnovski odred  izviđača “Orjen”. Ipak, primjetno je povećanje porodičnih posjeta, tako da su polovinu učesnika činili odrasli – priča Željko Starčević iz Agenciju za razvoj i zaštitu Orjena.

Planinarskom klubu Subra, kao organizatoru, na ruku je išlo lijepo, sunčano vrijeme i mali sniježni pokrivač koji je upotpunio prednovogodišnji ugođaj:

– U protekle dvije sezone, na ovom događaju snijega uopšte nije bilo, što ipak nije svojstveno Orjenu-planini poznatoj po obilnim sniježnim padavinama – dodao je Starčević.

„Kićenje kleke” je posljednji ovogodišnji događaj iz zajedničkog kalendara “Orjen, planina kraj mora”, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja  PK “Subra”, NVO Orjen Outdoor, AK “Niskogorci”, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO “Orka”, konoba Sikimić , NVO “Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”.

Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi, biće nastavljen s već prvim danom Nove, 2018. godine. Tada će, Agencija za razvoj I zaštitu Orjena organizovati “Prvi dan u prirodi”.

Kleka ima bodlje, ali bolje figura

Kleka, smreka, ili šmreka je mediteranski bodljikavi grm, ili niže drvo, koje je u Boki Kotorskoj, ali i šire na primorju, zajedno sa lovorikom, korišćeno kao božićno drvce. Zauzima prostrana područja kamenjara, od mora do 1500 m visine, šireći se sve više na nekadašnjim pašnjacima, čineći teren teško prohodnim.

– Koristeći je za božićno drvce ne štetimo prirodi, a ujedno se prisjećamo starih običaja. Ipak, zbog njenih izraženih i gusto raspoređenih bodlji, kleku nije tako lako okititi. Sa druge strane, uloženi trud se, ipak, isplati, budući da je kleka puno gušća od većine četinara, pa okićena čak bolje figura od svojih velikih i „razvikanijih“ rođaka – pojasnio je Starčević.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code