KLIZIŠTE NA PODIMA BIĆE SANIRANO DO SEPTEMBRA

KLIZIŠTE NA PODIMA BIĆE SANIRANO DO SEPTEMBRA

120
0
Podijeli

U julu je konačno, nakon sedam godina, počela sanacija klizišta u zaseoku Crnica, na Podima, u zaleđu Herceg-Novog. Posao vrijedan 270 hiljada eura Opština Herceg-Novi povjerila je kotorskoj kompaniji „Yu Briv”. Očekuje se da posao bude završen do kraja septembra.

Izvršene su neophodne pripreme na obezbjeđenju gradilišta i uklonjeno je nekoliko objekata i potpornih konstrukcija.
U toku je izgradnja glavne šipovske konstrukcije od 55 šipova koji se pobadaju na dubinu od 10-13 metara. Trasom lokalnog puta do sada je pobodeno 19 šipova, a počela je i izgradnja glavne naglavne grede nad šipovskom konstrukcijom. Biće urađen i drenažni sistem. Nakon toga treba da počne izgradnja potporne konstrukcije ispod ugroženih objekata, što bi trebalo da bude završeno za dva mjeseca.
Glavna nadzorna inženjerka Tamara Beko iz komapnije „MB Pro Ing” naglašava da su mještani pokazali spremnost da sarađuju i da su zadovoljni dinamikom izvođenja radova.
Zbog klizišta, koje je pokrenuto u februaru 2008. godine, stradale su 24 kuće i oštećena je putna, elektro i vodovodna infrastruktura, a mnogi stanovnici su ostali bez domova i doživjeli porodične lomove. Mnogo puta im je prošla vlast obećavala da će sanirati klizište, a i sa zvaničnih mjesta, u Skupštini, čulo se da su pare za taj posao potrošili. Neki od mještana još vode sudske procese, tražeći nadoknadu štete od izvođača radova na putu Meljine-Sitnica, „Prijedor puteva”. Ta kompanija je deponovanjem građevinskog materijala zatrpala vodotoke i prouzrokovala klizanje tla, što je i sudski potvrđeno.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code