Ko je koga izigrao oko zgrade solidarnosti u Meljinama?

Ko je koga izigrao oko zgrade solidarnosti u Meljinama?

3
Podijeli

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) je  polovinom oktobra 2016.godine započeo izgradnju zgrade solidarnosti u Meljinama, ali nije imao saglasnost SO Herceg Novi o prenosu prava na gradskom građevinskom zemljištu. Tako je bar protumačeno na lokalnoj Skupštini 14.marta, na kojoj su odbornici bili jednoglasni da  Opština treba da ostvari  primarno pravo iz ugovora 2006.godine i  da raspolaže sa 20 odsto izgrađenog stambenog prostora.

Obavezali su potpredsjednika opštine i Direkciju za imovinu i zastupanje da sagledaju način  sprovođenja Odluke Skupštine opštine  i da  sa investitorima pripreme  predlog konačnog  uređenja  međusobnih prava i obaveze i o tome izvijesti Skupštinu.

Picerija i restoran

Direktorica Direkcije za imovinu i zastupanje, Tamara Jauković, je objasnila, da je skupštinskom odlukom iz 2006. godine definisano da  ustupanje parcele i naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta predstavlja  učešće Opštine u rješavanju stanova zaposlenih u Novom, a da Opština Herceg Novi rasporedi 20 odsto izgrađenog stambenog prostora za svoje potrebe. Onda je tadašnji  predsjednik Opštine, Dejan Mandić,  u septembru 2006. godine sklopio ugovor sa predsjednikom Opštinskog sindikalnog povjereništva o ustupanju parcele, površine 875 m2 u Meljinama.

Međutim, prema njenim riječima, Opštinsko sindikalno povjereništvo je u avgustu 2007.godine, bez saglasnosti Skupštine, sklopilo ugovor sa Sindikalnim fondom za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) o prenosu prava na nepokretnostima. U članu 2 tog ugovora je navedeno da naknada za ustupljeno zemljište i za uređenje padaju na teret Opštine Herceg Novi, s tim što Opština zadržava pravo da 20 odsto izgrađenog stambenog prostora rasporedi za svoje potrebe pod istim uslovima koji važe za zaposlene iz kolektiva sa teritorije opštine.  U septembru 2016. godine je počela izgradnja objekta, objasnila je Jauković.

Ali, ugovor nije povoljan za opštinu, koja je dala plac i oslobodila investitora plaćanja komunalija, a da pri tom 20 odsto izgrađenog stambenog prostora može da ponudi svojim zaposlenima po uslovima i cijenama koje je odredio Fond za solidarnu stambenu izgradnju, odnosno 300 eura po metru kvadratnom za garaže i 850 eura za kvadrat stana.

Otvaranje sudskog postupka  ne bi sada bio dobar potez, jer bi Opština bila kriva ukoliko bi 25 radnika ostalo bez stanlova, ocijenila je Jauković.

Rok za završetak zgrade u Meljinama je kraj oktobra 2017 godine. Ona će imati 12 jednosobnih, 12 dvosobnih stanova i jednu garsonjeru. Objekat će imati još 7 garaža i 14 podruma, odnosno ostava. Ukupna vrijednost projekta kreće se oko milion  eura, kazali su ranije iz CFSSI, uz tvrdnju da stanove mogu kupiti zaposleni, pa i oni u lokalnoj upravi, samo po  Pravilniku Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju.

Iz CFFSI su reagovali i na nedavne skupštinske zaključke i negodovanje odbornika zbog prensoa vlasništva parcele u Meljinama  sa Sindikata na Fond i mogućeg gubitka 20 odsto izgrađenog prostora u zgradi. Iz Fonda navode da je netačno da je Opština Herceg Novi dala plac od 875 metara kvadratnih za izgradnju stanova za zaposlene sa teritorije Opštine Herceg Novi i ostala bez stanova, kao i da je Sindikat tajno opštinske stanove prepisao Fondu.

3 Komentari

 1. Pocinje da se gradi kao u Budvi.Izgleda da tamo vise nema slobodnih placeva za gradnju pa su ovdje dosli da malo devastiraju prirodu.

  6
  4
 2. Slučajno znam da je zgrada gradjena po DUP-u i u dozvoljenim gabaritima. A kakvi su imovinski odnosi, to ne znam, neka Sud rješava. Nego, da je imalo pameti u Opštini, uzimali bi stanove od investitora čiji predmeti leže, jer nemaju para za dozvolu. Zato se ništa ne gradi u gradu. Investitori uglavnom rade po principu kompenzacija, što znači da o sumi, koju traži Opština, mogu samo da sanjaju.

  12
  7
 3. Ja cu vam reci da je ovo najbolesnija gradjevina na svijetu, da ste imali gdje drugo da je nasadite, ne biste. Gdje su sad dozvole inspekcije itd? Iskoristili ste sto zgrade pored nisu u vlasnistvu stanara da im nasadite pod prozor tudji balkon, jer znate da se ne mogu zaliti. Inace ovo ovako ne bi bilo. Zgrada bez ikavog pogleda, prostora, realnog plana. Vucete struju iz stana zgrade do, sto je NEZAKONITO, nemate svoju vodu na gradjevinskog zemljistu, nego kradete Prvoborca. Zacepili ste kanale kuda voda decenijama.otice, da bi kamioni mogli prolaziti tuda. Kada kisa padne , bazen se stvori.Gdje ste sada gospodo inspektori za urbanizam i komu alna policijo? Zgrada ce biti najveca u.Meljine, sto je po dupu nemoguce. IMATE LI VI NA KRAJU KRAJEVA UOPSTE DOZVOLU ZA GRADNJU?

  36
  3

Ostavite komentar

*

code