Ko je kriv za blokadu Dnevnog centra u Igalu?

Ko je kriv za blokadu Dnevnog centra u Igalu?

3195
17
Podijeli

dragica kosic press 080316Nakon što se mnogo puta obraćala čelnicima lokalne administarcije, Mup-u, Osnovnom, Vrhovnom i Specijalnom državnom tužiocu, doskorašnja direktorka JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, Dragica Kosić, saopštila je medijima da je rad ove ustanove blokirao predsjednik SO, Andrija Radman. On je uputio dopis članovima UO, a potom i računovodstvenoj firmi Bencom, da se ona nezakonito legitimiše kao direktorica.
Dragica Kosić je uvjerena da su pravo i pravda na njenoj strani, da se vrši pritisak na nju, kao i da Radman treba da podnese ostavku, jer je onemogućio rad ovako važne ustanove bez ikakvog zakonskog utemeljenja. Andrija Radman odbija sve optužbe, tvrdi da isključivo postupa po zakonu, kao i da je o svim nepravilnostima u Dnevnom centru i oglašavanju kokursa za direktora obavjestio tužilaštvo.
Uz obimnu dokumentaciju Dragica Kosić je obavjestila da je na čelu Dnevnog centra bila od 15. jula 2011. godine do 15. jula 2015. godine. Nakon toga UO Dnevnog centra je odlukama br. 308 i 309 nju imenovao najprije za vršioca dužnosti direktorke, dok SO ne da saglasnost na izbor direktora, a onda drugom odlukom br. 309 imenovana je za direktorku JU Dnevni centar.
– Te odluke su proslijeđene Opštini Herceg Novi i sekretaru Sekretarijata za društvene djelatnosti Vladimiru Dželetoviću, koji ih je potpisao i one su proslijeđene u dalju skupštinsku proceduru.
17. jula 2015. godine smo dobili dopis vd predsjednika Opštine Dragana Jankovića, kojim nam traži da mu dostavimo obrazac da li je oglas bio objavljen na ZZZCG. Kako je u međuvremenu neko prijavio nepravilnosti Upravi za inspekcijske poslove, tako su našu ustanovu posjetile inspektorke rada Sonja Pejović i Milica Krstičević koje su nakon trodnevnog sagledavanja situacije, napravile zapisnik 23. jula prošle godine, utvrdivši da nepravilnosti nema.
images_slike_gradovi_hn_objekti_dnevni_centar_igalo_rjUslov za zasnivanje radnog odnosa ne mora biti nužno oglašavanje na oglasnoj tabli ZZZCG. Oglas za mjesto direktora ustanove bio je otvoren 15 dana u dnevnom listu Pobjeda, i na osnovu tog oglasa me je UO imenovao za direktora, kazala je Kosić.
Ona je objasnila da je dan nakon izvještaja inspektorki rada, njega dostavila Opštini Herceg Novi uz molbu da se o tome izjasne te omoguće da zakonito zastupa ustanovu.
Kosić naglašava, da od 24. jula pa do 21. decembra prošle godine, traje period ćutanja opštinske administracije. Tvrdi da se u tom periodu nekoliko puta pisanim putem obraćala uz podsjećanje na obavezu zakonitog potpisivanja faktura, plata, računa i rada ustanove, ali odgovora nije bilo. Tek 21. decembra je održana konstitutivna sjednica novog saziva UO, na kojoj je Andrija Radman, predsjednik SO zatražio da se ponovi postupak izbora i reizbora direktora, odnosno da se ponovi javni konkurs.
– Predsjednica UO Tamara Vukašinović je 28. decembra, obavijestila predsjednicu Aćimović i predsjednika Radmana, da nije u mogućnosti da stavi na dnevni red poništenje javnog konkursa i raspisivanje novog, zbog činjenice da je rok za poništenje konkursa mjesec – kazala je Dragica Kosić prepričavajući i detalje sastanka sa čelnicima Opštine, nakon kojeg je njoj pozlilo.
Ispričala je i da je 18. februara, Radman upozorio predsjednicu UO Tamaru Vukašinović, kao i članove ovog tijela na nezakonit rad ove ustanove, tražeći hitno uvođenje u zakonite tokove uz dodatno upozorenje na krivčno materijalnu odgovornost. Kosićku je uputio na činjenicu da nema status vd niti status ovlašćenog lica za zastupanje, ali i na zaštitu svojih radnih prava u skladu sa zakonom.
Kosić tvdi, da joj je identičnim dopisom 2. juna računovodstvenoj firmi Bencom, Radman onemogućio da potpisuje isplate i preuzima pravne radnje, zbog čega je ustanova u blokadi.
Obratila se i predsjednici Opštine Nataši Aćimović koja je odgovorila „Smatram da Vi kao neko ko se smatra ovlašćenim licem, treba sami da riješite taj tehnički problem sa računovodstvnom firmom Bencom“.
Naglasila je da je zbog kompletne situacije četvoro članova UO, uključujući i predsjednicu, dalo ostavke.
andrija radman 100216Na drugoj strani, predsjednik SO, Andrija Radman, negira optužbe i navodi da se striktno pridržava zakona.
– U skladu sa svojim ovlašćenjima predsjednika SO Herceg Novi, informisao sam UO JU Dnevni centar, osnovnog državnog tužioca i vd predsjednika Opštine Dragana Jankovića, o nezakonitostima i nepravilnostima koje su nesporne u oglašavanju javnog konkursa za izbor direktora Dnevnog centra. Takav izbor direktora ne može ući u skupštinsku proceduru.
Potrebno je da UO ustanove, donese odluku o raspisivanju javnog konkursa, potom donese odluku o odabiru kandidata, na koji SO daje saglasnost, objasnio je Radman.

17 Komentari

 1. Gospodja Dragica je prije kandidature dizala Radmana u zvijezde i jurila za njim ne bi li sebi obezbjedila funkciju, pa kad je vidjela da to tako ne ide sad oplela po njemu…. Eeee moja Kosicka zna se kakva si i da pokusavas izazvati sazaljenje zarad svojih interesa….
  0  0
 2. A zašto ne bismo komentarisali @kontra ? Ko si ti nam dijeliš lekcije ? Svako iznosi svoj stav i mišljenje, na koji apsolutno ima pravo, pa bio u pravu ili u “krivu”. Na ovom portalu malo-malo, pa se javi kakav ili kakva, što bi da “zavodi red”, i da uči čitaoce portala kako da komentarišu i slično.
  0  0
 3. Ma ko ste vi da komentarišete o nečemu kad nemate pojima o situaciji u centru. Siguran sam da više od polovine vas nezna gdje je centar a kamoli bio tamo. Raspitajte se kod zaposlenih, roditelja i okoline o čemu se radi i o kome se radi.
  0  0
 4. Koji nebulozni komentari,samo da je protiv vlasti.Radman je u pravu,jer postuje zakon.Gospodja Dragica je malo pretjerala i malo umislila.Treba da shvati da. nije savrsena i ima rupa u radu.
  0  0
 5. Podrška za Dragicu dobru i vrijednu ženu .Puno je učinila da ova vazna ustanova dobro funkcioniše .Ovakva osoba novoj vlasti ne odgovara iz vise razloga.Jos jedna u nizu gresaka ovog genija od političara Radmana.Svojim odlukama zajedno sa svojom nesposobnom družinom svakim danom urusava nas grad.Dokle!!!!!
  0  0
 6. JA SAM MISLIO DA SU ONI PRIJE BILI NIKAKVI,ALI SAM SE PREVARIO,VJERUJEM I MNOGI DRUGI.OO ŠTO SADA IMMO JE KATASTROFA,NULA ,DNO DNA.PA LJUDI MOJI ONI SU KOLIKO VIDIMO SVI U KONFLIKTU INTERESA.ŠTA RADI DRŽAVNI TUŽILAC ILI KO VEĆ.ZAŠTO SE OVO NAMA DOGĐA,KOME SU OVA ĐECA KRIVA.SRAMOTA.
  0  0
 7. Ko je mlad, sposoban i pritom skolovan i uspjesan tesko moze ovome narodu pasovati…Andrija, ovaj kolektiv i ovaj grad te nije ni zasluzio, dzaba se trudis ne mozes ispraviti krive Drine !
  0  0
 8. KADA SE VRATI NIKŠA ,VJERUJEM DA ĆE TO BITI BRZO,SVE OVO TREA POSLATI KUĆI I ŠTO HITNIJE RASPISATI IZBORE,JER JE OVO KATSTROFA OD KOJE SE NEĆEMO OPORAVITI.
  0  0

Ostavite komentar

*

code