Početna Društvo Ko je višak u hercegnovskoj “Čistoći”?

Ko je višak u hercegnovskoj “Čistoći”?

59

U svim opštinskim preduzećima i ustanovama u Herceg Novom postoji višak zaposlenih ili neracionalno raspoređenih radnika, ali je, za sada, samo Čistoća doo napravila prvi korak da to utvrdi. Pomalo paradoksalno, ako se zna da su čistači uvijek potrebni, te da je tokom sezone, pored njih 30-tak stalno zaposlenih, potrebno angažovati još toliko iz okruženja.

Ipak, u skladu sa Vladinom Strategijom reforme javne uprave iz rukovodstva Čistoće su svim zaposlenim, odnosno za njih 105, uručili svojevrstan anketni list, da bi saznali ima li zainteresovanih za sporazumni raskid radnog odnosa. Potpis znači pristanak, ali još nije poznato pod kojim uslovima radnici mogu napustiti firmu.

Picerija i restoran

Zaposlenima nije dat određen rok do kada bi trebalo da popune listić, a  v.d direktora, Vladimir Arsić, za Radio Jadran kaže da će to najvjerovatnije biti do kraja sedmice.

– To je anketni listić kojim ćemo sprovesti odluku Vlade o optimizaciji radnih mjesta u javnim ustanovama i nije to nikakva novina. To je „upitnik“ kojim provjeravamo da li u našem preduzeću postoje zaposleni koji su zainteresovani da sporazumno raskinu radni odnos, mada još uvijek ne znam kakvi su uslovi po Zakonu – navodi Arsić.

Potraživanja i dalje 850 hiljada eura, zastara problem

Sa druge strane, Čistoća kuburi sa naplatom potraživanja, koja u ovom trenutku iznose skoro 850 hiljada eura. Međutim, ažurnim slanjem opomena za neizmirena dugovanja korisnicima, uspjeli su da ostvare povećanje prihoda u pojedinim mjesecima za čak 100%, tvrdi Arsić.

Od juna do oktobra prošle godine prihodovano je 442 hiljade eura, a za isti period u ovoj godini 753 hiljade eura, što je preko 300 hiljada eura više, naglašava on.

Ipak, pitanje je kako će Čistoća namiriti skoro milion eura potraživanja.

– To je i jeste suština probema u Čistoći – neažuran rad u određenim segmentima. Zastarjeli dugovi su problem i zato je neophodna analiza. Da se radilo drugačije, vjerovatno do toga ne bi došlo. Pokazali smo da se izmjenom načina naplate i odnosa prema postojećim fakturisanim računima, to može dovesti u red – tvrdi Arsić.

Uz to, nenaplative fakture su one koje su dostavljane građanima ili pravnim licima koji više „ne postoje“. Narednih dana trebalo bi da bude definisano šta je sve nenaplativo i o kojem je iznosu riječ.

– Odnosno, šta je sve nenaplativo u segmentu navodne zastare računa i tu smo najviše usresređeni. Pozivamo korisnike da zaključe ugovore o izmirenju dugova retroaktivno na rate, što već daje izuzetne rezultate. Fizička i pravna lica, recimo, određeni iznos moraju da uplate odmah po potpisivanju sporazuma, a ostatak duga tokom 3 do 6 mjeseci, s tim što i pristigle račune izmiruju u kontinuitetu – objašnjava Arsić.

Napušta li Arsić “Čistoću”?

Na mjesto rukovodioca “Čistoće” Vladimir Arsić (Demokrate) je  postavljen sredinom maja, odlukom predsjednika Opštine, Stevana Katića, zamijenivši na tom mjestu Milicu Kostić (SNP). Posljednjih dana može se čuti da se ni Arsić na ovoj poziciji neće zadržati u uobičajenom „mandatu“ od 4 godine, pa bi uskoro trebalo da bude razriješen te funkcije i ponovo vraćen za šefa Katićevog kabineta. Arsić nam nije ni potvrdio niti demantovao ovakve navode.

– Mi nastavljamo sa radom dok god bude bilo neophodno, a o daljem angažmanu neću odlučivati ja. Ovdje je od starta bio „privremeni menadžment“, koji je morao da reaguje urgentno da bismo problem sa komunalnom higijenom, koji je bio evidentan u špicu sezone riješili i grad doveli u pristojno stanje. Neke priče oko mog novog angažmana jeste bilo, ali nije to ništa konačno – naveo je on.

Stabilizovao “Čistoću”

Arsić smatra da je na svim poljima djelovanja gradska Čistoća u posljednjih pola godine ostvarila pozitivne rezultate, iako je stanje na terenu tokom sezone govorilo suprotno. Svakodnevna slika, na svakom ćošku, bili su prepuni kontejneri i kante, mehanizacija koja se kvarila, neodgovorno odlaganje otpada, nedostatak kanti i kontejnera i slično. Na kraju, u anketi Turističke organizacije turisti su dali vrlo dobro ocjenu čistoći.

Prema njegovim riječima, čak je nezavidna materijalna situacija “uslovila“ bolji odnos zaposlenih prema poslu, ostvarene su uštede goriva, povećan je prihod naplate za 70% od juna do oktobra, ugašen je požar na deponiji Duboki do, a osim toga obnovljen je i vozni park kupovinom nove mehanizacije.

59 Komentari

 1. ,,Vidi se boljitak ove vlasti” posebno rukovodioci čistoće. Čim je pošao Bonić kontenjer za plastiku je sklonjen sa Dubrave , neka , bacit će mo ih u more , možda tako treba.

  4
  2
 2. Samo im jedan kamio vozi za deponiju, tako štede gorivo. Presipaju iz šupljeg u prazno. Ivovica placaju 70e za turu u koju stane 4 tone. A neće Kruša koji vozi 10tona za 60 e. To se zove depolitizacija.

  7
  4
  • Pa Ivović je isto DPS. Krušo bi vozio da ga to interesuje, ali izgleda da će ga uskoro sve jako dobro interesovati, jer mu dolazi DPS konkurencija

   5
   3
 3. Moze li direktor Sportskog centra sam sebi da da anketni listic i oslobodi nas bijede otkad je postavljen po direktivi Demokrata

  20
  1
 4. Kako Direktor dolazi na rabotu iz TV zna li se . VOZI LI GA I DALJE OPŠTINSKO VOZILO po odobrenju Katića i što misli Biga. Nešto ga nema već dugo.

  19
  4
 5. Iz komunalnog su poceli naplacivati sezonsku tarifu za smece preko cijele godine. Mora da je zato da skupe para da plate otpremnine za visak radnika koje su pozaposljavali nema puno da bi ih sad castili sa par hiljada otetih od nas.
  Nadam se da su i ostali koji su ih glasali svatili kako su se za…ali i da nece vise nikad za ove glasat.

  13
  1
 6. На све стране се краде и петља, све се зна и нико ништа да предузме… Срамота какав је град у сезони био. Него овај народ на улице да изађе и све говњивом мотком да избаци из фотеља…

  33
  5
  • Osim politicke propagande nista ne postizes sa ovim, al verovatno ti je o o prvo samo cilj, po nalogu kumova. Jer da si na njrnom mjestu, na poslu i znas da te prozivaju i kad jesi i kad nisi tu, zasto bi onda bio?

   7
   10
 7. Tako je Nina. Da više ne lutamo. Neka vrate Zarubicu. Sjećam se i ja toga vremena. Cio grad je bio uz Čistoću. Sadilo se, čistilo, pralo, Čistoća bila ponos grada. Katiću znaš i ti to dobro. Šta je sada. POLITIKA ???

  27
  17
 8. Ne znam ni ja ko je ovaj Arsić. Čujem čisto političko rješenje ali govori se i o razrješenju. Sezona je pokazala da ga nije trebalo ni stavljati. Kostićka, On, ko je sledeći. Da li je moguće da nemamo rješenje za čistoću. Mića opet si nasio na Katićeve kadrove, čista foliranja i dezavuacija nas. Ne dozvoli više inače NIKAD glas.

  28
  8
   • ima MICA kadrove kako ne nezna se kiji je gori ; SLADOVIC , BEKO , LEPETIC , KLASIC ,OBRADOVIC ….. da dalje ne nabrajam, primaju plate neznaju ni zasto samo su kao figure u svojim firmama bolje da ne dolaze lakse bi bilo ostalim radnicima .

    15
    3
 9. Nemojte tako napadat coeka,nije mu lako ima tri magacionera treba bi ubacit i cetvrtog da ovom popodne ne bude dosadno samom da sedi,neradnici i dalje uzivaju,sezona prosla grad i dalje prljav,ono sto radnik zaradi ne isplati sve nego smanji,veca prava imaju psi na Dizdarici nego radnici njima mljeka nesmije faliti….itd itd

  32
  8
 10. A koliko ih ima u radionici auto mehanike… bar pola pošaljite kuci jer nijesu strucni. Samo primjer kamiona juce na petlji kom je zadnja desna osovina iskocila a vozac ni trokut nije imao da stavi na put nego je zalupio vrata i napustio vozilo ostavivsi ga onako da stoji u krivini. Dobro je sve proslo a sta da nije? Obratite paznju na zadnju signalizaciju kamiona koji prevoze smece. Trecina neispravna. Dajte bar osnovne stvari dovedite u red….mislim na sredstva za rad. Ovako vam nije u redu.

  34
  3
 11. Odgovoran i pošten čovjek prema sebi i drugima ne može prihvatit nikakvu funkciju u Opštini ili javnom preduzeću dok se ne rješi sistemski problem na nivou države. Realno , može samo da prima platu i presipa iz šupljeg u prazno i na taj način zagorčava život sebi i drugima. Nema to veze sa školom i stručnom spremom jer za sve ove poslove skoro da i ne trebaju neke veće škole. To su najbolje pokazali komunisti sedamdestih godina prošlog vjeka , kad je sve besprekorno fuinkcionisalo

  22
  6
 12. Vratite Zarubicu pa cete da vidite sta znaci ziveti u cistom gradu. Nikada prije a niti poslije grad nije bio cistiji. Pored magistrale sve okoseno, cisto da cistije ne moze biti. U preduzecu javasluk je bio zamjenjen radom i dobrim platama. Ovi danas partijasi, bez odgovarajuce strucne spreme, gledaju gdje ce se bolje ugnijezditi, i gdje im je veca plata. Bogami biraju, ovo hocu, ovo necu. E takve poslati kuci, a ostaviti radnika da zaradi crkavicu, nebi li prehranio porodicu. G-din Zarubica nazad u firmu, da pokaze kako se nekad radilo sa puno svesti i odgovornosti. A Katnic ako ovo cita neka malo razmisli o predlogu i misljenju vecine gradjana inace sledece izbore ce docekati ispod cenzusa.

  46
  25
 13. Ovo je GLUPOST NAD GLUPOSTIMA. Dati zaposlenim da potpisu sporazum ali jos se ne zna pod kojim uslovima!!!!! Bas ce svi da potrce.
  Koja demagogija…….

  80
  4
 14. Evo i tockovi odpadaju po putu, kamion se prevnuo na Dugunju. Nije da i direktor ne zna da vozi u rikverc, i on je novo sl auto stukao pozadi. Narod sve vidi dzabe krijete. Ali narod ce da plati sve na ovaj ili onaj nacin.

  50
  8
 15. Necu da imenujem osobu ali je “sef” Cistacima,ima ko zna koliko prijava o maltretiranju cistaca vrijedjanja cak i fizickog kontakta,i dalje ga drzi cistoca i niko ga ne kaznjava. Svi znate o kome je rijec,pa kad bude sjeca knezova neka pocne od njega. Hvala prijatno

  59
  3
 16. Suština problema u “Čistoći” je ogroman broj bespotrebno zaposleni inkasanata,šefova,diretorćića i to sve sa neadekvatnim diploma.Jednostavno, uradite sistematizaciju radni mjesta prema stručnoj spremi i riješite problem.,Većinu bi dopala metla ili francuski ključ,

  55
  2
 17. Ljetos je neko obalio kontejner kod “Forte Mara” (kod “obrezanih” palmi) prema zgradi ex. “Vinoprometa”. Poslije nekoliko dana kontejner je izvadjen a smece iz njega do dana danasnjeg stoji nedirnuto.
  Direktor “Cistoce” bi trebao prvi, kao primjer, da popuni anketni listic kao “dobar” koordinator rabote rukovodioca sektora i povremene kontrole terena.

  54
  4
 18. Treba dati plate čistačima najmanje 500 eura i onda ih kontrolisati i tjerati da rade. Za ovako mizerne plate neće niko da radi. Naravno administarciju smanjiti na potreban broj i eto novca za čistače ulica.

  59
  3
 19. V.D. Arsića izbaciti i dovesti Škobalja, da se momak malo pripomogne, jer zadnjih šest mjeseci nije niti jednu žurku napravio na Vrbanju u vikendici.

  54
  13
  • Sram te i stid bilo ko god da si .Nisu to bile zurke nego druzenja sa drugovima vatrogascima sa kojima je proveo vrijeme prosle godine na Lustici ……. Sram te i stid bilo .Stidi se …… jad obraza nemas.

   11
   32
   • Pa zašto da se stidim, šta sam to rekla loše, pa zar bi sa Drugovima Čistačima bilo sramota da se proslavlja čist i umiven grad kao što se proslavljalo sve što je na Lušticu izgorelo?

    30
    8
 20. Aooooooo a što to zborite, ima manjka bar 30 radnika…u opštinu ko u mravinjak , sjede ,preturaju se iz fotelje u fotelju i uzimju žestoke plate…svi u simbiozi i dps, snp, df, demokrate,sdp…A u čistoći se satraše ljudi na terenu , umiru da stignu očistit … Rasformirajte opštinsku organizacionu strukturu pa malo ih pošaljite ,ove nekvalifikovane partijekse vojnike da daju ruke u zelenilu i čistoći. Ima da blista grad

  56
  4
 21. VISAK RADNIKA PREBACITI U TO H-NOVI.SA 8(OSAM) ZAPOSLENIH DOSLO SE DO 40 I NESTO(NIGDJE SE NE MOZE NACI TACAN PODATAK KOLIKO IMA ZAPOSLENIH).NE MORAJU CAK NI ZNATI STRANE JEZIKE.NAJBOLJI PRIMJER SU ZADNJE PRIMLJENE RADNICE.NE ZNAJU NI JEDNU STRANU RIJEC PA SAD RUKOVODSTVO TO SALJE SVE RADNICE KOJE ZNAJU I NE ZNAJU STRANE JEZIKE NA OBAVEZAN KURS POD PRETNJOM OTKAZA AKO SE NE IDE NA ISTI.JEDINO JAVNO PREDUZECE U KOJOJ RADNICAMA NIJE ORGANIZOVAN NI IZLET A KAMOLI PUTOVANJE.(NEMA KO DA IM ORGANIZUJE)????

  147
  4
 22. Dobro bi bilo da je navedena struktura zaposlenih u “Čistoći”. Posebno: koliko ima neraspoređenih ( zašto?), koliko u administraciji, koliko direktno angažovanih radnika ( vozača kamiona, utovarivača smeća, smetlara)? Šta to znači: sporazumni raskid radnog odnosa? Ko će to da plati? Građani. Da li je u HN postojao školovan čovjek koji je mogao biti direktor ” Čistoće”? Inženjer, pravnik, ekonomista. Stručne kadrove, gospodo, stvara školski sistem, a ne partije. ( Depolitizacija? Pitanje za dr Sava Marića). Ko Arsiću plaća putovanje od Tivta, ili možda smještaj u HN? Građani, opet. A , moram provjeriti svoj račun za odvoz smeća. Čini mi se da je povećan. A to što “Čistoći” neko duguje, to je njihova nesposobnost i to se ne smije prebacivati na leđa građana koji su redovne platiše.

  57
  6
 23. Kiša ti je ugasila pozar, vatrogasci prali ulice, ne izlazili kamioni redovno i eto uštede goriva.
  Ugradio GPS i sonde od prekovremenih sati radnika. Ušteda bas. Podigao cjene naplate, smanjio plate i eto ustede. Još da poceras kuci ove metlase i grad je cist. Doveli ga da izmisl toplu vodu. Sad je on ekspert a ovi prije njega to nisu znali uradit. E pa naprijed sa cokoladicama i crvenim taxi masnama.

  58
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code