KOLEKTOR I POSTROJENJE ZA PRERADU OTPADNIH VODA MORAJU BITI U FUNKCIJI DO...

KOLEKTOR I POSTROJENJE ZA PRERADU OTPADNIH VODA MORAJU BITI U FUNKCIJI DO IDUĆE SEZONE

236
1
Podijeli

Od polovine septembra nastavljeni su radovi na kolektorskoj mreži u Herceg Novom, sa istim turskim izvođačem, Ćeltikćogluom. Zbog kašnjenja od skoro dvije godine sa njim je opština pred sezonu zamalo raskinula ugovor.

Trenutno se, ipak, radi samo na četiri lokacije, što nije u skladu sa dinamičkim planom, potvrđuju u Dahlemu, koji je nadzorni organ. Jer, očekivali su da izvođač sa više podizvođača radi na devet lokacija.
Položeno je 83 odsto cjevovoda, a testirano 67%. Preostaje još da bude položeno oko 5 km cjevovoda duž rivijere, od ukupno 30 km vodovodnih i kanalizacionih cijevi.
Prioritet je od početka ugovora lokacija od Meljina do Forte Mara. Radovi su otvoreni na dijelu Šetališta na Savini kako bi se cjevovod spojio sa pumpnom stanicom Meljine i postrojenjem za preradu otpadnih voda do Nove godine.
Izvođač je uvjeren da će riješiti sve probleme i završiti na vriejme projekat. Angažovao je sedam timova po deset ljudi na gradilištu, a propartni tim čini 110 radnika. Ove sedmice biće deset timova.
U Društvu za izgradnju kanalizacione mreže, odnosno opštini, koja je investitor kažu da je opravdano negodovanje građana zbog kašnjenja projekta. Osnovni problem je bio između neorganizovanog i neodgovorog izvođača radova i nadzora, koji se plašio sudskog spora, kažu u lokalnoj upravi.
Po dinamičkom planu radovi moraju biti završeni do 1. juna naredne godine. Treba preprojektovati i jednu trasu od 500 m u Đenovićima da se ne ide 4,5 m ispod mora, u okviru postojećeg budžeta. Sreća je što 90% preostalog posla na kolektoru, vrijednom 18,5 miliona eura, treba da završi podizvođač, beogradski Milenium, smatraju u opštini. U novskoj lokalnoj upravi vjeruju da su prevazišli pat poziciju sa izvođačem odlučivši da mu povjere nastavak radova. Tako su ipak dobili na vremenu koje bi bilo potrebno za novi tender, a i izbjegli su dodatne troškove za 20 odsto vrijednosti projekta.

Picerija i restoran

1 komentar

Ostavite komentar

*

code