Kokan Mladenović: ”Jami district” komad koji udara u stomak i u glavu

Kokan Mladenović: ”Jami district” komad koji udara u stomak i u glavu

1776
3
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Trebalo je izdržati skoro puna dva sata “Jami district”, Kokana Mladenovića, prvu pozorišnu predstavu u formi lažnog dokumentarca, koja snažno i bolno govori o besmislu nacinalnih podjela na našim prostorima.

Precizan i dominantan  rediteljski rad, po tekstu Milene Bogavac i maestralno predavanje ulogama mladih glumica Isidore Simijonović, Jelene Graovac, Nine Nešković, naratora Nemanje Dragoša, živa muzika grupe  Vroom, ”držali” su publiku u Dvorani Park, budnom, nasmijanom i utučenom istovremeno.

Picerija i restoran

Ispričan je događaj iz sela Jamina, najstarijem paleolitskom naselju u istoriji čovječanstva. No, kako se nalazi na teritoriji tri države Srbije, Hrvastke i BIH svako pokušava da ga prisvoji…Predstava  gotovo brutalno govori o besmislenim nacionalnim podjelama u 21. vijeku kada je odmakao razvoj nauke i tehnologije, a svijetom vladaju transnacionalne kompanije.

„Jami distrikt“, su producirali tivatski Centar za kulturu, Bitef teatar iz Beograda, novosadski Think tank studio i Festival Maszk iz Segedina. Poslije premijere u Tivtu podigla je na noge uz duge aplauze i publiku u Novom.

– To jeste komad koji udara  u stomak i u glavu. Htjeli smo da napravimo nešto radikalno, nešto što je trebalo da bude naš strah od sljedećeg rata. Mi u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj nemamo samo iste politike. Mi imamo iste ljude koji su napravili ratove 90-tih na pozicijama na kojiam su bili. Ta povišena retorika, kockanje tuđim životima, tuđim glavama odvešće nas u neku novu katastrofu. Zbog toga smo izmislili taj fakt, najstarijeg čovjeka na svijetu oko čijeg se nasljedstva bore pripadnice tri naroda da dokažu ko je najveći, najstariji i ko ima najviše istorijskih prava – priča za Radio Jadran, nakon predstave, reditelj, Kokan Mladenović.

Apsurdi nas mogu uvesti opet u novo krvoproliće, zato se predstava ruga svemu što nas politički okružuje. Normalni ljudi Balkana ne smiju da dozvole da nam se ponove devedesete, kaže Mladenović.

Nacija je posljednji azil za neuspješne ljude

Reditelj je svjestan burnih reakcija nakon predstve onih koji su i danas opijeni nacionalizmom i ispisuju nacionalne dnevnike i informativne emisije.

– Burno reaguju nacionalisti sa svih strana. Radujem se što su one tako burne. Milsim da je nacija posljednji azil za neuspješne ljude. Kada nemate šta da ponudite kao individua, kada ne možete da ostvarite sebe onim što jeste, individualnim kvalitetima, onda se trpate u neke čopore, u neke grupe, sakrivate se iza nečega što je kolektivna zastava da biste sakrili lični neuspjeh – objašnjava kontraverzni reditelj Mladenović, kritičar moćnih vlastodržaca, zabranjivan u Srbiji.

Predstava “Jami district” nastala je kao pitanje nad tim da li je moguće da nas toliko određuje nešto  što nismo mogli da izaberemo:

– Niko od nas nije mogao da izabere naciju u kojoj će se roditi, boju kože, većinsku religiju kojoj pripada narod u kome se rodio. Sva predubjeđenja o nama  idu upravo u odnosu na to što nismo mogli da izaberemo. Paradoksalno sve što radimo, od rođenja do smrti, da se personalizujemo, da imamo neka znanja, talente, sve to nije toliko važno u odnosu na to koje smo nacije, koje rase, koje religije. Kao ruganje tim pretpostavkama, koje nas određuju, nastala je predstava – kazuje Mladenović.

“Jami district” trese publiku u Srbiji, Crnoj Gori, ali gostovaće u Hrvatskoj, Bosni, jer to je predstava “čistih ruku”, tvrdi Mladenović:

– Prošle  godine radio sam “Na Drini ćuprija” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Ta predstva je imala hrvatska gostovanja, imaće na jesen i bosanska. Važno je imati čist obraz i čiste ruke. Jer, govoriti o krivicima drugih naroda je prije svega govoriti o svojoj krivici. ”Jami distrikt” podjednako rapoređuje zlo i ruga se svemu onome što nismo uspjeli da riješimo sami sa sobom – objašnjava Mladenović.

On smatra da ne postoji ni jedan narod na prostoru bivše Jugoslavije koji je uspio da se obračuna sa sopstvenim žalosnim udjelom u onome što nam se dogodilo. Plaši se da ta nespremnost da se obračunavamo  sa sopstvenim greškama može napraviti neke nove katastrofe.

3 Komentari

  1. Nacija i jezik su kuca i domovina.Mogucnost da se izrazis i da budes.Unistavanje nacije ,unistavanje jezika je kao odlazak u inostranstvo,prva mozda druga generacija su izgubljene pa onda nastupe integracija u novu naciju.Nacija, odnosno korjeni ,nase porijeklo ,sami po sebi nikada nisu negativni,jedino to mozemo biti mi kada ugrozavamo druge bilo namecuci ili negirajuci.Ovo je moderni trend unistavanja vrijednosti,na primjer kulture,da bi se unistila prvo kultura mora postati sve ,kultura jedenja,kultura zivljenja,kultura stanovanja,liminarna kultura ,itd i onda kada je sve ,kultura postaje nista. NISTA???
    0    0
  2. NACIJA JE POSLEDNJI AZIL ZA NEUSPJESNE LJUDE . KOKANE MORAT CES TO DA PREVEDES MNOGIMA,POGOTOVO OVIMA SA TAKVOM POLITIKOM. SVAKA CAST NA PREDSTAVI.
    8    3

Ostavite komentar

*

code