Kolaps na graničnom prelazu Kobila-Vitaljina

Kolaps na graničnom prelazu Kobila-Vitaljina

20
Podijeli

I ovog vikenda na dva granična prelaza sa Hrvatskom, Debeli brijeg i Kobila, kao i Sitnici sa BIH, kilometraske kolone. Na našoj strani čeka se najviše pola sata, a ka Hrvatskoj i nekoliko.
Putnici koji su nam se javili iz međuzone, od Kobile ka Vitaljini, svjedoče da su u koloni tri sata i 40 minuta.

– Ovdje je pravi kolaps. Na hrvtaskoj strani je na prelazu Vitaljina navodno pao sistem, jer se strujoim napajaju preko agregata. Je li to EU? Čekam u mjestu u koloni već skoro 4 sata. Krenuo sam po prijatelje na Aerodorom Čilipi, računajući da ću brže proći preko manjeg prelaza Kobila-Vitaljina, umjesto Debeli brijeg-Karasovići, gdje obično treba vikendom bar 2 sata da se prođe hrvatski prelaz – priča nam ovaj Novljanin.

Picerija i restoran

On dodaje da granična policija na hrvatskom prelazu Vitaljina propušta pješake, ali ne i vozila. Nikome nije jasno zbog čega:

– Izgleda da imaju dil sa taksistima sa njihove strane, gdje vožnja putnika koji žure na arodorom košta od 80 do 100 eura – kaže Radiju Jadran, jedan od hiljadu njih koji se zadesio između dvije granice i „kuva se“ u koloni na 35 stepeni.

U Odjeljenju granične policije Herceg Novi potvrdili su Radiju Jadran da su i ovog vikenda velike gužve, jer traje „odlazeći talas“ turista.

– Puna je međuzona prema hrvatskoj strani, ali nismo dobili obavještenje kolega iz Vitaljine da su zatvorili granicu. Dosta njih ide pješke i to je tačno. Tačno je i da imaju samo jedan kompjuter i da nemaju struje, već se napajaju preko agregata. Uslovi su gori neko na našoj strani, na Kobili, gdje imamo samo jednu izlaznu i jednu ulaznu traku i više kompjutera – kaže nam Pero Radović iz Odjeljenja granične policije.

Takođe, puna je međuzona, duga 2,2 km, između Debelog brijega i Karasovića. Promet je sličan prošlogodišnjem na sva tri granična prelaza u Herceg Novom. Prosiječan promet na Debelom brijegu za 24 dana avgusta je 19 hiljada putnika i 4500 vozila. U ovom periodu na Kobili je prosjek 3200 lica i 1000 vozila. Na Sitnici, sa BIH zabiljeđen je prosječan promet od 11700 lica i 2900 vozila.

20 Komentari

 1. kolko znam crna gora a ni bosna nisu clanice eu znaci da direktiva eu ne vazi na gp sitnica pa cemu je onda problem sa guzvama na tom prelazu u jednom trenutku se ceka preko sat a onda sve puste

  7
  2
 2. Sve gore i gore a niko ne i ne pokušava da riješava ovo maltretiranje jer oni koji mogu to da riješe i ne čekaju u kolonama . Da se gradjani organizuju i blokiraju sve granične prelaze možda bi se tada informacije lakše prenosile

  16
  6
 3. Ovo je ili laz ili istina,ako je istina policajac nikad vise u MUP-u, laz gradjanin da odgovara za klevetu. Zna se ko je piso mail, zna se kad je bilo, zna se gdje bilo, zna se ko je bio u smeni. Eto posla za institucije sistema CG.

  12
  2
 4. Problem prave siptari koji se vracaju kuci, pogledajte tablice, I,CH,D u 90% slucajeva. Face nisu zapadno evropske! Putuju u karavanima I bacaju smece pored puta na nasoj crnogorskoj strani. Pod hitno postaviti mobilnu komunalnu patrolu I kaznjavati pocinioce koji bacaju smece.

  57
  1
 5. Sve nas vise izoluju od svijeta, naravno, sada smo vazni NATO partner, sto je sa tom slinavom teorijom o evropskim, evroatlanskimi transatlanskim integracijama?

  18
  8
 6. U Dubrovnik jedva čekaju da mi sa ove strane dodjemo i potrošimo silan novac kao dnevni turisti.Naravno oni bi najviše voljeli da im dodju dobro platežni turisti kao ovi naši bajkeri.
  Ali mi vam bajkere ne damo jer su toliki promet napravili da i ovo malo stranih turista od divljanja sa motorima neće više u posjetu Novom.
  Gospodo moja od haosa u gradu dotakli smo dno.
  Jutros na Novosadsku u 04.00 od tri vozila koja svrate iz Caze svi pjani ni iz auta izaći ne mogu, a policija na Verige čuva javni red i mir.

  28
  7
 7. Prelaz osposobiti za malogranični promet gradjana Dubrovačke županije i tri opstine Boke.
  Isključivo za privatne prelaske gradjana, nikako u svrhu biznisa i prevoze robe.
  U tom slučaju na dežurstvima bi bila dovoljna granična policija bez carine.
  Red manja čekanja i ušteda u ljudstvu.
  Inače infrastruktura oba prelaza ne zadovoljava kriterijume državnih.

  35
  3
  • @ Zirine2404, ovi prelazi su predvidjeni samo za putnicki saobracaj, ne i teretni, prije su bili medjudrzavni, sada su medjunarodni, ne pravi carina probleme nego policija kako sa jadne tako i sa druge strane, traze pasos, zeleni karton, saobracajnu, a ponekad i vozacku dozvolu.

   15
   1
 8. Jutros gp sitnica,granicna policija me maltretira zbog boravisne takse.u petrovcu uplaceno elektronski taksa. predhodne dvije godine nisam imao probema sa prelaskom u bosnu.znaci policajac vidi u racunaru da je uplaceno,medjutim on pocinje da prjeti kako nije upaceno kako trebam da platim kaznu od 60e za sebe 60 e za suprugu.najgore sto sam bio sam na prelazu.rekli su mi da parkiram auto pored I dodj kod njih.tamo su mi rekli pocasti nas I mozes da ides.ne imajuci kuda jer je bilo oko 04.30 I imao sam malo djete u autu izvadio sa 20 eura I rekli su mozes ici.Sramota

  48
  9
 9. Strasno stvarno! 21. vijek i dalje je problem sa granicnim prelazima. Sve vise i vise turista, a granicni prelazi pojediino izgledaju kao da smo u Avganistanu. Otvoriti jos nekoliko punktova i problem rijesen.

  22

Ostavite komentar

*

code