Kolo srpskih sestara pomaže djeci sa poteškoćama u razvoju u pripremi za...

Kolo srpskih sestara pomaže djeci sa poteškoćama u razvoju u pripremi za školu

1149
2
Podijeli

press kola 150216Projekat koji je pokrenulo Kolo srpskih sestara „Patronažna podrška pripremi djece predškolskog uzrasta sa smetnjama i poteškoćama u razvoju za polazak u školu“ obuhvatio je sedmoro mališana uzrasta od 5 do 8 godina, saopšteno je na današnjem pressu.

Predsjednica Kola, Dragica Spaić, podsjetila je, da je Kolo prije osam godina imalo projekat finansijske pomoći roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, plaćanjem terapija u Institutu Igalo, ali da se projekat gasio kako je ponestajao sredstava. Ovim projektom, kako je naglasila, znak je da od djece nisu odustali.

Koordinatorka projekta dr Sonja Vasić kazala je da projekat ima tri cilja i to pružanje podrške djeci sa teškoćama u razvoju da se pripreme za polazak u redovnu osnovnu školu, uvezivanje sa ostalim akterima brige o djeci kao i podizanje svijesti javnosti o značaju inkluzivnog obrazovanja.
– Odabrano je sedmoro djece sa višestrukim rizikom. Ideja projekta je da se porodici i djetetu u godini pred polazak u školu pruži podrška kroz pojačan rad fizioterapeuta i učitelja u kućnim uslovima. Terapije se odvijaju jednom sedmično, što je na nivou ukupnog projekta po 32 seanse terapeuta i učitelja, objasnila je dr Vasić.

Dr Svetlana Kovačević je istakla da se ona u projektu nalazi i u dvostrukoj ulozi kao pedijatar angažovan u Centru za podršku djeci sa smetnjama u razvoju, ali i kao koordinatorka Komisije za usmjeravanje djece sa podsebnim obrazovnim smetnjama.
Ona je naglasila da je usmjeravanje djece proces, a ne čin, ukazavši na potrebu aktivnog uključivanja svih društvenih subjekata u stvaranje sigurnosne mreže oko djeteta sa smetnjama i poteškoćama u ravoju.

Maja Sijerković i Dragoslav Miliša, čija su djeca korisnici projekta Kola srpskih sestara, izrazili su zadovoljstvo, što su njihova djeca u rukama profesionalaca i što konačno neko brine i o roditeljima i o djeci u podjednakoj mjeri. Oboje su istakli, da je pomak kod djece vidan.
Projekat se finansira iz Fonda od igara na sreću u iznosu od 6.320 eura, a trajeće 12 mjeseci.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code