Kolo srpskih sestara pomaže djeci sa poteškoćama u razvoju u pripremi za...

Kolo srpskih sestara pomaže djeci sa poteškoćama u razvoju u pripremi za školu

1231
2
Podijeli

press kola 150216Projekat koji je pokrenulo Kolo srpskih sestara „Patronažna podrška pripremi djece predškolskog uzrasta sa smetnjama i poteškoćama u razvoju za polazak u školu“ obuhvatio je sedmoro mališana uzrasta od 5 do 8 godina, saopšteno je na današnjem pressu.

Predsjednica Kola, Dragica Spaić, podsjetila je, da je Kolo prije osam godina imalo projekat finansijske pomoći roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, plaćanjem terapija u Institutu Igalo, ali da se projekat gasio kako je ponestajao sredstava. Ovim projektom, kako je naglasila, znak je da od djece nisu odustali.

Picerija i restoran

Koordinatorka projekta dr Sonja Vasić kazala je da projekat ima tri cilja i to pružanje podrške djeci sa teškoćama u razvoju da se pripreme za polazak u redovnu osnovnu školu, uvezivanje sa ostalim akterima brige o djeci kao i podizanje svijesti javnosti o značaju inkluzivnog obrazovanja.
– Odabrano je sedmoro djece sa višestrukim rizikom. Ideja projekta je da se porodici i djetetu u godini pred polazak u školu pruži podrška kroz pojačan rad fizioterapeuta i učitelja u kućnim uslovima. Terapije se odvijaju jednom sedmično, što je na nivou ukupnog projekta po 32 seanse terapeuta i učitelja, objasnila je dr Vasić.

Dr Svetlana Kovačević je istakla da se ona u projektu nalazi i u dvostrukoj ulozi kao pedijatar angažovan u Centru za podršku djeci sa smetnjama u razvoju, ali i kao koordinatorka Komisije za usmjeravanje djece sa podsebnim obrazovnim smetnjama.
Ona je naglasila da je usmjeravanje djece proces, a ne čin, ukazavši na potrebu aktivnog uključivanja svih društvenih subjekata u stvaranje sigurnosne mreže oko djeteta sa smetnjama i poteškoćama u ravoju.

Maja Sijerković i Dragoslav Miliša, čija su djeca korisnici projekta Kola srpskih sestara, izrazili su zadovoljstvo, što su njihova djeca u rukama profesionalaca i što konačno neko brine i o roditeljima i o djeci u podjednakoj mjeri. Oboje su istakli, da je pomak kod djece vidan.
Projekat se finansira iz Fonda od igara na sreću u iznosu od 6.320 eura, a trajeće 12 mjeseci.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code