Komunalna policija kontroliše licence za prevoz putnika i tereta

Komunalna policija kontroliše licence za prevoz putnika i tereta

1462
0
Podijeli

images_slike_razno_gradski_autobus_blue_lineKomunalna policija započela je pojačanu kontrolu licenci za javni prevoz putnika i tereta u unutrašnjem drumskom saobraćaju. Kontrola licenci za linijski gradski i prigradski prevoz, auto-taksi prevoz i prevoz tereta u slučaju kad je prevoznik fizičko lice obavlja se u skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju, uz asistenciju Uprave policije, saopštio je načelnik Komunalne policije Zoran Bijelić. Iz Komunalne policije apeluju na sve prevoznike da pribave neophodna odobrenja da ne bi bili sankcionisani u skladu sa Zakonom.
Kako objašnjava Bijelić, odobrenje za obavljanje prevoza za sopstvene potrebe izdaje opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine. To odobrenje mora da ima svako vozilo koje prevozi teret, a čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tona. Prema Zakonu, vozač vozila koje se koristi za sopstvene potrebe mora biti u radnom odnosu sa pravnim licem ili preduzetnikom koji vrši prevoz ili mora biti vlasnik tereta koji prevozi. Vozač pored odobrenja za sopstveni prevoz, tokom vožnje mora da ima ugovor o radu (ukoliko je zaposlen kod pravnog lica ili preduzetnika koji vrši prevoz), teretni list za prevoz tereta ili putni list za prevoz lica.
Kazne za obavljanje djelatnosti javnog prevoza bez licence su novčane – za pravno od 1.500 do 10.000 eura, a za fizičko lice od 800 do 2.000 eura. Ukoliko u vozilu prilikom obavljanja prevoza za sopstvene potrebe nema zakonom propisanih dokumenata, kazna za pravno lice je od 1.200 do 7.000 eura, a za preduzetnika od 1.000 do 4.000 eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code