Konačno biodrobilica u pogonu, melje zeleni otpad

Konačno biodrobilica u pogonu, melje zeleni otpad

3
Podijeli

Dugogodišnji problem odlaganja zelenog otpada u Herceg Novom na privremenu deponiju u Sutorini, koja je često bila u dimu i vatri, riješen je. Biodrobilica, koju je Komunalno stambeno preduzeće nedavno obezbijedilo i zvanično je počela sa radom, odnosno mljevenjem zelenog otpada. Samljeveni zeleni otpad biće transportovan do kotorske kompostane umjesto deponovanja u Sutorini.

V.d. direktorica preduzeća Jasmina Konjević, kaže da je za zaposlene obavljena jednodnevna obuka, prije nego što je biodrobilica aktiviranana:

Picerija i restoran

“Ona na sat može da obradi 18 kubika zelenila, ali mi ga još uvijek prikupljamo, jer toliko otpada za sada nemamo. To su još uvijek neznatne količine i kada obezbijedimo dovoljno za kamion biće odvezene do kompostane u Kotoru”, kazala je ona.

Tokom prošlog mjeseca sa javnih površina uklonjene su 84 tone zelenog otpada. Prema nekim ranijim podacima, na godišnjem nivou, na deponiju u Sutorini prevezlo bi se oko 350 tona zelenog otpada, koji bi se onda u kontrolisanim uslovima povremeno palio.

Inače, Sektor za održavanje zelenila u KSP brine o preko 220 hiljada kvadrata zelenih površina u gradu. Smanjenjem zapremine otpada smanjuju se i troškovi prevoza.

Na tenderu za nabavku ove mašine izabrana je firma “AZ Hydraulics” iz Podgorice, a vrijednost joj je 14.990 eura. Mašina je češke proizvodnje i zadovoljava sve standardne.

Prva kompostana zelenog otpada u Kotoru, odnosno Crnoj Gori, otvorena je krajem marta prošle godine. Projekat je vrijedan oko 450 hiljada eura, a novac je obezbijedila Delegacija EU u Crnoj Gori, Vlada Crne Gore te komunalna preduzeća četiri primorska grada Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog.

3 Komentari

  1. Cime se odusevljavate? Jeste li vi stvarno toliko retardirani? 15 hiljada eura i godinama cekamo i gusimo se u dimu narod koji ulazi sa d.brijega misli da ulazi u zonu sumraka!!! To je nekih desetak bruto opstinskih plata!! Da onih sto redovno primaju plate a ne znaju ni gdje rade!! Zivjela stranka! Zivjela depolitizacija! Narode stoko!!!

    14
    2
  2. I tako je moja privatna električna biodrobilica koju u mom đardinu u Novom koristim preko deset godina konačno dobila konkurenciju!

    22
    3

Ostavite komentar

*

code