KONAČNO: FIRME MILENIUM, ALBSTAR I CMC VRAĆAJU OBALU U PRVOBITNO STANJE

KONAČNO: FIRME MILENIUM, ALBSTAR I CMC VRAĆAJU OBALU U PRVOBITNO STANJE

154
0
Podijeli

Kompanije Milenijum iz Beograda, AlbStar iz Albanije i hercegnovska CMC, počinju danas sa zatvaranjem i konzerviranjem gradilišta vodovodne i kanalizacione mreže, odnosno vraćanjem obale u prvobitno stanje.

To su firme koje su proteklih mjeseci bile podizvođači turskog Ćeltikćoglua u izgradnji kolektora.
Do ovakvog rješenja, kako saznaje Radio Jadran, došlo je nakon dvadesetodnevnih teških i komplikovanih pregovora, koji su otpočeli onog trenutka kada je opština Herceg Novi, kao investitor, 14.maja raskinula ugovor sa kompanijom Ćeltikćoglu i pokrenula bankarske garanacije, u iznosu od 4 miliona 105 hiljada eura.
Ugovor sa njima je raskinut, jer nisu radili kako treba, nisu poštovali rokove, a za kašnjenje su optuživali Dahlem i Vodacom i to treba građani da znaju, kaže naš izvor. Takođe, tražili su novo potpisivanje aneksa ugovora i opraštanje odštetenog zahtjeva koji će iznositi oko 2 milona eura. To čelnici lokalne samouprave nisu htjeli da prihvate, saznaje Radio Jadran.
Vlada nije bila protiv raskidanja ugovora, kako se to spekulisalo u javnosti, već je samo upozorila na moguće štete i preporučila da se prije takvog poteza razmotre sve mogućnosti.
Ni KFW banka nikada nije bila protiv raskida saradnje sa Ćeltikćogluom. Čak su i iz KFW banke rekli da bi buduće finansiranje projekta moglo biti dovedeno u pitanje da su se u opštini odrekli odštetnog zahtjeva od 2 milona eura.
Sa drugom turskom komanijom koja gradi postrojenje za preradu otpadnih voda, Mas Gintaš, nije potpisan nikakav aneks ugvora, tvrdi naš izvor, a znak dobre volje prema Ćeltikćoglu je taj što su im dozvolili da i pored raskida ugovora vrate sve u prvobitno stanje, odnosno njihovi podizvođači.
Nakon sezone, upravo uz garancije podizvođača, radove će i završiti Milenijum, AlbStar i CMC. Sve to uz uslov da za nešto više od dvadeset dana obala bude uređena za sezonu. To će ih na jesen ponovo dovesti za pregovarački sto oko finaliziranja radova. Dakle, samo od ovih komanija i zavisi hoće li do toga doći. Odustanuli oni od svog zahtjeva da se opština odrekne odštetnog zahtjeva, saradnja će biti nastavljena i to formalno, jer će ustvari izgradnju kolektora nastaviti podizvođači.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code