Konačno: Herceg Novi vraća dug Sv. Leopoldu Mandiću

Konačno: Herceg Novi vraća dug Sv. Leopoldu Mandiću

5240
12
Podijeli

images_slike_razno_sv_leopold_mandic_ikona_rjStanari žute kuće na Škveru, u kojoj je rođen svetac Leopold Bogdan Mandić, formirali su konačno Skupštinu, što je bilo neophodno radi saglasnosti za postavljanje spomen ploče. U Opštini Herceg Novi su, prema ranijem dogovoru stanara sa sekretarom za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Vladimirom Dželetovićem, dobili njihovu pismenu saglasnost, potvrđeno je Radiju Jadran.
Sekretarijat za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu uputio je Ministarstvu kulture nacrt odluke o postavljanju ploče Sv.Leopoldu. Odgovor se očekuje uskoro, kazali su našem radiju iz lokalne samouprave.
Po dobijanju saglasnosti Ministarstva, istu odluku treba da usvoji i Skupština opštine Herceg Novi, nakon čega najzad može krenuti postavljanje ploče. Očekuje se da bi čitav posao trebalo da bude završen najkasnije do početka ljeta.
Na taj način bi se najzad realizovala inicijativa konzervatora i restauratora Gorana Skrobanovića koju je pokrenuo prije više od decenije. Na postamentu bi, kako je ranije planirano, trebalo da piše na našem i italijanskom jeziku: “Sveti otac Leopold hercegnovski”.
Uz to, postojao je i prijedlog da se uradi njegova bista u prirodnoj veličini, ali za sada nema informacija da bi ona mogla biti napravljena. To bi svakako uz 150-godišnjicu rođenja slavnog sveca bio civilizacijski čin i dug Novljana prema njemu.

Izgovor zakonska procedura za nedostatak političke volje

Picerija i restoran

images_slike_gradovi_hn_objekti_rodna_kuca_leopolda_mandica_rjU staroj vlasti godinama nije bilo konsenzusa oko toga da se na rodnu kuću najpoznatijeg Novljanina, Sv Leopolda Mandića na Škveru, postavi spomen ploča. Onda je Skupština opštine Herceg Novi 20. septembra 2013. godine, konačno donijela program podizanja spomen-obilježja na teritoriji Opštine Herceg Novi u 2013. godini, koji je predviđao podizanje spomen-obilježja osnivaču grada, kralju Tvrtku I Kotromaniću, spomenik popu Savu Nakićenoviću, najznačajnijem hroničaru hercegnovskog kraja i spomen-ploču katoličkom svecu Leopoldu Bogdanu Mandiću. Na ovaj Prijedlog Programa Ministarstvo kulture Crne Gore dalo je saglasnost 3. septembra iste godine.
Spomenik kralju Tvrtku postavljen je za Dan opštine 28. oktobar 2013. godine, završen je i spomenik popu Savu Nakićenoviću u crkvi u Kutima , ali ni spomen-ploče niti biste velikom ekumenisti Sv Leopoldu.

Izgleda da je sve zaustavila kriza i raspad stare vlasti, pa posao oko izbora, ustoličenje novih iz DPS- a i Izbora, koji su obećali da će završiti sve što su prethodnici propustili. Sve, ipak, predugo traje. Više od godinu se čeka da se formira Skupština stanara i obezbijedi njihova saglasnost za postavljanje ploče, pa onda iznova saglasnost Ministarstva i Skupštine…Opet je preče nešto drugo i uprkos opravdanju da se mora ispoštovati zakonska procedura, to liči na izgovor za potpuno odsustvo političke volje. Za vraćanje duga svecu, ali istovremeno i velike mogućnosti za razvoj vjerskog turizma.

Građaninu svijeta iz Novoga klanjaju se milioni ljudi

Grob u franjevačkoj crkvi u Padovi, danas poznatoj kao svetilište svetog Leopolda, posjeti godišnje nekoliko miliona hodočasnika. Na njegovom grobu u Padovi piše: “Leopold Bogdan Mandić, svetac iz Herceg Novog koji je osvojio svijet”.
U ovom gradu je rođen sveti čovjek kome se milioni klanjaju, a “sveti” opštinski oci se godinama mijenjaju, potiskujući tu istorijsku i kulturnu odrednicu, ne uviđajući ni šansu za izutenu ponudu vjerskog turizma.
Dobročinstva, iscjeljiteljstva, život Sv. Leopolda Bogdana Mandića, protkan zalaganjem za ujedinjenje istočne i zapadne crkve, odanosti rodnom kraju, su neposrni. Samo jedan detalj mnogo govori. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Vlada Italije je naredila da svi državljani Austrougarske, koji žive u pograničnom dijelu Italije prihvate italijansko državljanstvo. Sveti Leopold je odbio da uzme italijansko državljanstvo uz obrazloženje: “Kao i moji preci Bokelji, ja ću ostati građanin svijeta”.

Neraspadnuto tijelo Sv. Leopolda u Rimu i Zagrebu

hodocasce-zgplkz-724x1024Ove godine, 12. maja, navršiće se 150 godina od rođenja Hercegnovljanina, Svetog Leopolda. Odredom Svetog Oca Franje, posmrtni ostaci Sv. Leopolda Mandića i Sv. Pija iz Pietrelcine bli su izloženi u Rimu od 3. do 11. februara. Povod privremenoj translaciji svetačkih moštiju bila je odluka pape Franja kojom su ova dva sveca izabrana kao zaštinici izvanredne Svete godine Milosrđa.
Njjihovo življenje hrišćanske vjere, svjedočenje Božjeg milosrđa i ljubavi, kao i neumorno služenje braći po sakramentu pomirenja stavljeno je kao primjer i nadahnuće vjernicima cjelokupne crkve.
Kako je objavljeno na sajtu Kotorske biskupije, biskupija će od 14. – 15. aprila ove godine organizovati hodočašće povodom privremenog izlaganja neraspadnutog tijela Sv. Leopolda Mandića u Zagrebu. Profram hodočašća obuhvataće molitvu i misu pred tijelom Sv. Leopolda u Kapucinskoj crkvi u Dubravi, posjetu Zagrebačkoj katedrali i Svetištu Gospe od Kamenitih vrata, razgledanje znamenitosti Zagreba, noćenje u dvorcu-samostanu u Lužnici te posjetu i molitveni program u Svetištu Majke božije Bistričke. Duhovni voditelj hodočašća biće Don Robert Tonsati.

12 Komentari

 1. Ja sam potegnuo iz Zagreba u Herceg Novi samo zbog sv. Leopolda i da vam bude iskren, poprilično sam se namučio saznati za pronaći rodnu kuću sv. Leopolda. Čak štoviše, pitam parking-čovjeka a on me u čudu gleda s polupitanjem ‘robna kuća Leopolda’, roBna… 🙁

  Žalosno za vas !
  0  0
 2. LEOPOLD Mandić. kakve veze, realno gledano, ima Zagreb sa Leopoldom I Herceg Novim? Katolička crkva pripada vatikanu, a ne Zagrebu? Hrvatska politika se dobrano mješa u pitanja crkve. Da li neko o tome razmišlja, ovdje? Ovo je Crna Gora a ne Hrvatska. Leopolod je rodjen u Austrougarskoj monarhiji, u Boki Kotorskoj, I sa Hrvatskom ga ništa ne veže. Može biti katolik – Crnogorac!!!!
  4  0
 3. On je zaista zasluzio da ima plocu na rodnoj kuci. To je najmanje sto novljani mogu da ucine. I pravoslavni imaju sveca iz Herceg Novog, Sv. Sevastijana Dabovica, od oca Ilije i majke Jelene iz Sasovica. Ovom prilikom pozivam g.Skrobanovica da pokrene inicijativu za postavljanje njegove spomen ploce.
  0  1
 4. Ne znam sta ce pisati, ali ako moze napisite cirilicom da nijedan stranac nema pojma o cemu se tu radi.. Kao sto stoje ispred Njunja i pitaju je li on bio vojnik?! Svaka cast cirilici, ali hajde vise da malo koristimo mozak… Dusebriznici, nemojte me prozivati za poredjenje Sv. Leopolda sa Njunjom, jer govorim o pismu… Valjda je ta ploca prvenstveno za strance, jer Novljani bi trebali znati sve o svom svecu i biti ponosni na njega!
  0  1
 5. Prvo napraviti dogovor i saglasnost sa Kotorskom biskupijom kao i sa MCP (da se uvazi misljenje i vecinskog pravoslavnog stanovnistva) pa onda uci u turisticku valorizaciju na korektan nacin a ne samo pohlepno pricati o zaradi na sv. Leopoldu.
  2  0
 6. Gruju cast.Leopold je problem od 80-ih ,politicka pozadina, sasvim jasna,ali HN kao turisticki grad od tih vremena nije uspio upotrebit L.M. kao nosioca vjerskog turizma u H.N ,/TAKVI SU VODILI I VODE DANAS/vec su ga krili i zabranjivali ,svi kreatori novskog turistickog proizvoda,podilazili i komunistickoj a i poslije njih svim ostalima.L.M. u turistickom smislu ima tezinu 2 Sheratona sa po 400soba – pa izracunajte .Cudi me da IZBOR nije uspio ,kao novi,lokalni i obecavajuci u gradskoj politici,da L.M. postavi na mjesto koje bi mu pripadalo,Zalud Kruso u Rim podje mogo je i tamo da sto ucini a ne samo istocnu varijantu
  0  0
 7. Ne pricajte gluposti,ne treba da stoji “sveti otac Leopold hercegnovski”,nego “u ovoj kući se rodio svetac Leopold Bogdan Mandic”,tako je zvanicno u papirima na koje je ministarstvo dalo saglasnost.A stara vlast je Tvrtka planirla u budzetu poslednjih 12 godina,a ne samo od 2013 godine,tako da je i on čekao previse dugo.
  1  0
 8. Nemam zašto da branim staru vlast a još manje da hvalim novu ali ovdje se ne radi primarno o politici. Postavljanje spomenika bez prethodne saglasnosti vlasnika objekta nije politika nego neznanje i nesposobnost i jednih i drugih. Radio Jadran bi učinio veliku uslugu građanima kad bi u ovakvim tekstovima bilo manje politike i optuživanja jesu li gori oni ili ovi jer svi zajedno ne valjaju ništa i ne znaju ništa.
  1  0

Ostavite komentar

*

code