Konačno: Otpadne vode od Igala do Meljina krenule na prečišćavanje u postrojenje

Konačno: Otpadne vode od Igala do Meljina krenule na prečišćavanje u postrojenje

4102
9
Podijeli

Sve kanalizacione vode od Igala do Meljina krenule su jutros iza 10 sati ka postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj. To je posljednja testna faza novog kolektorskog sistema i postrojenja, pred probni rad, na što Herceg Novi čeka pet godina.

– Posljednja tri dana je otpočelo spajanje starog i novog kolektora na prioritetnoj dionici Herceg Novi-Meljine. U 10 i 15 h je kompletan grad, od Igala do tunela u Meljinama, spojen na novoizgrađeni kolektor. Sva otpadna voda ide na preradu u postrojenje. To je završna testna faza pred ulazak u probni rad postrojenja i prioritretne dionice kanalizacije. Za sada sve funkcioniše u najboljem redu – potvrdio je za Radio Jadran, sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Ilija Peulić.

Picerija i restoran

Uključivanjem u novi sistem kanalizacije, van funkcije će biti taložnik u Igalu i komunitatorska stanica na Forte mare. Novljani i gosti tako će konačno biti pošteđeni neprijatnih mirisa, karakterističnim u tim djelovima opštine, pogotovo tokom ljetnje sezone.

Postrojenje u Nemiloj je gradila turska komapnija Mass Gintaš, od  avgusta 2013. godine. Koštalo je 8,8 miliona eura, plaćeno kreditom KFW banke  i 10 odsto direktnim učešćem Opštine Herceg Novi.

– Na ovome smo radili intezivno posljednjih pet mjeseci,kako u Opštini, tako i u “Vodovodu i kanlaizaciji”. Sve otpadne vode u postrojenju će biti prečiščavane mehanički i biološki, a poslije toga će ispustom, dugim 1300 m,  biti ispuštane kao tehnička voda, u more. Istovremeno se radi državna studija za Hreceg Novi, Budvu, Tivat i Kotor oko odvoženja mulja iz postrojenja, koji će se pojaviti kasnije – kaže nam Peulić.

Uglavnom, više nema zagađenja na potezu od Igala do Meljina, svi su pruključeni na novi kolektor, jer tu je izgrađena i sekundara mreža. U višim zonama i tamo gdje su septičke jame, u narednom periodu, uslijediće gradnja priključaka.

9 Komentari

 1. @Ivan(I)Goran

  Anije brate nego evo trpimo ove nesposobnjakovice 5 godina i sada kad se pusta u rad , na rivjeru se zaboravlja , a najvise muke ima rivjera sa kanalizacijom i sa nedostatkom vode.
  2  0
 2. re@KUMBOR

  Slažem se sa tobom drug. Rivijera je vazda – zadnja. Kad fali vode, nema na rivijeri. Kad fali struje, kvar je na rivijeri. Možda da tražimo svoju Opštinu, mi od Kamenara do Zelenike ?

  Pozdrav iz Bijele (sa Rivijere) 🙂
  7  0
 3. Mene interesuje zasto rivjera nije prikljucena ? zasto je rivjera opet zadnja rupa na svirali ? 4 hotela cakaju da se kolektor stavi u funkciju da bi mogla da se otvore , zar to nije sramota ? znaci jos jednu sezonu ljudi drze zatvorene hotele jer im lokalna vlast nije obezbjedila komunalije da bi mogli normalno da rade , a za iste te komunalije uzeli su im debele pare.
  6  1
 4. Hoce li neko poci da obidje most na sutorini,pored stadiona,da vidi u kakvom je stanju kanalizaiona cijev koja prolazi ispod mosts.to je katastrofa,samo sto se ne srusi u rijeku zajedno sa mostom.strasno koliko su nam azurni ovi iz kom.policije.
  13  1

Ostavite komentar

*

code