KONAČNO: SPOJENI STARI I NOVI POTKOP U MOJDEŽU

KONAČNO: SPOJENI STARI I NOVI POTKOP U MOJDEŽU

182
0
Podijeli

Okončana je prva faza sanacije i izgradnje novog hidrotehničkog tunela Potkop u Mojdežu, vrijedna 852 hiljade eura.

Time je uklonejna opasnost od pojave novog klizišta. Podgorička kompanija Bi Kod obavila je spajanje starog i novog Potkopa, za godinu i mjesec.
Radnici su prokopali 190 m novog tunela i sada se nalaze u prelaznoj zoni spajanja sa starim Potkopom. Narednih dana, prema riječima rukovodioca gradilišta, Draška Bašovića, predstoji čišćenje kontakt zone i ulazak u stari Potkop. Biće utvrđeno tačno u kakvom je stanju i kolika je mogućnost čišćenja, kao i proboja do 600-tog metra starog tunela – vodnih vrata, čije probijanje je i bilo uzrok klizišta 2004. godine.
Dreniranje podzemnih voda novim tunelom biće potpouno elliminisani uzroci eventualnog pokretanja klizišta. Za drugu fazu projekta neophodno je 600 hiljada eura i očekuje se da Vlada Crne Gore obezbjedi taj novac iz kapitalnog budžeta, kao i za treću fazu, odnosno ukupno million ipo eura.
Drugom fazom predviđena je sanacija od 360-tog u krečnjačkoj zoni starog Potkopa do 600-tog metra, gdje je došlo do izbijanja vodopropusnog čepa – što je prouzrokovalo klizište prije jedanaest godina. Trećom fazom projekta bilo bi obuhvaćeno probijanje do 670 metra.
Klizište površine 12 ha, u selu Mojdež izbilo je 28. februara 2004. godine, u kome su stradale tri porodične kuće, osam austrougarskih mostova, izvorišta, kao i čitava imanja sa zasadima 1.000 stabala maslina.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code