Koncert Borisa Kraljevića za kraj 35. Dana muzike

Koncert Borisa Kraljevića za kraj 35. Dana muzike

8
Podijeli

Tradicionalnim koncertom proslavljenog crnogorskog pijaniste Borisa Kraljevića i nastupom ansambla kamerne muzike Ensemble of Tokyo iz Japana, večeras će biti svečano zatvoreno 35. izdanje međunarodnog festivala Dani muzike.

Na zajedničkom koncertu biće izvedena dva Mocartova djela. Prvo je Sonata u G-duru za klavir i violinu, a nakon toga i koncert za klavir i orkestar u Sduru u obradi za klavirski kvintet.

Picerija i restoran

Ovo je treći i posljednji nastup Ensemble of Tokyo na ovogodišnjem festivalu, a predstavili su se 16. jula djelima Mocarta i Isanga Juna i 18. jula djelima Baha, Britena i Dohnanjija. I večeras će Azusa Nakayama i Satoki Aoyama svirati na oboi, Kaoru Ono na violi, Natsumi Tamai i Tomoko Yoshimura na violini i Shinsuke Hagawa na violončelu.

Umjetnički direktor festivala, Boris Kraljević ističe za Radio Jadran da je ovogodišnja posjeta festivalu odlična, a ona je jedan od glavnih parametara uspješnosti i uopšte svrhe održavanja jedne kulturne manifestacije, ali ne i jedini. Bitno je i da se publici pruža kvalitetan izbor programa.

Najveća novina ovogodišnjeg festivala je novi koncertni klavir, a prilikom njegovog izbora, Kraljević je imao u vidu uslove u koncertnoj sali Dvorane Park. Kako nam kaže, odabir novog klavira ispostavio se odličnim, a kvalitet klavirnih koncerata podignut je na viši nivo.

– Umjetnici koji su prvi probali klavir i nastupali, a to su mladi crnogorski umjetnici Andrija Jovović i Iliriana Gjoni bili su više nego zadovoljni onim što je klavir mogao da im pruži i da omogući sve ono što su htjeli da pokažu i prenesu našoj cijenjenoj i mnogobrojnoj festivalskoj publici – kaže Kraljević.

Zahvaljujući novom klaviru za sljedeće izdanje festivala Kraljević najavljuje više koncerata klavirske solističke muzike, klavirskih resitala ili formi gdje klavir ima vodeću ulogu.

– Šest koncerata za deset dana je vrlo dobra “količina” vrhunske muzike za to vrijeme. Vidjećemo sljedeće godine ako bude, na primjer, osam koncerata kako će to da prihvati naša publika u ustaljenom terminu od 10. do 20. jula – ističe Kraljević.

Podsjećamo, na ovogodišnjem festivalu Dani muzike, koji traje od 10. do 20. jula, predstavili su se akademski hor Collegium Musicum iz Srbije 10. jula, koncertom “Odjeci” u čast Darinke Matić Marović, 12. jula mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović, 15. jula Češki kamerni trio koji čine Bledar Zajmi na violončelu, Miroslav Matejka na flauti i pijanistkinja Iliriana Gjoni iz Crne Gore i 16. i 18. jula sedam japanskih umjetnika iz Ensemble of Tokyo.

8 Komentari

 1. Sad kad HN ima dobar klavir, treba organizovati koncerte preko cele godine, pa ce se i publika obrazovati. Ovde u CG i sire ima mnogo mladih i talentovanih muzicara, svirali bi za vrlo male honorare. Festival je festival, ali je muzika potrebna i u avgustu, septembru, oktobru… a narocito zimi! Pozovite mlade, slusajte muziku, uzivajte…

  13
  • Ni onaj stari klavir nije bio toliko loš da talentovani nisu mogli nastupati nego ih niko nije zvao.Novska muzička scena postoji samo tokom ljeta a i onda dobijemo ovako srozan festival. Nadležni iz opštine i H.Festa neka reaguju.

   8
   17
 2. Nekada je festival Dani muzike bio besplatan, a vec nekoliko godina ulaznica kosta dva evra. Koliko bi Novljani bili spremni platiti da im neko dovede sopranistkinju Anu Netrebko, da im svira pijanistu Lang Lang, ili Berlinska filharmonija? Da li bi i oni morali svirati bet pauze kako se ono malo publike ne bi u pauzi razbjezalo? Klasika je muzika koja ne pogoduje cevapima i pivu, a upravo to populacija ovog kraja ocekuje. Skoro da mi je zao da Herceg Novi nije postao “kulturna metropola Evrope” kako bi se vidjelo koliko je Novi ustvari kvazi-kulturan.

  8
  1
 3. Uz dužno poštovanje za jubilej festivala koji dugo pratim, moram reći da sam razočarana programom, kvalitetom, konceptom i atmosferom. H.Novi je grad umjetnosti koji zaslužuje mnogo bolje od ovoga. Poslije jedne te iste ekipe evo već 10 godina, možda bi trebalo razmisliti o novim ljudima koji bi unijeli novi duh i kvalitet a ne samo svoj interes i samodovoljnost. Srećno!

  15
  22
 4. Nivo koncerata u HN se nije srozao vec je Herceg Novi pogresna destinacija za ozbiljnu muziku. Publika koja nakon svakog stava bilo koje kompozicije aplaudira je ponajbolji dokaz za to. Boris Kraljevic je poput noge jednonožnog stola. Ode li Boris – ugasice se i festival Dani muzike. Herceg Novi nije Dubrovnik da bi se trazila karta vise za ozbiljnu muziku. Guča i turbo folk je ono sta pali Novljane, na žalost. Barem da Radio Herceg Novi tu i tamo emituje makar par minuta muzickih bisera klasicne muzike. Ovo je vise festival pokondirenih tikava nego ozbiljne muzike.

  30
  4
 5. Pitam:
  Zasto Kraljevic nije dao bar dio svog honorara za novi klavir i pridruzio se ostalim umjetnicima koji su se odrekli honorara zbog novog klavira?
  Da li ce Kraljevic odustati i od ovog koncerta, kao sto je i ranije cinio?
  Zasto se toliko srozao nivo koncerata?

  17
  24
  • Gospodin Kraljevic cesto dovodi umjetnike o svom novcu i neizmjerno se angazuje da bi festival ozbiljne muzike uopste opstao. Bez Borisa ne bi ni bilo tog festivala. Treba li mozda da o svom trosku jos da i dovodi i publiku u salu?

   28
   12
   • Bilo je festivala i bez Borisa pa će ga opet biti. Ima Novi i neke nove mlade i sposobne ljude. To što se Boris sjetio da ga obnovi ne daje mu za pravo da ga godinama ovako srozava. A 30 hiljada i nije baš tako malo.
    Usput, pomalo je nušićevski komično da neko sebe uporno zove “gopsodinom” ili “maestrom” i sl. u našoj sredini,dje svako svakog zna ne po titulama no po familji.

    11
    23

Ostavite komentar

*

code