KONCERT KUD “ILIJA KIŠIĆ” POSVEĆEN ILIJI PREOČANINU

KONCERT KUD “ILIJA KIŠIĆ” POSVEĆEN ILIJI PREOČANINU

333
0
Podijeli

kud ilija kisic1KUD Ilija Kišić iz Zelenike organizovaće sjutra veče u Sali Dvorane Park godišnji koncert pod nazivom “Neispisani entuzijazam – Ilija Preočanin”. Koncert je posvećen doživotnom počasnom predsjedniku društva Iliji Preočaninu, koji je za života ostavio neizbrisiv trag u radu ovog društva.
Predsjednik društva, Vlado Ožegović za naš radio je kazao da je pripremljen bogat i raznovrstan program, u kojem će se smjenjivati igre svih podneblja bivše SFRJ, počevši od starih crnogorskih kola. Biće izvedeno 12 koreografija, a program će otvoriti volonteri, stariji članovi društva koji će izvoditi igre iz Crne Gore

kud ilija kisic2“Nakon toga prvi ansambl „Ilije Kišića” izvešće 8 koreografija sa podneblja Srbije – kola iz Vranja, bez kojih je nezamisliv repertoar društva, Vlaške igre, igre iz Slavonije, vrzuta i igre iz Boke”.
Ožegović dodaje da će od gostiju jedino biti grupa “Castel Nuovo” koja će i “otvoriti” veče.
KUD Ilija Kišić danas broji 120 članova, a osnovala ga je daleke 1936. godine radnička seoska omladina Zelenike. Prvobitno ime bilo mu je “Polet”. Današnje ime „Ilija Kišić” dobio je po 1945. godine po istaknutom palom borcu NOR-a i sugrađaninu koji je poginuo 13. februara 1943. godine.
Ožegović naglašava da društvo opstaje i radi u veoma teškim uslovima, novčane donacije opštine su veoma male, a oprema je posljednji put obnovljena prije 7 godina.
“Imamo jedinu godišnju dotaciju Opštine, što je toliko minimalno da ne možemo da kupimo nijedan kostim. Mučimo se i snalazimo kako najbolje umijemo i možemo” – kaže Ožegović.
No, i pored toga 120 članova nastoji da održi tradiciju društva dugu preko 70 godina. Ožegović kaže da se i afinitet kod mladih ljudi za folklorom znatno smanjuje, a odavno već nema onih čuvenih višednevnih gostovanja van granica Crne Gore. KUD „Ilija Kišić”, kao i većina takvih društava kad je riječ o strukturi kluba, najviše kuburi sa muškim izvođačima. Tokom godine KUD Ilija Kišić najviše nastupa u Herceg Novom, nedavno su boravili u Trebinju i Bileći, a ukoliko bude mogućnosti – trebalo bi uskoro da posjete Tursku.
Godišnji koncert KUD Ilija Kišić biće uprililčen sjutra veče u Dvorani Park od 20 h.kud ilija kisic3

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code