Koncert pijaniste Tome Stanića: Na repertoaru djela Baha, Betovena, Šopena

Koncert pijaniste Tome Stanića: Na repertoaru djela Baha, Betovena, Šopena

8
Podijeli

Koncert novskog pijansite Tomislava Tome Stanića, u organizaciji Muzičke škole Herceg Novi, biće upriličen sjutra u 19 časova u koncertnoj sali ove škole, u Starom gradu.

Evo, repertoara:
Johan Sebastijan Bah: Italian Concerto in F dur, BWV 971,
1* Allegro,
2* Andamte,
3* Presto.

Picerija i restoran

Ludvig van Betoven: Piano Sonata Op. 53, No#: 12, C Dur, “Waldstein”,
1* Allegro con brio,
2* Introduzione. Adagio molto,
3* Rondo. Allegretto moderato- Prestissimo.

Frederik Šopen: Piano Sonata, Op. 35, No:# 2,  B mol.
1* Grave- Doppio movimento,
2* Scherzo,
3* Marche Funebre. Lento,
4* Finale. Presto.

Tomislav Stanić je rođen 1957. godine u Herceg Novom, gdje je završio nižu Muzičku školu, odsjek klavira. Srednje muzičko obrazovanje stekao je u školi „Ilija Sorkocević” u Dubrovniku, u klasi profesora Iva Brangjolice. Dalje muzičko školovanje nastavio je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Darinke Mihailović i kod poznatog ruskog pijaniste i profesora klavira, Igora Laszka.

Nakon završenih studija, dobija francusku stipendiju za klavirsko usavršavanje, u klasi profesora klavira Theodora Parascivescoa, gdje je intenzivno nastupao u Parizu.

Slijede postdiplomske studije klavira u Americi, na Universitetu Američke države Utah i kao stipendista toga univerziteta završava studije u klasi profesorice klavira Mrs. Gladys Rosenberg Gladstone i Douglasa Humphreysa.

Otada Stanić nastupa kao pijanista i gradi karijeru po Americi i Evropi. Poslije Master diplome, predavao je kao honorarni profesor klavira i muzike na Community College u Salt Lake City u američkoj državi Juta.

Od 2002.godine seli se u New York gdje živi i nastupa kao Free Lance Artist. Nastuao je u Parizu, Salt Lake City-u, New Yorku, Beogradu, Baru, Dubrovniku, Priboju, Zagrebu, Kotoru, Herceg Novom, Cetinju, Podgorici, Ogdenu, kao i u mnogim drugim gradovima.

Pored toga, nastupao je i na američkoj televiziji: The Eugene Jelesnick Show 1993, Utah West Walley Symphony, Zimske olimpijske igre 2001. godine u Salt Lake City-u.

Snimio je tri Beethovenove Sonate na svom CD-u, 1999. godine u Americi.

Ove godine slavio je svoj šesti jubilarni Concert u Dvorani „Guarnerius” u Beogradu, gdje je promovisana posljednja verzija njegove Digtalne Monografije na DVD-u.

Klavirski repertoar Tomislava Stanića obuhvata djela kompozitora od ranog baroka do 20. vijeka.

Tomislav Stanić se pasionirano bavi umjetničkom fotografijom i imao je do sada sedam samostalnih izložbi.

8 Komentari

  1. Toma je najbolji Crnogorski pijanista!!! On je sin najboljeg Crnogorskog slikara Gospodina Voja Stanića!!! Siguran sam da će Novljani, kao i svi ljubitelji klasične muzike iz okruženja doći na Tomin koncert!!! Ja nažalost ove godine neću moći da prisustvujem tom spektaklu!!!

    12
    17

Ostavite komentar

*

code