Koncertnoj sali Muzičke škole treba novi parket i donator

Koncertnoj sali Muzičke škole treba novi parket i donator

1584
4
Podijeli

Protekla godina za Školu za osnovno muzičko obrazovanje u Herceg Novom bila je veoma uspješna, a najviše zbog rezultata učenika na državnom takmičenju, kao i nastupa na lokalnim manifestacijama i na  nekoliko veoma posjećenih koncerata u sali škole. Osim toga, 2016. dominantno je obilježila organizacija dva, sve popularnija, festivala u organizaciji škole – Jazz i Festivala horova.

images_slike_gradovi_hn_objekti_muzicka_skola_hn Profesori i učenici škole okončali su proteklu godinu tradicionalnim Novogodišnjim koncertom, koji je bio sigurno jedan od boljih, budući da se bukvalno tražila i stolica više. Prvi sljedeći, u planu je krajem februara ili početkom marta:

Picerija i restoran

–       Riječ je o koncertu profesora, koji je trebalo da bude uvršten u program proslave Dana grada, međutim, izostavljeni smo, a ne znam zašto. No, svakako nećemo odustati, pa i taj koncert pripremamo za kraj februara ili početak marta,najavila je direktorica škole, Nada Karadžić.

Predstoji  vrlo dinamičan drugi dio školske 2016/2017. ali i ostatak godine. Već su počele intenzivne pripreme za državno takmičenje koje se tradicionalno održava svake godine krajem aprila, ili početkom maja.

Ove godine prioritet će svakako biti bolji standard i intenzivniji rad na relaciji đaci – profesori. U tehničkom smislu, predstoji veliki posao na sanaciji parketa u koncertnoj Sali Muzičke škole u Starom gradu, koji je u jednom dijelu potpuno propao:

–   Problem u koncertnoj sali zaista je nešto što se mora hitno rješavati. Taj problem postoji više od deceniju. Otkada sam došla u školu, nastojala sam da rješavam neka tehnička pitanja po prioritetima, u skladu sa finansijskim mogućnostima, naravno. Ovo će biti investicija od nekih 15 hiljada eura. Tražim sponzore, a biće uključeno i resorno Ministarstvo. Već sam kontaktirala i neke stručnjake, kao i arh. Borisa Ilijanića, koji nas je savjetovao da dignemo parket, kako bi se ubuduće izbjegao problem biše i za stalno izbjeglo dizanje parketa. Naravno, pri svemu moramo voditi računa da sala zadrži akustiku, kazala  je Karadžić.

parket-muzicka-skola Srednja Muzička u Novom?

– Nastojimo da i dalje budemo jedna od najboljih Muzičkih škola u Crnoj Gori. Želja mi je, kao i do sada, da ovdje otvorimo i Srednju muzičku školu, jer interesovanja ima i kod učenika i kod roditelja, naročito za klavir, violinu i violončelo. Znam da to baš i nije najmudriji potez, s obzirom da srednje škole imaju  Kotor i Tivat, ali, ipak,  vjerujem da bismo napravili pravi potez, smatra Karadžić.

Ideja je bila da se stara palata Burovina, kod Dvorane Park osposobi za Srednju Muzičku školu, međutim, to je, kaže naša sagovornica, ogromna investicija. Za rekonstrukciju i adaptaciju oronule zgrade  je potrebno naći i donatora. Ipak, budući da je palata u vlasništvu Muzičke škole, svakako će jednog dana biti korišćena za muzičke sadržaje:

palata-burovina-3– Prostor je idealan i vrlo akustičan. Osim toga tu je i gumno za publiku, i mogli bi se tu organizovati lijepi programi, možda baš i sa jazz muzikom. Ukoliko se Burovina ikada “osposobi”, jedan sprat trebalo bi pretvoriti u apartmane za gostujuće muzičare, a kasnije bi se od toga i škola mogla djelimično finansirati od izdavanja, razmišlja ona.

4 Komentari

  1. Uz potpuno slaganje sa Anonymous at 9:56, da dodam – a zašto ne i stan poneki, eto, na primjer, jedan za direktoricu, zaista je zaslužila – niko ništa prije nje nije radio, niti imao rezultate, sve je od nje i sadašnjeg kadra počelo … … …




    0



    0
  2. Muzicka skola da izdaje apartmane, kako su to dobro zamislili. A mozda da se privatizuje, ima dobru imovinu? Sramota kakve stvari citamo i kakvi su im kadrovi.




    0



    0

Ostavite komentar

*

code