KONCESIJE ZA OSAM LUKA OD LOKALNOG ZNAČAJA U BOKI I BUDVI

KONCESIJE ZA OSAM LUKA OD LOKALNOG ZNAČAJA U BOKI I BUDVI

278
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

U bokeljskim opštinama i Budvi do 21.jula planirane su četiri javne rasprave o Nacrtu plana davanja koncesija za luke od lokalnog značaja i ostale objekte obalne infrastrukture za 2015. godinu. JP „Morsko dobro” je predložilo 8 luka od Herceg Novog do Budve, među kojima su tri na području hercegnovske opštine: Luka Škver, akvatorij i sidrište Luke Zelenika i Lazaret – Meljine.

Na prvoj raspravi o Nacrtu plana davanja koncesija u Herceg Novom, čulo se da je Ugovor o zakupu Luke Škver kao i Luke Kalimanj u Tivtu istekao, te da će „Morsko dobro” predložiti nadležnom ministarstvu da se situacija za ovu godinu premosti potpisivanjem aneksa o produženju ugovora.
Pomoćnik direktora JP „Morsko dobro” i rukovodilac Službe za luke i vezove, Dragan Marković objasnio je da se Plan davanja koncesija za luke od lokalnog značaja odnosi na primjenu Zakona o lukama i Prostornog plana područja posebne namjene morskog dobro, kao i Državnih studija lokacija kojima su obuhvaćeni objekti obalne infrastrukture.
Ovaj plan je preduslov je za realizaciju strateških ciljeva koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju objekata i dalji razvoj nautičkog turizma i pomorskog saobraćaja. Zasnovan je na principima održivog razvoja, racionalnog korišćenja obale i unapređenja obalne infrstrukture.
Po završetku javne rasprave o nacrtu ovog dokumenta biće sačinjen izvještaj, a potom će biti organizovan konkurs o davanju koncesija za luke od lokalnog značaja o kome će se takođe voditi javna rasprava. Konkurs će sadržati uslove organizacije luke i njenog funkcionisanja koje budući koncesionar treba da ispuni.

Picerija i restoran

TONSATI: NEDOSTAJE RIBARSKA LUKA

Herceg Novom i drugim gradovima na primorju nedostaje ribarska luka. Na taj problem ukazao je predsjednik Udruženja ribara “Škver”, Silvio Tonsati. Hercegnovski ribari nemaju svoju luku, a u postojećim „moraju svima da se sklanjaju”.
– U sezoni nam je posebno teško, jer od turističkih brodića nemamo gdje da pristanemo – kazao je Tonsati, koji je i član komisije za pregovaračko poglavlje sa EU 13-ribarstvo. U Herceg Novom se privrednim ribolovom bave vlasnici pet koča ( od 12 do 14 metara dužine ) koje obično pristaju u Kumboru i Zelenici i 16 manjih brodova dužine do 8 metara.
Ribari traže da se koncesionim aktom odredi dio luke ili neko drugo pristanište i vezovi koje će oni moći da koriste.
Domaćin javne rasprave o nacrtu Plana davanja koncesija za luke od lokalnog značaja bio je novi direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom, Vladimir Zloković.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code