Kontejneri u hladu i cvatu bogumile

Kontejneri u hladu i cvatu bogumile

3185
6
Podijeli

Jedno od brojnih stabala bogumile, koja nekoliko decenija ukrašava centar Herceg Novog, nalazi se u Njegoševoj ulici. Pravi lijepu sliku i hladovinu, ali za tri kontejnera za smeće.
bogumila njegoseva hnTime vizure grada čine besmislenim, jer su u kontrastu sa raskošnom biljkom koja se nad njima nadvija.

Bogumila je stara, a izrasla je na zidu od cigli koji je vjerovatno mnogo stariji od nje, pa se stiče utisak kao da će se zid zbog težine biljke urušiti. Pješaci moraju i da sagnu glavu kada prolaze uskim trotoarom ispod krošnje, između stabla i kontejnera.

Picerija i restoran

Činjenica je da kontejnere treba izmjestiti na lokaciju koja neće biti toliko upadljiva. A bogumilu, koja pod težinom povlači stari zid, treba poduprijeti kako bi joj se sačuvala forma, a spriječilio i da nekome padne na glavu, ona ili zid.

Planovi oko izmještanja kontejnera, koji su na toj lokaciji već 28 godina nijesu u nadležnosti  “Čistoće” DOO, kazao nam je direktor tog preduzeća, Borivoje Bonić. Na toj lokaciji planirano je postavljanje podzemnog prostora za kontejnere, koji će svojom vizurom i izgledom zadovoljavati najviše standarde. Realizacija tog projekta zavisi od stanja podzemnih instalacija vodovoda, elektrodistribucije i telekomunikacione infrastrukture.

300 vrsta bogumile

Bogumila ili Bugenvilija (latinski naziv Bougainvillea) biljka je iz porodice puzavica raskošne krošnje sa roze, crvenim, jarkim ljubičastim, žutim ili bijelim tonovima cvijeta. Porijeklo vodi iz tropskih krajeva Južne Amerike.

Karakteriše je jako brz rast, pa može dostići visine i do 6 metara. Postoji oko 300 vrsta bogumile, koje se razlikuju po cvjetovima. Biljka cvjeta od juna do novembra. Veoma je popularna i rasprostranjena na Mediteranu. Krasi kamene fasade ili dvorišne  zidine mnogih kuća.

6 Komentari

  1. Meni nije jasno kako nikom od opstinara ne smetaju kontenjeri iznad pijace u HN, tuda sav narod se spusta, sto stranaca sto domacih. Em ruzno za vidjet em smrdi (ubija).

  2. Moze se preko puta izmjestiti…nije neko rjesenje al privremeno je bolja lokacija od ove…mali drveni podijum da se na betonira i bilo bi u redu…bar bi figuralo ljepse gospodine Bonicu.

  3. Kontejnere niko nema moći da pomakne sa glavnih ulica,a svi se bune za neke gluposti,jer smrad izgleda nikome ne smeta,a stida od turista niko nema,bez obzira odakle su i kako je tamo.Ovo smo mi kojima ne smeta cijelo ljeto neka otvorena kanalizacija u sred grada,kontejner usmrđen na sred puta,mada izgleda da Čistoća radi ono što sama može nevoljna,jer niko s njima neće od ustoličenih da priča,a kamoli da pomogne.

  4. Mislite vi da je koga od nadležnih briga đe su kontejneri i da o tome razmišlja.Onaj ko bi o tome mislio ne bi za posao bio podoban.Najpodobniji su oni koji mnogo ne analiziraju,a ne stide se.

Ostavite komentar

*

code