Kontraverzna predstava “JULIJE CEZAR” sjutra u Herceg Novom

Kontraverzna predstava “JULIJE CEZAR” sjutra u Herceg Novom

1315
5
Podijeli

Julije-Cezar-2JUK Herceg fest dovodi sjutra veče u Dvoranu Park kontraverznu predstavu “Julije Cezar”, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića. Uloge su povjerene  glumcima: Sergeju Trifunoviću, Saši Torlakoviću, Branislavu Trifunoviću, Jeleni Minić, Marku Markoviću i Ireni Popović. Kostimografkinaja je Tatjana Radišić, scenografkinja, Marija Kalabić. Muziku potpisjue Irena Popović, koreografiju, Andreja Kulešević.

Predstava Julije Cezar reditelja Kokana Mladenovića premijerno je izvedena prošle godine u Centru za kulturu Svilajnac koji je sa Budvom Grad teatrom bio koproducent. No, pozorišta u Beogradu Kokana Mladenovića ponovo su stavila na marginu plašeći se Šekspirovih riječi napisanih prijee više od 400 godina.

Picerija i restoran

– To zašto se mi plašimo Šekspira, zašto se plašimo njegovih rečenica govori više o nama i aktuelnoj vlasti nego o samom teatru”, smatra reditelj.

Tragedija “Julije Cezar” jedan je od najznačajnijih komada u istoriji dramske literature, a njen osnovni motiv – revolucija i politički prevrat, koji se, na kraju, kompromituju u sopstvenoj nemoći, obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije, nisu, na žalost, izgubili na svojoj aktuelnosti od vremena nastanka ovog komada, pa do danas, kaže Mladenović:

– Pišući o ubistvu Julija Cezara u rimskom senatu, 44. godine p.n.e, Šekspir, ustvari, ispisuje tužnu priču o krahu plemenitih revolucionarnih htjenja, koja se, u sudaru sa ličnim interesima, vlastoljubivošću i pohlepom samih revolucionara, pretvaraju u svoju nakaradnu suprotnost. Junaci antičkog Rima, postaju, petnaest vjekova kasnije, Šekspirovi savremenici, uronjeni u spletke i zavjere elizabetanskog dvora, ali i savremenici našeg istorijskog trenutka u kome je moguće posljednje decenije naše aktuelne istorije posmatrati kroz prizmu likova i odnosa “Julija Cezara”.

Hoćemo li i nakon ove predstave vjerovati u revoluciju, ili ćemo shvatiti da je riječ tek o pukoj zamjeni društvenih elita? Hoće li nam postati jasno da jedni te isti ljudi, bili oni u izobilnoj poziciji vlasti, ili u lagodnoj poziciji opozicije, upravljaju našim životima posljednjih dvadesetak godina, smjenjujući se na ljestvici vlasti, i idući gore-dolje, kao na kakvom palanačkom karuselu – pita se, pored ostalog, Kokan Mladenović.

Cijena ulaznice za predstvu je 7 eura. Prodaja je počela 25. marta od 9 do 12 i od 18 do 20 časova. Rezervacije karata u istom terminu na tel. 068 851 031.

5 Komentari

 1. Pa nije samo u Srbiji ova predstava digla prasinu. Bilo je reakcija i odje poslije premijere na Svetom Stefanu. Valja vidjet kako to Sekspir proziva danasnje politicare.
  0  0
 2. Anonimus . Projekciioni sistem kosta od 60.000 do 100.000. E. Nema vise filmskih traka i projektora. Na kino predstave u Novom dolazi od 5 do 50 ljudi. Ljeti na forte mare isli su sve sami filmski hitovi i bilo je stotinjak ljudi. Razmisli ti. A kino da bi bilo rentabilno mora da radi svaki dan cijele godine. Distrubuteri uzimaju 50 posto prihoda. Razmisli.
  0  0
 3. kaze se kontroverzna, a ne kontrAverzna
  super za predstavu. steta sto su karte otisle po babu i po stricevima.
  i steta sto herceg novi vise nema bioskop. mislite o tome. i o razlozima.
  0  0
 4. Odlicno. Djavolje karte vise hema. Herceg fest nam je vratio kulturne dogadjaje i van sezone i to prvoklasne. Kad se samo sjetimo one trulezi od proslih godina ko da smo umrli ili ko da smo sa posebnim potrebama.
  0  0

Ostavite komentar

*

code