Korisna za prevenciju: Savjetovališta u Domu zdravlja Herceg Novi

Korisna za prevenciju: Savjetovališta u Domu zdravlja Herceg Novi

1
Podijeli

U hercegnovskom Domu zdravlja rade 4 populaciona savjetovališta, koja su orjentisana na pružanje pomoći u okviru pravilnog zdravstvenog vaspitanja i zdravstvene edukacije – savjetovalište za prevenciju dijabetesa, savjetovalište za mlade, savjetovalište odnosno škola za trudnice i savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV.      dom zdravlja 4Savjetovališta djeluju u sklopu Centru za prevenciju, a formirana su 2008. godine, nakon usvojene reforme primarnog nivoa zdrvastvene zaštite, kazala nam je epidemiološkinja u Domu zdravlja Herceg Novi, dr  Stefa Glušac.

– Svako je savjetovalište posebno organizovano i naravno, svako ima svoj veliki značaj, s obzirom da su to preventivna savjetovališta, a cilj nam je da nam prevencija bude što bolja – ističe dr Glušac.

Picerija i restoran

Savjetovalište za prevenciju dijabetesa tipa 2 radi četvrtkom i petkom od 8 do 12 časova, kada se mogu uraditi mjerenja nivoa šećera u krvi i tromjesečni prsosjek visine šećera u krvi. Pacijenti tom prilikom mogu dobiti savjete o ishrani, fizičkoj aktivnosti, o samoj bolesti. U savjetovalištu radi medicinska sestra Bojana Padrov, koja je obučena za tu vrstu rada sa pacijentima.

Prema riječima dr Glušac, u savjetovalištu za prevenciju dijabetesa jednom do dva puta u toku mjeseca, u poslijepodnevnim časovima, organizuju dvodnevne radionice, koje vode izabrani doktori za odrasle. Na tim radionicama obrađuju se uglavnom 4 teme, koje su od značaja za prevenciju ili za sprječavanje i odlaganje komplikacija uzrokovanih dijabetesom.

U savjetovalištu za mlade, koje radi prije podne svakog dana, radi specijalizovana medicinska sestra Ranka Jovanović. Ovo savjetovalište otvoreno je za sve mlade uzrasta od 9 do 27 godina.

U toku školske godine ovo savjetovalište, kroz 12 radionica, kontinuirano sprovodi edukaciju djece uzrasta od 5. do 9. razreda o štetnosti, prevenciji i odvikavanju pušenja. Odvikavanje od pušenja sprovodi se po metodi McFarlandovog programa. Riječ je o trodnevnim radionicama, a prvu radionicu vode epidemiolog i psiholog, dok pedijatri vode radionicu drugi i treći dan.

U ovom savjetovalištu trenutno se ne sprovode radionice za pomoć u odvikavanju od opojnih sredstava, kockanja ili prekomjerne upotrebe interneta, ali se u uvodnom predavanju o prevenciji i odvikavanju od pušenja spomenu sve opasnosti koje ove bolesti zavisnosti nose, kazala je Glušac.

Savjetovalište za trudnice, odnosno škola roditeljstva organizuje  godišnje 4 radionice. U ovom savjetovalištu trudnice se za porođaj pripremaju radom u malim grupama od navršenog sedmog mjeseca trudnoće, jedan put nedjeljno u sedmom i osmom mjesecu, dok se u devetom mjesecu rad izvodi dva puta nedjeljno.

images_slike_licnosti_dr_stefa_glusac–  Polaznice škole su trudnice, bez obzira na njihovu starost i prethodne trudnoće, ali moraju da dođu na prijedlog svog izabranog ginekologa. Dolaze dobrovoljno, ali izabrani ginekolog mora da nominuje trudnicu, a to je ona čija trudnoća nije rizična – objašnjava doktorica Glušac.

Ukoliko izabrani ginekolog procjeni da ta trudnica može da pohađa školu za trudnice, ona dobrovoljno dolazi u školu, koja traje 6 sedmica. Program u školi se odvija tematski, a vode ga ginekolog i babica.

Trudnice prolaze obuku za porođaj kroz predavanja koja vodi ginekolog i kroz tjelesne vježbe i vježbe za disanje koje vodi babica, pored toga pripremaju se za odlazak u porodilište i za dojenje, upoznaju se sa benefitima i značajem dojenja i načinima njege novorođenčeta.

Savjetovalište za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV otvoreno je za pacijente ponedjeljkom i utorkom od 14 do 18 časova. Doktorica Glušac je naglasila da je u ovom savjetovalištu testiranje potpuno anonimno i besplatno, te da nije potreban nikakv uput.

Savjetovanje u ovom savjetovalištu se obavlja kroz 3 faze – savjetovanje prije testiranja, kada se obavlja jedan povjerljiv razgovor između savjetnika i klijenta. Druga faza je testiranje. Ukoliko klijent želi, veoma lako i brzo se sprovode testovi na uzorku krvi koji se vadi iz prsta. Rezultati testa gotovi su za oko pola sata, nakon čega slijedi i 3. faza, odnosno savjetovanje. U ovom savjetovalištu zaposleni su posebni timovi ljekara i tehničara.

Doktorica Glušac je istakla da u Domu zdravlja i u savjetovalištima obilježavaju značajne datume iz kalendara Svjetske zdravstvene organizacije, pa je najavila predstojeće akcije uoči Svjetskog dana borbe protiv HIV-a, a u planu je sedmica testiranja na ovu infektivnu bolest.

Naime, u periodu od  18. do 25. novembra u Domu zdravlja se sprovodilo testiranje građana na HIV virus, pa su građani mogli i van radnog vremena savjetovališta da dođu i urade testove. I u školama su predviđene aktivnosti u borbi protiv HIV virusa.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code