Kormilo luksuznog kruzera u rukama 24-godišnje Novljanke

Kormilo luksuznog kruzera u rukama 24-godišnje Novljanke

9
Podijeli

Dvadesetčetvorogodišnja Sandra Bojanić iz Herceg Novog na brodu je već pet godina. Trenutno je na poziciji trećeg oficira na luksuznom MSC kruzeru i zadužena je za navigaciju – prenosi FOS Media.

Tokom jutra nalazi se na komandnom mostu sa prvim oficirom palube, a nakon toga slijede sati posvećeni sanitarnoj inspekciji i kabinama za posadu. Vodi računa da sve funkcioniše u skladu sa ustaljenim redom i disciplinom na brodu.

Picerija i restoran

„Prioritet mi je navigacija, ali na velikim brodovima je malo drugačije jer ima dosta zaduženja pa u istom danu obavljamo više različitih poslova“, priča Novljanka za FOS.

Posljednje dvije godine više vremena je provela na brodu nego u Herceg Novom. Na kruzeru u prosjeku ostaje po četiri-pet mjeseci, a kući kratko, do dva mjeseca. Trenutno je na Atlantiku.
„Prelazak Atlantika nam je trajao četiri dana i bilo je savršeno. Samo otvoreno more, horizont i nebo. To je nešto što smiruje jer biti u lukama je haotično. Naravno, volim i da izađem, posebno ako je u pitanju lijep grad“, kaže Sandra.

Otići na brod sa 19 godina je zastrašujuće

Odmah po završetku srednje škole ova Novljanka je odlučila da plovi. Otići tada na brod među nepoznate ljude i na drugi kraj svijeta bilo je, kaže, zastrašujuće.

„Počela sam da plovim sa 19 godina, sada mi je 24, tako da to dođe nekih pet godina. Naravno, bilo je pauza ponekad i po pet mjeseci. Iskreno, ovo nikad nisam planirala niti sam uopšte znala za ovaj poziv, ali eto vidjela sam da postoji mogućnost i da se žene bave ovim poslom tako da sam odlučila da pokušam i evo izgleda da je uspjelo“, dodaje Sandra u šali.

Na brodu iskusite samoću

U ovom, za mnoge, poslu iz snova, svaki dan je radni, kaže Sandra. Najteže joj, ipak, pada udaljenost od voljenih i samoća.
„Kad završim sa poslom ne mogu da se opustim, izađem, popijem kafu sa meni dragim ljudima i sve ostalo što radim kada sam kući. Ovdje je vrijeme zlata vrijedno tako da svaki minut slobode koristim za odmor“, kaže Sandra i dodaje da na brodu niko neće da radi za drugog.

A post shared by Sandra B. (@saandra.b) on

Parola je, kaže, jednostavna – sam si i boriš se za sebe.
Ploviti je lijepo ali, kako napominje naša sagovornica, za ženu je teško.

„Nikad nisam imala neki veliki problem zbog toga sto sam žensko, ali bilo je neprijatnih situacija. Možda je najgore to što vas ljudi osuđuju, a ni ne znaju koliko ste truda uložili da ostvarite svoje ciljeve“, dodaje ona.

Sandra sada, ipak, ima drugi cilj.
Želi da uđe u „sigurnu luku“ i da se posveti poslu na kopnu koji će joj omogućiti da provodi više vremena sa porodicom i prijateljima.

9 Komentari

  1. Zazelis nasoj sugradjanki sve najbolje na svjetskim morima,a ono,neki bolesni um pritisne palac dole na tako lijepe komentare o necijem zivotu i uspjehu.Zar smo toliko postali jadni i mizerni da zavidimo na Sandrinom uspjehu i zelji za napredovanjem…Sve najbolje Sandra i mirno ti more.

    30
    2
  2. Ako moze sto vise ovakvih lijepih i poticajnih tekstova na portalu i da uzivamo u sreci i uspjehu sugradjana i sugradjanki. Uzivaj u zivotu i budi sretna Sandra i hvala na pozitivnom primjeru.

    50
    2

Ostavite komentar

*

code