„Koštana“ podigla na noge publiku u Novom: Predstava koja otvara probleme i...

„Koštana“ podigla na noge publiku u Novom: Predstava koja otvara probleme i popravlja ljude

2860
24
Podijeli

Prepuna sala Dvorane Park, sjajni glumci u adaptiranoj  čuvenoj „Koštani“ Bore Stankovića, nakon 116 godina od prvog izvođenja. U Novom je tako počela crnogorska turneja Koštane, koja će biti izvdena u četiri grada, a i obilježena evropska noć teatra.

kostana-hnMalo ko je očekivao da će vidjeti klasično izvođenje Borinih scena. Ako, ipak, jeste, teško je prihvatio rediteljski projekat kontarverznog Kokana Mladenovića. No, prevagnule su pozitivne reakcije i oduševljenje publike, koja je nagradila dugim aplauzima protagoniste.

Picerija i restoran

To je ista Stankovićeva Koštana koja se bori s palanačkim predrasudama i traži slobodu, ali ispričana na savremeni način, sa drskim songovima i golišavim scenama. Poznato je da su svemu prethodile zabrane predstave u Srbiji, a da je uoči ljetošnje premijere u Tivtu od uloge odustao pjevač Božo Vrećo. Tako je umjesto bradate Koštane u njen lik uskočila mlada novosadska glumica Emina Erol.

Sve vrijeme držala je publiku u tenziji, a baš to i voli, jednako kao i konflikte u pozorištu, kazala nam je Emina Elor nakon predstave:

– Neka sijaju munje, neka puca i neka se  do kraja pruži emocija, to mi je bitno u pozorištu. Volim to da gledam i radim. Svako ima pravo na svoju reakciju i kada je riječ o Koštani. I naravno, ako očekuje nešto drugo, ima pravo da se iznenadi, ili ne slaže sa onim što je dobio. Nadam se da ova predstava, ipak, nosi neku energiju, koja će svakog da ubijedi i uvuče. Čak i one koji su očekivali neku klasiku, žal za mladost ili lijepo pjevanje  i pucanje, folklor. Nadam se da ćemo ih iznenaditi nečim novim. Jer, ovo su velike i vječne drame, sa kojih s vremena na vrijeme treba oduvati prašinu – kazala je Emina Erol.

Nije uvjeren da ovakva Koštana može biti feminističko čitanje, ali jeste da je riječ o  društveno angažovanom čitanju, sa poentom na međusobno poštovanje među ljudima.

Kada je Vrećo napustio projekat uoči premijere u Tivtu Emina  je naučila ulogu koja ruši tabue, za samo pet dana, zahvaljujući i velikoj podršci ansambla. U njemu je i maestralni Emir Hadžihafizbegović, koji  koji je tumačio lik hadži Tome.

On voli scenu u Herceg Novom, na kojoj je igrao mnogo puta. Potpuna koncentracija publike je njegova prva impresija nakon sinoćnjeg izvođenja. To glumci veoma vole, jer im pomogne u igranju predstave. Voli ovu predstavu, Kokana Mladenovića i kompletan ansambl, baš kao i Boru Stankovića. Objašnjava i zašto:

emir-hadzihafizbegovic– Riječ je o   univerzalnoj poruci  o predrasudama. I za  Krležu je pojam ljudske slobode oslobađanje od predsrasuda. Kada živimo u predrasudi, mi smo u kavezu. Kada živimo oslobođeni od njih, živimo kao albatrosi. Predrasuda je ključno mjesto nesporazuma na našim geografijama i zbog toga je ova predstava univerzalna. Ona razbija jednu petparačku tezu o tome da li će se kao priča sa naših geografija, razumijeti vani. Pa kako da neće? Kako mi razumijemo Kurosavu i njegov film „Sedam samuraja“, koji je endemski japanski film. Kako razumijemo Bergmana i skandinavsku priču. Sam Bergman kaže, da bi nešto bilo univerzalno, ono prije svega mora biti lokalno -priča Hadžihafisbegović.

Za njega je ovo čitanje Koštane najtačnije. Ona se godinama igrala kao pučka predstava, igrala je Maja Ođaklijevska, Usnija Redžepova… i taj dert koji je Stanković napisao je samo jedan segment Koštane:

– Mislim da bi Bora Stanković bio jako sretan, ovom Koštanom, jer on je zapravo pričao priču o predrasudama, o rulji, o ritualu rulje, o malograđanštini, licemjerstvu…Jako sam sretan što imamo crnogorsku turneju. Predstava  je izvedena u Novom Sadu, čeka nas Sarajevo, Beograd, Ljubljana, Skoplje, i iz predstve u predstavu sve se više uigravamo – kazao je Hadžihafizbegović.

On je zadovoljan što je iza ansabla sada „nesretna i blasfemična priča sa Božom Vrećom“. Emina je napravila sjajnu ulogu i nakon Tivta i premijere „svi smo skočili u ’ladnu Moravu i dokazali da ne može jedna seoska varalica biti snažnija od jednog ansambla“:

–  Što je više igramo predstava je sve bolja. Treba nekada stvari posmatrati i sa distance. Ono što je dragocjeno u ovoj predstavi je da pokazuje da  umjetnost ima dva zadatka. Teatar naročito, da otvara probleme i popravlja ljude. Ako teatar otvori problem, on je već uspješan, ako još i popravi ljude, onda je to trijumf. Mislim da je ova predstava otvorila probleme i da popravlja ljude – uvjeren  je Hadžihafizbegović.

Mladi glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Emir Ćatović u predstavi glumi Stojana, imao je veoma zahtjevan i čudnovat  mizanscen. Izvodio je i vratolomije da bi  dočarao Stojanovu opčinjenost Koštanom:

– Možda danas u jednoj običnoj balkasnkoj kafanini je uobičajeno takvo ponašanje, ali baš to to je nemoguće izvesti u nekim drugim uslovima, to je baš dobro za scenu i da se pokaže koliko je Stojan pomanitao za Koštanom. To je zahtjevalo čudnovati mizanscen i neku moju   fizičku spremnost – istako je Ćatović, priznajući da to nije bilo baš najjednostavnije.

Večeras „Koštana“ opet igra u Tivtu, sjutra u Podgorici, a preksjutra u Nikšiću. Predstava je  rezultat uspješne produkcijske saradnje Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Srpskog narodnog pozorišta.

24 Komentari

 1. Ko je sinoc gledao ono cudo od ptedstave moze samo da se cudi.Ja sam bila u blagom soku.. uloga Kostane je losa imitacija Cece Raznjatovic..replike tipa sto da ti pojem…pojes mi.k….je replika koju je pijani Rade Serbedzija ponovio kada se mladjana Ceca Raz.tada Velickovic iz petnih zila trudila da odglumi svoju rolu.a teziser je vracao sto puta i u jednom momentu iznervirani Serbezija .posle ko zna kog ponavljanja kaze..pojes mi k…..To se prepricav U Srbiji kao anegdota a Kokan je. to jako trapavo ugurao u predstavu sto je trivijalno..de za vu..i na kraju bezvezno.Ni malo smesno i originalno.Bora stankovic je bio sretan…greska..da je glumac procitao neki od intervjua Bore Stankovica cuo bi da je on uvek pisao tesko.sa knedlom u grlu i kamenom u stomaku..bar je tako izjavio…
  0  0
 2. bravo, al zamalo
  Kako mislite da neko ko je dramaturg ne poznaje reditelje, kako mislite da neko ne poznaje reditelje ko im predaje? Malo ste mimo svega i prilično gorki , ocito. Mora i to neko pa budite i dalje
  0  0
 3. Provincijskog repertoara ima i u centru Beograda. A tek u malim, privatnim produkcijama! Onda se lijepo zapute u druge provincije, gdje po ustanovama kulture rade prijatelji, koji ce radije dovesti prijatelje nego kvalitet i raznolikost.
  Pikaso, ma sta kazete? Svaka cast, naravno. Ali Amadeus, to je vec kultura. Mislim, Amadeus bend. Herceg festov izbor, takodje.
  Vazno je imati prijatelje.
  0  0
 4. Glumice. Niko ne smije da takne Cigane?! JUce je bila godisnjica tvom kolegi glumcu Draganu Maksimovicu jer su ga skinsi ubili cizmama jer su mislili da je Ciganin.Niko zbog toga nije odgovarao. Na Slaviji je ubijeno desetogodisnje dijete jer je Ciganin Niko zbog toga nije odgovarao..Itd.,.. I nije u predstavi rijec samo o Ciganima, nego o drugostima , o mrznji i slobodi. Ubuduce, promisli prije nego prospes vbisokoumnosti.
  0  0
 5. Ja bi bas voljela da ima neki vodvilj. Ali, posto stalno idem u pozoriste, ove godine nisam vidjela ni jedan vodvilj. Bilo je estradnih predstava, njih stalno ima, a uglavnom su iz Bgd, pa ne mogu biti bas provincijalne. I ja se slazem da nije sve pozorište. Evo, traje izložba Pikasa, bila je izložba pop arta… Vrlo pronicijalno, zar ne?
  0  0
 6. Za GORAN nikakve lazi ne znam koliko ti je godina ali se to desilo osamdesetih na premijeri u bg kada je predstava prekinuta zbog smijeha.Nema lazi,samo si neiskusan da ne dodajem.
  0  0
 7. Hahaha, sto Herceg festovci spinuju u komentarima.
  Dobra je predstava. U HN dolazi vodviljsko pozoriste, provincijski repertoar i pokoja dobra predstava, kao sto je Kostana, birana, doduse, po prijateljskoj liniji a ne kvalitetu. Nije Mladenovc jedini progresivan reditelj u regionu. Dva puta dolazi u pola godine.
  A nije ni pozoriste jedina umjetnost.
  0  0
 8. Gluma svih u Koštani je odlična. Tu nema zamjerke. Međutim, predstava je skandalozna jer su sve žene slobodnih shvatanja , neudate, u U BITI, PO MLADENOVIĆU, KURVE. Ako je predstava odraz današnjeg vremena i “moderne žene” pa u takvnom vremenu su Cigani potpuno zaštićena vrsta, Zakonom o manjinama, i niko ne smije da ih takne. Zakon ih štiti. pa se Kokan malo prevario. S druge strane, takođe, režiser je zaboravio da je Koštanina pjesma za koja stvar bol tugu i sreću. Ova Koštana grubo pjeva, pa je ostala samo njenatjelesnost, seksualnost na prodaju.
  0  0
 9. Ukoliko je moguce za HAPS ponovo dovesti Kostanu.Bice sala prepuna kao i ovog puta.a ostalo nas je bez karata dosta prijatelja pozorista.Bravo Stevo,Vi ste genije.
  0  0
 10. Šteta što Dvorana Park ne može da primi više gledalaca ili što predstave ne davaju dvije večeri jer ima i onih koji su ostali bez karata. Vjerujem da je bilo dobro, a znam da je novska publika željna predstava.
  0  0
 11. Ozvucenje u dvorani je lose sto je i umanjilo dozivljaj predstave,al konacno radi grijanje. Sledeca investicija ozvucenje. I ako moze malo cesce predstave a ne svako pola godine.
  0  0
 12. Dušebrižnici iz “turskog doba” sledeći put da se informišu na vrijeme o predstavi da ne budu opet zatečeni. Hvala timu “Koštane” i izvanrednim glumicama i glumcima.
  0  0
 13. bozo vreco uopste nije bio naveden kao glumac kada je mladenovic trebalo da preda scenario terazijskom pozoristu. lijepo zvuci da je predstava zabranjena, to joj daje na interesantnosti, ali nije tacno.
  kokan mladenovic prosto voli da svoj rad reklamira bombasticno, tako je bilo i sa predstavom kosa ili onom o djindjicu. legitimno, da. ali u slucaju kostane, tj zabrane, ne i istinito.
  0  0
 14. Aleksandar Djaja upravnik pozorista na Terazijama dobio je mail iz kabineta premijera Srbije da na svaki način spriječi Kostanu sa Vrecom. Poslije je Vreco izasao iz podijele. Onda je Mladenović napravio novu predstavu koja je sinoc fascinirala ili naljutila Novljane. Niko nije ostao ravnodusan a to je i svrha pozorista. Ocekivati da se Kostana ili bilo koje klasicno djelo igra kao u vrijeme u kojem je nastalo je ocekivanje neznalica i samonabjedjenih ljubitelja lijepe književnosti. Predstava je bukvalno podigla na noge prepunu salu uz ovacije i to govori dovoljno. A ocekivati da se bas svima dopadne je iluzorno.
  0  0
 15. Pitanjr za NOCNU MORU:Sto po Vama ne vrijedi u ovoj predstavi?Prepuna sala i aplauzi publike govore sve,Zar su aplauzi novske publike bez znanja sto sto je pozoriste.Vas nije niko molio da dodjete i dajete malogradjanske komentare,Za Vas nije pozoriste,vec…
  0  0
 16. ” Mislim da bi Bora Stanković bio jako sretan, ovom Koštanom, jer on je zapravo pričao priču o predrasudama, o rulji, o ritualu rulje, o malograđanštini, licemjerstvu…”

  Najava Boža Vreća u ulozi Koštane, rezultirala je pismom u kom se zabranjuje takva postavka.
  0  0
 17. Nocna mora za Boru. Ako je nagazovan reditelj ne mora da maltretira nase klasike. Ne samo srpske nego jugoslovenske. Predstava je sramota za svakoga ko je procitao Kostanu. I ne znam zasto Koprivica dovodi ovake predstave, trebalo bi da je od covek od znanja.
  0  0
 18. Sve super, ali ova predstava nikad nije bila zabranjena, nego je Kokan Mladenovic bio probio sve rokove za njeno postavljanje u beogradskom Pozoristu na Terazijama, cime je prekrsio ugovor. Onda je to iskoristio da u medijima reklamira predstavu kao zabranjenu. Dalje znamo.
  0  0

Ostavite komentar

*

code