KOTOR ART SA 117 PROGRAMA I 800 UMJETNIKA IZ CIJELOG SVIJETA

KOTOR ART SA 117 PROGRAMA I 800 UMJETNIKA IZ CIJELOG SVIJETA

90
0
Podijeli

Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra na Trgu ispred katedrale Svetog Tripuna, večeras u 21 sat svečano će biti otvoren 7. Međunarodni festival KotorArt.

Na ceremoniji otvaranja govoriće ministar kulture Pavle Goranović, predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević i predstavnik Festivala, Ratimir Martinović.
Ideja vodilja ovogodišnjeg Kotor Arta je afirmisanje Kotora, grada koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini, pod zaštitom UNESCO-a, kao kulturne prijestonice Crne Gore u kojoj su nasljeđe i istorija oživljeni savremenom umjetnošću koja predstavlja dijeljeno dobro u javnom prostoru.
Kotor Art obuhvata Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Kotor Art teatar, Kotor Aps, Don Brankove dane muzike, Sea Rock Festival i Pjacu filozofa. Biće izvedeno 117 programa tokom 52 dana trajanja, na ukupno 22 lokacije. Nastupiće 800 umjetnika, izvođača i predavača iz Evrope i svijeta.
Don Brankovi dani muzike od 25. juna do 14. avgusta donose do sada najobimniji program od 16 koncerata u glavnom i šest u pratećem programu. Koncerte raznolikih žanrova i stilova, u različitim kotorskim ambijentima, izvešće renomirani muzički umjetnici, od kojih će većina u Kotoru i Crnoj Gori nastupiti prvi put, a dirigenti dolaze iz Rusije, Brazile, Hrvatske, Švajcarske i Portugala.
Ovogodišja Pjaca od filozofa, koncipirana na temu ljubavi, pod nazivom (Per)verzije ljubavi 28. i 29. jula baviće se kompleksnim i goruće aktuelnim pitanjima promišljanja i re-invencije ljubavi.
Međunarodni festival klapa u Perastu će od 26. do 28. juna okupiti elitne izvođače i teoretičare klapskog stvaralaštva iz regiona.
U takmičarskom dijelu programa klape će se takmičiti u muškoj, ženskoj i mješovitoj, kao i kategoriji “nova klapska pjesma” (pjesme napisane za premijerno izvođenje u Perastu).
XXIII Kotorski festival pozorišta za djecu održaće se od 1. do 12. jula, u proširenom izdanju od dvanaest, umjesto uobičajenih deset dana trajanja, što je najduže do sada, sa 71 programom sa preko hiljadu učesnika iz 18 zemelja. Međunarodni festival KotorArt trajaće do 14. avgusta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code