Kotor i dalje bez predsjednika Skupštine i nove vlasti

Kotor i dalje bez predsjednika Skupštine i nove vlasti

966
0
Podijeli

so-kotorNi u drugom pokušaju i nastavku konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta u Kotoru, nakon izbora 16. oktobra, opozcija, koja ima većinu, 17 odbornika sa SDP-om, nije predložila kandidata za predsjednika Skpštine. Zato je predsjedavajući, najstariji odbornik, dr Branko Ivanović iz SNP-a, prekinuo sjednicu i najavio njen nastavak za 15 dana.
Prethodno je saopštio da su  Andrija Lompar (SD) i Darko Brguljan (DPS) iz opravdanih razloga podnijeli ostavke na mjesto odborinika, pa su verifikovani mandati Snežani Borozan sa izborne liste SD-a i Mirku Vičeviću iz DPS-a.

Komentarišući duge pregovore opozicije oko vlasti, dr Branko Ivanovć  je ponovio da postoji više modaliteta, ali da u SNP-u ne odustaju od uslova da SDP prvo podnese ostavke na sve funkcije u dosadašnjoj vlasti sa DPS-om, LP i HGI-om:
– Čudi me da još nisu podnijeli ostavke. Oni hoće iz vlasti da uđu u vlast. I mi iz SDP-a nećemo odustati. Od prošle Skupštine do sada nije bilo kontakta s njima – kazao je Ivanović ne isključujući da će političku scenu u Kotoru ubuduće odrediti i ono što se bude dešavalo u Podgorici.
Među Demokratama Kotora nema iznenađenja zbog prolongiranja dogovora i prema riječima nosioca te liste,Vladimira Jokića sve će se kompromisom završiti za 15 dana.
– Ni u jednom trenutku nije došlo do onoga što se može čuti u kuloarima, do brobe za funkcije. U pitanju su isključivo politički zahtjevi i vjerujem da čim pređemo taj korak da ćemo odmah nakon toga moći, u najkraćem mogućem roku, da formiramao vlas t- istako je Jokić, ne želeći da detaljiše. Ipak, vjeruje da će nova vlast (DF, Demokrate, SNP, SDP i URA) predlagati budžet Kotora za iduću godinu.

Picerija i restoran

Andrija Pura Popović iz Libereralne partije poručuje da Kotor ne smije biti talac politika partijskih centarala iz Podgorice, što je sada slučaj:
– Ako se budu slijedile te politike, teško da može doći do formiranja većine u Kotoru, gdje je dosta toga važnog na čekanju – kaže Popović.

Kotorski DPS je još faktički na vlasti iako sa SD-om, LP-om i HGI-om nema dovoljno odbornika da i dalje upravlja Kotorom. Čekajući opoziciju da se dogovori, dosadašanja vlast priprema budžet za iduću godinu.
– Nacrt je dobio saglasnost Vlade Crne Gore. Očekujem da bude na javnoj raspravi i da građani daju primjedbe. Da li će biti političke volje da se na nivou lokalnog parlamenta donese taj akt ne mogu sad reći. Ipak, svi planirani programi za 2017. godinu, koji treba da se donesu do kraja ove, su u izradi i biće predloženi parlamentu – kazao je Aprcović.

Kada mora biti izabran  predsjednik lokalnog parlamenta nije predviđeno imeprativno zakonom, ali ako opozicija ne formira vlast, a „zapne“ oko budžeta, mogla bi se donijeti odluka o privremenom finansiranju opštine. Pominju se i dalje razni koalicioni partneri (DPS-SNP), pa i vanredni izbori, tek u Kotoru su i dalje sve karte otvorene.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code