Kotor i Tivat dobili zajedničko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Kotor i Tivat dobili zajedničko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

1694
5
Podijeli

Nakon samo 16 mjeseci u Đuraševićima je izgrađeno 10,3 miliona eura vrijedno postrojenje za tretman otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat, koje može da opsluži 72 hiljade stanovnika.
postrojenje ko tv otvaranje 070716 1Ovim projektom se  značajno  unapređuje komunalna infrastruktura u Boki. Do kraja godine još 3 opštine u primorskom regionu  imaće  najsavremenija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, dok će opštine Bar i Ulcinj ovo pitanje riješiti uskoro, najavio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović. On je sa predsjednicima opština Tivat i Kotor, dr Snežanom Matijević i dr Aleksandrom Stjepčevićem, kao i Rolandom Silerom, članom upravnog odbora KfW banke i Francom Mitermajerom, izvršnim direktorom njemačke kompanije “Wassertechnik” (WTE), ozvaničio rad postrojenja.

Gvozdenović je podsjetio da su Master planom odvođenja otpadnih voda Crnogorskog primorja i prijestonice Cetinje definisane  mjere i aktivnosti koje treba realizovati u periodu 2005-2029.

Picerija i restoran

–      Iznos sredstava neophodan za ulaganje procijenjen je na 280 miliona eura.  Do sada je iz kreditne linije KfW banke obezbjeđeno oko 127,8 miliona eura i preko 17 miliona eura bespovratnih sredstava, ne računajući kredit u iznosu od 31,5 miliona eura, koji je izvjestan za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Podgorici. Iz ovih sredstava obezbijeđena je izgradnja skoro 170 km kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu-kazao je ministar Gvozdenović.

Takođe je riješeno pitanje vodosnabdijevanja opština u primorskom regionu izgradnjom regionalnog sistema za vodosnabdijevanje i sanacijom lokalnih mreža, u iznosu od oko 109 miliona eura, čim je riješen dugogodišnji problem nedostatka vode u ljetnjim mjesecima.

postrojenje ko tv otvaranje 070716 2U predstojećem periodu biće  nastavljene aktivnosti na spajanju na regionalni vodovod opštine Herceg Novi i izolovanih lokacija za koje još nemaju tehnički uslovi za povezivanje, kao i sanacija lokalne vodovodne mreže.

U dijelu otpadnih voda nastaviće se sa širenjem kanalizacione mreže i izgardnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Baru i Ulcinju.

Iz postrojenja koje prerađuje kanalizacione vode iz tivatske i kotorske opštine već izlazi voda čistoće oko 90 odsto na kanalizacioni ispust Oblatno. Ipak, veliki izaov predstvlja neriješeno odlaganje mulja, na što je, pored ostalog upozorio i predstavnik KFW banke, Roland Siler. Dok se to ne riješi i država ne napravi spalionicu mulj će biti odlagan od jeseni  na deponiju, kazao je novinarima predsjednik opštine Kotor dr Stjepčević.

Postrojenje će imati devet zaposlenih, a Skupštine opština Tivat i Kotor će na svojim prvim sjednicama dati saglasnost za tu odluku – istakla je predsjednica opštine Tivat, dr Snežana Matijević, dodajući da  Tivtu pripada jedno radno mjesto više. Opština Tivat ovim je projektom krunisala višegodišnje zalaganje da cjelokupni sistem vodovoda i kanalizacije stavi u službu građana i prilagodi ga trenutku u kojem živimo. U proteklih desetak godina opština Tivat uložila je 30 miliona eura u sistem vodovoda i kanalizacije – kazala je predsjednica Tivta.

Njemačka vlada je preko KFW banke od 2001. godine obezbijedila 220 miliona za razvoj sistema vodosnabdijevanja i kanalizacionog sistema u priobalnom području, podsjetio je je član upravnog odbora KfW banke Roland Siler. Ukazao je na tri glavna izazova u radu postrojenja: pravilno odlaganje kanalizacionog mulja, pokriće operativnih troškova kako bi se obezbijedilo održivo poslovanje i izbor operatora koji moraju biti institucionalno i tehnički opsobljeni za ovaj posao uz podršku Vlade.

Njen kolega iz Kotora dodao je da ovakvi projekti predstavljaju jezgro očuvanja ekološke države i predstavljaju slike ekološke osvijećenosti  države i njenih stanovnika te u tom smislu brendiraju Crnu Goru na dobar način. Projekat zajedničkog PPOV za opštine Kotor i Tivat umnogome će doprinijeti razvoju turizma u primorskoj regiji, rekao je predsjednik opštine Kotor, dr Aleksandar Stjepčević.

5 Komentari

Ostavite komentar

*

code