Kotor nikad bliži novim izborima: Samo SNP došao na Skupštinu

Kotor nikad bliži novim izborima: Samo SNP došao na Skupštinu

1495
6
Podijeli

Kako je bilo za očekivati, od 33 odbornika kotorske Skupštine, jutros su na zasjedanje o privremenom finansiranju opštine, došli samo predlagači, troje odbornika SNP-a.

so-ko-3012U vlasti i opoziciji smatraju da je predsjedavajući Skupštine dr Branko Ivanović prekršio Poslovnik i Zakon o lokalnoj samoupravi sazivajući sjednicu sa predlogom Odluke o privremenom fianansiranju Opštine, prije nego što je završena konstitutivna Skupština. Zato se čini da je Kotor bliži nego ikada novim izborima.

Picerija i restoran

Po dr Ivanoviću, postoji zakonski osnov za sazivanje sjednice sadržan u članu 44 Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim je propisano da budžet mora biti donešen prije početka godine na koju se odnosi. Ako se ne donese, onda slijedi donošenje Odluke o privremenom finansiranju i to najduže za razdoblje od tri mjeseca.

–      Imajući u vidu činjenicu da Odluka o budžetu opštine Kotor za 2017. godinu nije donijeta i da neće biti donijeta do isteka zakonom predviđenog roka a zbog činjenice da se mora obezbijediti kontinuitet u finansiranju lokalne samouprave te transferi za socijalnu zaštitu i institucijama i javnom sektoru SNP je predložio Odluku o privremenom finansiranju opštine Kotor za period januar-mart 2017. godine po hitnom postupku – objasnio je čelnik lokalnog SNP-a i predsjedavajući kotorske Skupštine.

so-ko-3012-2U SNP-u smatraju da je bila dužnost  partija dogovoru formiranje nove vlasti da daju podršku ovoj odluci i pokažu odgovornost prema građanima Kotora.

Bez Odluke o privremenom finansiranju opštine Kotor daje se prostor Vladi da raspusti kotorsku Skupštinu, kazao je novinarima Ivanović:

–      Oni koji potpisaše da neće sa DPS-om, sada upravo sa DPS-om ruše SNP-ov prijedlog. Eto, vidite, koliko im je potpis trajao – poručio je Ivanović.

Ivanović je objasnio i da članom 22 Poslovnika SO Kotor precizirano da ukoliko je predsjedniku Skupštine prestala funkcija, najstariji odbornik obavlja tu funkciju do izbora novog.

– Ne kaže se funkciju predsjedavajućeg Skupštine, nego funkciju predsjednika – istakao je Ivanović za koga ništa nije sporno što je on kao predsjedavajući sazvao novu Skupštinu, iako ona prethodno nije konstituisana.

Kako se Ministarstvo javne uprave i ministrica Suzana Pribilović, smatarju  nenadležnim da tumače nadležnosti jedinice lokalne samouprave, treba poštovati sopstveni Statut i Poslovnik, tvrdi lider kotorskog SNP-a.

Za sada SNP ostaje pri prijedlogu da opozicija sa vladajućom SDP podrži njihov prijedlog  za formiranje vlasti u Kotoru.

6 Komentari

  1. SNP je u Herceg Novom predao vlast u ruke DPS-a,sta je cudno ako to uradi u Kotoru,sijetite se cuvene koalicije,Dejan Mandic,Vlado Mracevic,Predrag Andjelic,Zorica Gavrilovic,Rade Bozovic i OO DPS-a u hotelu Metalurg
    0    0
  2. Svaka čast za doktora Baća Ivanovića! Došlo troje odgovornih i poštenih Kotorana. Evo vam dokaz koliko SNP hoće vlast sa DPS om. Da to hoće, došli bi i DPS, SD, HGI i liberali i glasali za budžet. Ovako, onaj ko nije došao taj ide uz DPS.
    0    0

Ostavite komentar

*

code