Kotorani u Dubrovniku: Prvi Forum evropske strategije za Jadransko jonski region

Kotorani u Dubrovniku: Prvi Forum evropske strategije za Jadransko jonski region

799
0
Podijeli

Panel dubrovnikPredstavnici Opštine Kotor učestvuju na prvom dvodnevnom Forumu Evropske strategije za Jadransko –jonski region (EUSAIR), u Dubrovniku, u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Hrvatske.

Na poziv vodećih partnera IPA projekata jadranskog programa prekogranične saradnje koje Opština Kotor uspješno realizuje, prvom EUSAIR Forumu prisustvuju sekretar za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenad Radunović, koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević i savjetnica za međunarodnu saradnju Lena Pasinović.

Picerija i restoran

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Opština Kotor snažno podržava implementaciju Akcionog plana Strategije preko aktivnosti unutar Jadransko –jonske euroregije čiji je član, predsjedavanja Forumom Jadransko-jonskih gradova kao i kroz projekte prekogranične i transnacionalne saradnje finansirane iz fondova Evropske Unije.

Uvodne riječi imali su: zamjenik gradonačelnika grada Dubrovnika, Željko Raguz, župan Dubrovačko-neretvanski i predsjednik Jadransko-jonske euroregije, Nikola Dobroslavić, evropska komesarka za regionalnu politiku, Korina Krecu, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Miro Kovač, kao i predsjednik Hrvatskog Sabora, Željko Reiner.

U okviru panel diskusije  Crnu Goru predstavljao je državni sekretar za EU integracije i ghlavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović, a izlagali su i ministri spoljnih poslova Albanije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije, Ministarka bez portfelja Srbije.

Događaj je posvećen napretku Strategije Savjeta Evrope od 2014. godine i definisanju buduće implementacije. Ministri spoljnih poslova kao i nacionalne vlasti zadužene za fondove Evropske unije uključenih država zajedno sa evropskim Komesarom za regionalnu politiku sastali su se na ministarskom sastanku radi obezbjeđivanja opštih smjernica, određivanja prioriteta i donošenja ključnih odluka za efektivnu implementaciju Strategije. Nakon toga, pridružili su se ostalim istaknutim govornicima tokom svečanog otvaranja i za vrijeme plenarnih sesija na dvije teme: kako učiniti Jadransko-jonski region fleksibilnijim i kako iskoristiti potencijale regiona kroz dodatu vrijednost upravljanja na više nivoa.

Tri paralelne sesije pružaju prostor za interaktivnu razmjenu iskustava i mišljenja na sljedeće teme: Rješavanje konflikta interesa u zajedničkom pomorskom prostoru, jačanje saradnje u sektorima saobraćaja i energetike i pametan pristup održivom i atraktivnom regionu.

Na marginama Foruma, Evropske mreža za preduzetništvo (EEN) organizovane su Business – to Business sesije koje okupljaju predstavnike malih i srednjih preduzeća, univerziteta, privrednih komora i ostalih ključnih aktera Jadransko-jonskog regiona sa ciljem pronalaženja partnera za nove projekte i  istraživanje novih poslovnih prilika.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code