KotorArt: Bila “Snježana i sedam patuljaka”, večeras dvije predstve, izložba, koncert gudača…

KotorArt: Bila “Snježana i sedam patuljaka”, večeras dvije predstve, izložba, koncert gudača…

464
0
Podijeli

KotorArt logo2Gdje ima da Snježana učestvuje na izboru za miss ljepote? U drami Aleksandra Popovića i na XXIV Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala Kotorart! Pored savremene Snježane, promovisana je knjiga za djecu i mlade “(NE) Pitaj me kako sam” Ivane Lukić, i izvedena predstava sa istoimenom adaptacijom. Na osmom danu festivala, na pitanje kako si, posjetioci bi odgovarali nasmijano… A zašto?

Gradsko pozorište Podgorica izvelo je predstavu “SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA” u režiji Veljka Mićunovića, jednu već dobro poznatu bajku su izmjestili u savremeni kontekst. Sa željom da se iskažu prave vrijednosti u potrošačkom društvu, pokušali su ukazati na sveopšti kič, negativan uticaj medija i kanona ljepote, odnos vrednovanja utemeljen na materijalnom i kvazi-estetskom principu. Međutim, koliko je način prezentovanja poruke bio adekvatan? Najmlađe su uspijeli nasmijati i zabaviti, probuditi sentimentalna osjećanja sa ljubavnom pričom između Snježane i princa, nje i patuljaka, koji to doslovno jesu, podržavajući drugost tijela, pozivajući na toleranciju i podršku. Međutim, kritikovati medijsku zabavu, i koristiti se njome na parodijski način, a s obzirom na to da je ona sama i bez teatralizacije parodijska, a u ovakvom stilu, kritika gubi na snazi. Predstavu je ispratilo nekoliko songova, u ritmu folk i pop muzike. Scenografija u prvom dijelu je riješena velikim stepenicama i garderobom, dok je u drugom dijelu postavljena drvena kućica za patuljke, sa kreativnim dosjetkama. Važnost problema kojim se predstava bavi, i njegov značaj za odrastanje u današnjem vremenu, predstavlja veliki izazov kako za roditelje, učitelje, umjetnike, i sve ostale koji vjeruju u ljubav, etiku i estetiku, i da kao takve mogu opstati, i danas!

Picerija i restoran

A šta možemo očekivati na devetom danu festivala? Na glavnom programu, svi znatiželjni istraživači i ljubitelji letenja, mogu uživati u predstavi “KAKO JE OTKRIVENO LETENJE” (20.00h, Kulturni centar) koja je nastala po motivima istoimene priče Margarita Minkova, a nakon toga možete pogledati predstavu “KINEZ” urađena po drami Maje Todorović, ako želite da otkrijete više o prijateljstvu drugih, i drugačijih, o tranzicionim traumama čiji su nosioci djeca.

Na Trgu od oružja biće održan nastup “Radost i gosti” u izvedbi JPU Radost u 19.30h, a nakon njih takođe na glavnom trgu biće nastup Art grupe Montenegro “Sedam godina sa nama” u 21.30h.

Na trgu Sv. Luke u 20h biće otvorena izložba crteža i slika  Djeca Djeci, škole Cambridge iz BiH.

Za ljubitelje muzike, na VII Festivalu gudača biće izveden završni koncert orkesta sa solistima, uz dirigenta Vili Ferdinandija.Na sceni za mlade u 22h u Atrijumu Kulturnog centra biće izvedena predstava “Zeko, zeko”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code