KotorArt: Premijera „Kaveza“, dirljivo i emotivno

KotorArt: Premijera „Kaveza“, dirljivo i emotivno

404
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

KotorArt logo2U okviru Kotorskog Festivala pozorišta za djecu i koprodukciji Kulturnog centra “Nikola Đurković”, Gradskog pozorišta Podgorica, sinoć je u režiji Mirjane Medojević odigrana premijera predstave “KAVEZ”. Ona  je dobitnica drugog Konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade. Autorski tim još čine dramaturg Ilija Đurović, kostimografkinja Lina Leković, kompozitor Ivan Marković i reditelj dokumentarnog video materijala Gojko Berkuljan.

Premijera je izvedena u postavljenom kavezu ispred zgrade Jugooceanije, u kojem je predviđeno trideset mjesta za publiku. Blizina scene kao i mali i zatvoreni prostor, ima za cilj da poveća osjećaj intimnosti, i uspostavi snažniju komunikaciju, naročito značajnu za ovako emotivno dirljivu priču. U predstavi igraju Jelena Simić, Jelica Vukčević, Zoran Vujović, Maja Šarenac i Dejan Đonović.

Picerija i restoran

Predstavu otvaraju prepoznatljive izjave o romskoj djeci, dokumentarni snimci o njihovom zlostavljanju, koji se projektuju na zidovima kaveza. Pokreće nekoliko aktuelnih tema, o Romima, njihovom psiho-fizičkom zlostavljanju, hraniteljstvu i razlozima za isti, trgovini ljudima, prostitucija (nasilnom ili dobrovoljnom?), dovodeći u pitanje humanost i altruizam. Upotreba naratora, mikrofona, rušenja fiktivnog kosmosa, na tragu Brehtovog pozorišta, publiku drži misaono aktivnom. Funkcija kamere uživo stvara efekat “zumiranja” problema i označava ga za publiku vidljivim i umnoženim, međutim pojedine scene su riješene, samo dijalozima i zvucima koje glumci ispuštaju dok nisu na sceni, upozoravajući na postojanje problema koji se ne vide na ulici.

Prateći život i smrt romske djevojke Monike, njene hraniteljske porodice, prijateljice, “posla”, zloupotrebljavanja, silovanja, uz smijeh i numeru “Brazil” od Bebi Dol,pojačava se tragična atmosfera, poništavajući njen “zabavan” karakter.

Svi koji žele da osjete kako je to biti u kavezu i poistovjete se sa tolerancijom našeg društva na nasilje, diskriminaciju, mogu pogledati predstavu u 21.30h, kod zgrade Jugooceanije. Danas je i Velika trampa (19.00h, Pjaca od kina), Promocija kluba društvenih igara Brljok (19.30, Pjaca od kina), Prezentacija festivalskih radionica (20.30h, Pjaca od kina), i predstava Miris istoka (21.30h, Trg od oružja).

Večeras je najavljeno i  svečana zatvaranje XXIV Kotorskog Festivala pozorišta za djecu i dodjela nagrada u 21h na Trgu od oružja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code