Kotorski i tivatski borci i antifašisti obilježili 73. godišnjicu bitke na Sutjesci

Kotorski i tivatski borci i antifašisti obilježili 73. godišnjicu bitke na Sutjesci

1724
1
Podijeli

bitka na sutjesci antifasisti ko tvČlanovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor prisustvovali su juče obilježavanju 73. godišnjice bitke na Sutjesci. Sa njima je putovalo i 14 članova Udruženja boraca NOR-a i antifašista Tivta, na čijem čelu je predsjednik Dragiša Ćosović. Organizaciju i sam put na Tjentište vodila je sekretarka Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor, Daliborka Seferović.

Bitka na Sutjesci predstavlja najslavniju bitku u Drugom svjetskom ratu kada je u Dolini heroja na hiljade boraca izgubilo živote – kazao je predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR), Bakir Nakaš, povodom obilježavanja 73. godišnjice ove legendarne bitke.

Picerija i restoran

Na platou ispred Spomen-kosturnice na Tjentištu brojni antifašisti iz cijele bivše Jugoslavije  položili su cvijeće i vijence i odali počast učesnicima ove najpresudnije bitke antifašističke narodnooslobodilačke borbe. Među brojnim delegacijama iz cijelog regiona našle su se i delegacije Kotora i Tivta koje su zajedno sa delegacijom SUBNOR-a Crne Gore, predvođene Borom Banovićem i Draganom Mitovim Đurovićem, položile vijence.

Bitka na Sutjesci vođena je od 15. maja do 15. juna 1943. i bila je odlučujuća bitka pete neprijateljske ofanzive.

Gotovo 127.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih vojnika i ustaša, uz podršku 300 aviona, u obruču je držalo 22.000 partizana radi potpunog uništenja. Prva proleterska divizija 10. juna 1943. probila je neprijateljski obruč na Sutjesci, a bitka je završena 15. juna 1943. probojem glavnine snaga NOVJ u Bosnu. Ukupno je stradalo oko 7.500 partizana, više od trećine snaga koje su ušle u borbe.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code