KOTORSKI “YU BRIV” POVEĆAO FLOTU ZA TRI PLOVILA

KOTORSKI “YU BRIV” POVEĆAO FLOTU ZA TRI PLOVILA

84
0
Podijeli

Foto:Slobodna DalmacijaNajjača specijalizovana hidrograđevinska kompanija u Crnoj Gori, kotorski “Yu Briv” značajno je povećao svoju flotu specijalnih plovila za izvođenje radova u moru i na obali. Vansudskom nagodbom posrnule splitske građevinske firme “Konstruktor Inženjering” i njihovih povjerilaca Crnogorci su kupili su tegljač, teglenicu i tzv. samopodiznu modularnu baržu – piše “Slobodna Dalmacija”.

Tako je, prema pisanju ovog lista, dogovorom ključnih aktera, u posljednji trenutak izbjegnuta sudska prodaja “Konstruktorove” imovine radi prisilne naplate duga.
Uz mali remorker “Vruljicu” izgrađen 1978. godine u Holandiji, dug 17 metara i snage motora 570 “konja”, crnogorski “Yu Briv” je od “Konstruktor Inženjeringa” kupio i dvije savremene barže.
Radni ponton-teglenica “Konstruktor I”, duga je 30 i široka 17 metara, nosivosti je 895 tona i služi kao platforma za transport i rad teškog građevinskog stroja-gusjeničara, mase oko 150 tona, a koja se postavlja na krmu pontona, uz balastiranje pramčanih prostora.
Teglenica služi i za prevoz betonskih blokova i sličnog palubnog tereta, te za ispomoć kod izvođenja pomorskih radova.
Posebna novost na crnogorskom tržištu, piše “Slobodna Dalmacija”, jeste samopodizna tzv. jack up barža “Konstruktor II”, izgrađena 2008. takođe u Holandiji. Ta barža ima četiri pilona kojima se oslanja na morsko dno, nakon čega je hidraulični mehanizam čitavu podiže s morske površine i pretvara u stabilnu radnu platformu.
“Yu Briv” trenutno gradi drugu faze marine za megajahte “Porto Montenegro”, a koja podrazumijeva izgradnju gotovo 600 metara nove operativne obale s ukupno 184 nova veza. Očekuje se da će sada već bivši splitski ploveći strojevi biti angažovani na nastavku proširenja buduće luksuzne marine u Tivtu.
Prema pisanju ovog lista, iz “Yu Briva”, s novonabavljenom plovnom mehanizacijom u poslovnim planovima predviđaju da hidrograđevinske usluge prošire na Hrvatsku i Albaniju.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code