KOVAČEVIĆ: NEĆEMO “GASITI” DJEČJI DOM “MLADOST” U BIJELOJ, IMA MJESTA I ZA...

KOVAČEVIĆ: NEĆEMO “GASITI” DJEČJI DOM “MLADOST” U BIJELOJ, IMA MJESTA I ZA DNEVNI CENTAR

175
0
Podijeli

Dječiji dom Mladost jedina je ustanova u Crnoj Gori koja se domaćinski odnosi prema djeci bez roditeljskog staranja i zaslužuje podršku države i Ministarstva rada i socijalnog staranja, kazala je nakon posjete Domu, ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević.

Ona je istakla da se Dječiji dom neće “gasiti” bez obzira na to što se svuda u svijetu sprovode akcije hraniteljstva, jer u domu boravi blizu stotinu djece, što znači da je Crna Gora spremna da prihvati svu tu djecu:
“Dogovorila je sa menadžmentom i diektorom, a to je bila zamisao Ministartsva, da jedan dio prostora koji je opremeljen i koji možemo da stavimo odmah u funkciju za 7 dana, bude prostor Dnevnog centra sa djecu sa smetnjama u razvoju. Imajući u vidu da je Dnevni centar koji već postoji u Herceg Novom malog kapaciteta i smatram da nema potrebe sada ulagati sredstva za izgradnju novog Dnevnog centra, ako ovdje imamo i dio stručne radne snage i medicinskog osoblja”, istakla je Kovačevićka.
U ovoj ustanovi se može smjestiti oko 30-oro djece sa smetnjama u razvoju što je jedan Dnevni centar dodala je ona i najavila sljedeće nedjelje razgovore o tome sa lokalnom samoupravom, ali i potrebe da se radnicima koji su u penziji, a bili su zaposleni u Domu, riješi stambeno pitanje.
“Ovdje imaju vrlo vrijedan plac, i u razgovorima sa Vladom nastojaćemo da im riješimo stambeno pitanje, jer smatram da o penzionerima koji su i danas ovdje, kao i o zaposlenima moramo da vodimo računa”, istakla je Kovačevićka.
Podsjećajući još jednom da se Dječiji dom neće “gasiti” niti je to bila namjera, ministarka je navela da će transformacijom u zavisnosti od prostora ovdje otvoriti i prostor za stare, uz hotel i još jedan stan koji može da se koristi:
“Osmislićemo to narednih mjeseci tako da ćemo osoblje zaposliti i nećemo ići na tehnološke viškove, već ćemo postojeće osoblje angažovati u Dnevnom centru, sa dijelom kadrova koji mora da obezbijedi i Ministarstvo ali i lokalna samouprava”, pojasnila je ministarka Kovačević.
Informaciju da Dječiji dom neće biti zatvoren potvrdio je i direktor Doma Boro Đukanović, jer i djeca i radnici treba da znaju da im je to sigurnost:
“Mi smo uradili projekat o transformaciji ustanove koji je visoko ocijenjen koji je Ministarstvo prihvatilo, i mi smo već spremni. Napravili smo reorganizaciju i radnih mjesta i grupa djece i možemo odmah da primimo jedan servis. Imamo mjesta i za druge servise ali na Ministartsvu je da odluči da li će to biti prihvaćeno, bilo da je riječ o servisu za mladu majku i dijete, pomoć porodicama u riziku i druga tekuća pitanja. Jako nam je važno što imamo poptunu podršku ministarke i ovog Ministartsva istakao je Đukanović.
On je naveo i da je Dom dao potpunu podršku projektu hraniteljstva, ali to je nešto što ne može biti realizovano preko noći.
Ministarka Kovačević je istakla i da Dnevni centar treba isključivo da bude u centru grada, a ne na periferiji, jer djeci treba da bude blizu i Dom zdravlja, i pozorište kao i sve druge institucije.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code