Kraj aprila novi rok za podnošenje aplikacija za podršku kroz program IPARD...

Kraj aprila novi rok za podnošenje aplikacija za podršku kroz program IPARD like 2.2

1077
0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja produžilo je rok za podnošenje aplikacija za bespovratnu podršku preradi kroz program IPARD like 2.2 do 30. aprila, saopštavaju iz ovog Vladinog resora.

Kroz IPARD like 2.2 poziv, kompanije u poslovanju sa hranom mogu da investiraju minimalno 15.000 eura, a maksimalno 250.000 eura. Oni koji ispune uslove poziva i ugovore investiciju dobiće povrat sredstava u iznosu od 50 odsto investicije, ne računajući PDV.

Picerija i restoran

Tokom prethodna dva mjeseca Ministarstvo je ostvarilo intenzivnu komunikaciju sa potencijalnim korisnicima programa IPARD like 2.2, radi prezentacije novih mogućnosti i podrške u pripremi aplikacija za raspoloživa bespovratna sredstva EU. Ona iznose blizu tri miliona eura, namijenjenih jačanju prerade kroz ovaj javni poziv.

Kao rezultat takve intenzivne i otvorene komunikacije, u susret potrebama poljoprivrednih proizvođača i kvalitetu realizacije ovog programa podrške, Ministarstvo je donijelo odluku da produži rok za podnošenje aplikacija.

– Imajući u vidu zahtjevnost procedura koje podrazumijevaju izrade projekata, biznis i drugih planova, dobijanja rješenja, urbanističko-tehničkih uslova i drugih neophodnih dokumenata, Ministarstvo je donijelo odluku o produženju roka za podnošenje aplikacija, kako bi obezbijedilo svim zainteresovanim proizvođačima dodatno vrijeme za kvalitetnu pripremu neophodne dokumentacije – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je odlučno da intenzivira aktivnosti kojima bi se svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima pružila stručna podrška u procesu pripreme aplikacija, pa pozivaju sve potencijalne korisnike ovog, kao i drugih programa podrške, da koriste kapacitete stručnih i savjetodavnih službi Ministarstva radi podrške pripremi dokumentacije, kao i da ukazuju na prisustvo eventualnih barijera, kako bi Ministarstvo preduzelo korake radi njihovog prevazilaženja.

Šansu da unaprijede poslovanje kroz ovaj poziv imaju pravna lica i preduzetnici iz sektora vezanog za mlijeko, ribarstvo i akvakulturu. Iz sektora hrane biljnog porijekla i gljiva korisnici mogu biti oni koji se bave preradom i pakovanjem primarnih poljoprivrednih proizvoda: voća, povrća, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja, maslinovog ulja i drugih proizvoda od maslina i vina. Podržavaju se i klanice, a u tom dijelu korisnici mogu biti fizička lica ili privredna društva, koji se bave uzgojem goveda, ovaca, koza, svinja, tovnih piladi i ćurića.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code