KRALJ TVRTKO PRVI KOTROMANIĆ GLEDA U STARI NOVI

KRALJ TVRTKO PRVI KOTROMANIĆ GLEDA U STARI NOVI

589
0
Podijeli

postavljanje tvrtka 1U gradskoj luci na Škveru u Herceg Novom jutros je postavljen spomenik osnivaču Herceg Novog, Tvrtku I Kotromaniću. Ponovo je postavljaljen, u njegovoj blizini i stari top iz doba austrougarske, na novoj drvenoj podlozi.
Spomenik je okrenut ka sjeveroistoku, odnosno starom gradu, koga je i osnovao prije više od šest vijekova. Iako je to savjetnik predsjednika opštine, Vladimir Mračević, htio da posjetioci saznaju u nedjelju kada spomenik bude zvanično otkriven, Jadran je jutros bio na mjestu događaja.

postavljanje tvrtka 2Postavljanju spomenika prisustvovao je predstavnik ljevaonice Ujević, zatim autor, beogradski vajar Dragan Dimitrijević, kao i preduzimači koji su pratili postavljanje i sređivanje platoa na kojem je Tvrtko postavljen. Prema riječima Mračevića, spomenik je bez ikakvih problema dopremljen iz Servisne zone u Igalu, iz kruga JP Čistoća, a pauk JP Parking servis pomogao je da se podigne.
„Ostalo je još postavljanje kamena koje bi trebalo da se završi sljedeća dva dana. U sklopu uređenja ovog platoa sjutra će biti postavljeni i obluci kako bi se uredio i trg i sve što je prilikom postavljanja spomenika bilo problematično”.
Podsjetimo da je spomenik djelo vajara iz Beograda, Dragana Dimitrijevića, izliven je u Zagrebu, a kamen za postolje dobavljen je iz Dubrovnika. Visok je 5,6 metara i težak 1.500 kilograma, ali je i šupalj.
Sve je pravljeno skoro dvije godine, ali ne zbog prevelike zahtjevnosti u izradi, nego zbog pribavljanja sredstava, a ugovorena cijena je 55.000 eura.
postavljanje tvrtka 3Predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić, kazao je ranije za naš radio da je ljevaonici Ujević isplaćeno 40.000 eura, a ostatak će biti isplaćen nakon postavljanja. Autoru Dimitrijeviću uplaćeno je 20.000 eura, iako je prvobitno bilo rečeno da će on spomenik pokloniti gradu. Oko 10.000 eura je trošak za kamen kojim će se pokriti postamenta i transport. Nije sve platila opština, jer je oko 10.000 eura prikupljeno od sponzora.

Picerija i restoran

 

Foto: Milan Dobrilović

postavljanje tvrtka 7postavljanje tvrtka 4postavljanje tvrtka 5postavljanje tvrtka 6

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code