Kreće nova Dorra Nuova

Kreće nova Dorra Nuova

1
Podijeli

Uspješno je završen projekat “Povećanje zapošljivosti dugoročno nezaposlenih žena – Dorra Nuova“, koji je u proteklih 12 mjeseci implementirala NVO Mladi Romi u saradnji sa partnerskom organizacijom NVU Ruke iz Herceg Novog.

Uključio je 26 dugotrajno nezaposlenih žena i pružio priliku da steknu znanje i iskustvo u oblasti izrade nakita i rukotvorina, finansijskog upravljanja i administracije, menadžmenta i marketiga.

Picerija i restoran

Nakon završene obuke, polaznice projekta su nastavile sa praktičnom obukom u periodu od šest mjeseci. Na taj način su imale priliku da stečeno znanje i vještine pretoče u unikatni nakit i rukotvorine koji je svoje mjesto našao na sajmovima i feštama, kao i promotivnim štandovima u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu.
Od ukupno 26 korisnica uključenih u projekat, 15 je Romkinja i 11 korisnica iz većinske zajednice. Većina učesnica je iz Herceg Novog, dvije učesnice su iz Kotora, a dvije iz Tivta.

Predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja, Biljana Kovačević, predstvnik Biroa rada Herceg Novi, Željko Stožinić, predstavnice opštine Herceg Novi, Vesna Samardžić i izvršni direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha, te Milina Kovačević iz NVU Ruke, govorili su na završnoj press konferenciji o ciljevima i realizovanim aktivnostima projekta.

Svoje iskustvo su podijelile i korisnice projekta, Vesna Vuksanović, Mona Jašaraj i Đurđa Radović, koje su uspješno prošle sve segmente i čije su rukotvorine našle mjesto na mnogim sajmovima i izložbama. I danas su u prostorijama ove organizacije na Stepeništu 28.oktobra bile izložene rukotvorine koje su u toku implementacije projekta izradile korisnice.

Dobra vijest je da će radionica Dorra Nuova nastaviti sa radom u prostorijama NVO Mladi Romi u Herceg Novom. U toku je osnivanje NVO Dorra Nuova čiji će fokus rada biti osnaživanje Romkinja i drugih dugoročno nezaposlenih žena da se uključe na tržište rada. U radionici će biti nastavljen uspješan i posvećen rad ovih žena na izradi rukotvorina, nakita i drugih ukrasnih predmeta, za koji su pokazale veliki talenat i interesovanje.

Projekat je podržan sredstvima Evropske Unije kroz grant šemu “Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada”, koja se realizuje u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“, a koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Ugovor o sprovođenju je potpisan sa Ministarstvom finansija – Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je institucija zadužena za praćenje sprovođenja ovog projekta, ali i cijele grant šeme.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code