Krivična prijava protiv Novljanina i njegove firme zbog utaje poreza

Krivična prijava protiv Novljanina i njegove firme zbog utaje poreza

6778
1
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_herceg_novi_20Službenici Uprave policije MUP-a juče su nadležnom državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom podnijeli krivičnu prijavu protiv Društva sa ograničenom odgovornošću „Gradnjainvest Montenegro“ iz Herceg Novog, i pedesetogodišnjeg S.Č, iz Herceg Novog, osnivača, ovlašćenog zastupnika i izvršnog direktora „Gradnjainvest Montenegro“ d.o.o. Herceg Novi, kao odgovornog fizičkog lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako se sumnja, oni su u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza – izlaznog PDV-a u iznosu od 31.768,32 eura, nisu Poreskoj upravi podnijeli poreske PDV prijave, a što su shodno zakonu bili dužni da učine.

Picerija i restoran

Naime, S.Č, kao izvršni direktor firme „Gradnjainvest Montenegro“, je u ime navedenog privrednog društva zaključio ugovor sa investitorom – privrednim društvom „Omorika Montenegro“ d.o.o iz Herceg Novog za rekonstrukciju i izgradnju turističko hotelskog kompleksa u Meljinama, čija je ukupna vrijednost 198.925 eura.

Ugovoreni iznos iz ugovora je stoga uplaćen na žiro račun firme „Gradnjainvest Montenegro“ radi izvođenja ovih radova za potrebe firme „Omorika Montenegro“. Firma „Gradnjainvest Montenegro“ međutim taj priliv nije prikazala, odnosno konkretno nije predala Poreskoj upravi poreske PDV prijave za novembar i decembar 2015. godine, kao ni za januar, februar, mart i april 2016. godine, što je bila zakonska obaveza ovog pravnog lica. Osim toga, pomenuta prijavljena firma nije iskazala izlazni PDV na usluge fakturisane firmi „Omorika Montenegro“, na koji način je izbjegla plaćanje poreza – izlaznog PDV-a u iznosu od 31.768,32 eura, za koji iznos je i oštećen Budžet Crne Gore, navodi se na kraju saopštenja.

Krivična prijava protiv navedenih pravnog i fizičkog lica je, shodno konsultacijama sa nadležnim tužiocem, tom tužiocu podnijeta u redovnom postupku.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code