Krivična prijava zbog utaje 31 hiljade eura za poreze i doprinose u...

Krivična prijava zbog utaje 31 hiljade eura za poreze i doprinose u Herceg Novom

5
Podijeli

Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom iz Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, sprovodeći akciju „Radne dozvole“, podnijeli su krivičnu prijavu protiv jednog fizičkog i jednog pravnog lica u Herceg Novom. Oni su, kako se sumnja, počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i oštetili budžet Crne Gore za oko 31.500 eura, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je podnijela danas krivičnu prijavu protiv privrednog društva „Niveda“ d.o.o. Herceg Novi i N.Č. izvršnog direktora tog preduzeća. Oni su, kako se sumnja, u periodu od 2016 – 2018. godine, shodno Zakonu o strancima od Ministrastva unutrašnjih poslova pribavili dozvole za privremeni boravak i rad stranih državljana, koji su bili angažovani u ovoj firmi, a da te strane državljane nisu shodno Zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju prijavili na osiguranje, niti su za ta lica izvršili uplatu poreza i doprinosa.

Picerija i restoran

N.Č. je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, na utvrđivanje poreskih obaveza.

Policijski službenici sprovode akciju „Radne dozvole“ nakon saznanja da više pravnih lica sa područja Crne Gore čini krivična djela utaje poreza i doprinosa i krivična djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju. Oni prilikom zapošljavanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja Crne Gore, ne evidentiraju i ne prijavljuju nadležnim poreskim organima ugovore o zaključenim radnim angažmanima nerezidentne radne snage.

Do sada je podnijeto osam krivičnih prijava protiv deset fizičkih i deset pravnih lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od oko 730.000 eura.

5 Komentari

  1. Replika Radu. Nasi radnici se naplate radeci vani. Pa zar mislite da 600-800 eura nesto znaci za zivot gradjninu Novog? Probajte sami I vidite koliko dana zivota je to. Ima nas hiljade na brodovima I u inostranstvu i svuda smo uspjesni.

    11
    1
  2. Lakše je otvorit firmu, nego prijavit strane radnike. Dok se završe sve procedure, taj radnik više i ne treba. Zašto ne zaposliti domaćeg radnika? Prosto, zato što neće da radi. Radnici fale na gradilištima (plata oko800 eura) i u ugostiteljstvu (600eura). A nude se menadžeri, pravnici, ekonomisti. A i oni bi najradije da se zaposle u Opštini. Moraju da rade strani radnici, a postavljaju se prepreke da se to onemogući, kao da Crna Gora vrvi od nezaposlenih majstora i kelnera. Ovo je igra ko će koga prevariti, i ko će nastradati. Biće bolje…

    37
    6

Ostavite komentar

*

code