Kriza nezavisne kulturne scene u Herceg Novom?

Kriza nezavisne kulturne scene u Herceg Novom?

11
Podijeli

herceg novi 51Mreža aktera nezavisne kulturne scene Herceg Novog saopštila je da je lokalna uprava napravila niz propusta neobjavljivanjem podataka o dodjeljivanju sredstava kojima se finansiraju lokalne NVO. Time se, kako kažu, negativno utiče na rad i djelovanje civilnog sektora u gradu. Iz Opštine prizanju da su napravili taj propust ispravljajući ga objavom na svom sajtu. Evo šta još zamjeraju iz ove novoupstavljene Mreže, a šta su im odgovorili iz lokalne uprave.

Prije nešto više od mjesec iz MANKSA su uputili zahtjev   Sekretarijatu za društvene djelatnosti, nadležnom za rad nevladinih organizacija i kabinetu predsjednice Opštine u kojem je traženo da se objave odluke o raspodjeli sredstava za rad nevladinih organizacija u 2016. godini.

Picerija i restoran

„Povod za takav korak je bila činjenica da su probijeni svi mogući zakonski rokovi za podršku i realizaciju projekata u ovoj godini. Zatim, saznanje da se pojedine organizacije, pet mjeseci nakon isteka konkursa, pozivaju pojedinačno na razgovore i potpisivanje Ugovora o finansiranju“, objašnjavaju iz MANKS-a.

Oni dalje navode da se pojedine NVO de facto sufinansiraju iz budžeta opštine Herceg Novi – od novca građana i iz drugih institucija (Turistička organizacija), a da prethodno nakon “javnih konkursa” nisu javnosti predočeni rezultati ovih konkursa niti ko su donosioci odluka koje moraju prethoditi pravnim aktivnostima ove vrste.

„U zahtjevu opštini su navedeni i predlozi za unaprijeđenje saradnje sa civilnim sektorom: blagovremeno raspisivanje konkursa (u ovoj za narednu godinu), transparentnost oko javnih prostora kojima grad raspolaže, a mogu biti korišćeni za rad organizacija i pojedinaca koji imaju stvaralački potencijal a nemaju prostor za to, a za koje je predloženo da se razmatraju tokom mjesec“, dodaju u MANKS-u.

Kako ističu, nezadovoljni su saradnjom sa lokalnom upravom, bez obzira na to da li su ili ne podržani finansijski u proteklom periodu.
„Na koji način se odlučuje o tome kako se troši naš novac i novac naših sugrađana? Ko i kako odlučuje o korišćenju prostora u vlasništvu grada? Da li se, ako je već uočeno da postojeće procedure ne funkcionišu, može započeti promjena u sistemu?“, pitaju u MANKS-u.

Kriza nezavisne scene manifestuje se, između ostalog, i gašenjem nekih višegodišnjih manifestacija i preuzimanjem drugih. „Posljednji vikend jula dugo godina je bio termin za Noć kulture – ove godine Noć kulture izostala je iz kalendara manifestacija, Međunarodni dječji karneval 2016. bio je na ivici otkazivanja, status i prostor za rad Hercegnovskog pozorišta nisu riješeni ni nakon pet godina od iseljenja iz Palate Burovina“, navode u MANKS-u.

Oni insistiraju na odgovorima i promjenama u dosadašnjem sistemu odlučivanja i postupanja, u interesu građana, koji u radu civilnog sektora mogu da prepoznaju platformu za razvoj potencijala u oblasti kulture i stvaralaštva.

„Prošao je oktobar sa svim svojim značajnim datumima, vrijeme je da pogledamo grad svoj“, navodi se na kraju saopštenja MANKS-a.

Opština mijenaja Odluku o kriterijumima za raspodjelu sredstava NVO

images_slike_gradovi_hn_objekti_opstina_hn_2015Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi, nakon saopštenja MANKS-a uvažio je i prihvatio njihove sugestije, i objavio Odluku o dodjeli sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija za 2016. godinu, koja je dostupna na linku.

U lokalnoj upravi reagujući na primjedne MANKSA smatraju da  nije trebalo da se obraćaju javnosti kako bi ih upoznali sa dodjelom sredstava NVO-ima, iako imaju pravo na to, jer im opštinske službe stoje na raspolaganju.

Sa druge strane, iz lokalne uprave ukazuju na činjenicu da neke od nevladinih organizacija koje su dobile stredstva za projekte u prethodnoj godini nisu ispunile svoje ugovorom definisane obaveze, pojašnjavajući i šta je odužilo proces donošenja Odluke o dodjeli sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija za 2016. godinu.

„Osim činjenice da je budžet Opštine usvojen u aprilu ove godine, treba dodati da je postupak prolongirala i činjenica da nevladin sektor nije imenovao svog predstavnika za člana Komisije. Komisija odluku o finansiranju projekata donosi na osnovu Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, koja je javno dostupna, te NVO sektor i svi građani mogu da se upoznaju sa odredbama“, kažu u lokalnoj upravi.

Lokalna uprava je, prepoznajući nedostatke Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, već započela proces izmjene, što je jedan od prioriteta, kako bi se do kraja ove godine stekli uslovi za raspisivanje konkursa za dodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija u 2017. godini.

„Opština Hreceg Novi će kao i do sada ulagati napor da obezbijedi prostorne uslove za rad nevladinog sektora i pored nepostojanja zakonske obaveze za to. Finansijsku podršku lokalne uprave imaju i imaće, u skladu sa mogućnostima, sve nevladine organizacije za projekte koji se ocijene kao korisni i poželjni, a koje su prepoznate kao odgovoran saradnik lokalne uprave u kreiranju kulturnog i ukupnog društvenog ambijenta grada“, navodi se na kraju reagovanja  iz lokalne uprave.

11 Komentari

  1. NVO plesni klub Fenix kao i Olivia fondacija su vrlo diskutabilne, exkluzivne organizacije. Sramotno je što te (iste) prostorije koje finansira ista Opština….

  2. Vrlo je upitno zasto plesni studio NVO Fenix moze po osnovu projekta da dobije 2.380,00 eura, i placen godisnji zakup prostorija u iznosu od 5.355,00 eura po drugoj odluci, kada ostale NVO ne mogu da primaju sredstva po oba osnova?

  3. Ne bi Opstina nikad ni objavila rezultate konkursa da ovo nije dato u medije. A Turisticka organizacija tek krije podatke kome je po konkursu dala pare kao zmija noge. To je protivzakonito, konkursi su javni!
    Jadrane rasptajte se gdje idu pare od konkursa Turisticke organizacije!

  4. Nema zavisne I nezavisne kulture. Ako je to odredjeno novcem onda vidimo da ovi nezavisni hoce da budu zavisni od gradskih para a nezavisni u trosenju. Kojih se to 18 NVO pojavljuje, bilo bi dobro da znamo. Kad be zmas sto des od sebe to osnujes NVO, em uzmes pare em ti nije dosadno. Pola ovih udruga nije optavdalo pare koje su od opstine dobijali, a kad I’m kazu da te pare vrate eto kuknjave.

  5. sasko, novljanine, iza zahtjeva opstini stoji 18 hercegnovskih nvo, molim radio jadran da objavi njihov spisak jer ga je dobio (u okviru skeniranog zahtjeva sa potpisnicima)

  6. piše da su Dragan Janković, predsjednik, Dragan Mračević, Branka Mračević, Vedrana Dabović, Stefan Bakica, Vladoimir Dželetović i Vuk Vuković. Ovaj poslednji je na Radiju Herceg Novi rekao na nije član te komisije od 2015 kada je predao ostavku

Ostavite komentar

*

code