KRUZERE DANIMA DOČEKUJE MAGLA NA ULASKU U ZALIV BOKE

KRUZERE DANIMA DOČEKUJE MAGLA NA ULASKU U ZALIV BOKE

166
0
Podijeli

magla hn 291013Nevjerovatan doživljaj Boke kada putnici prođu ostrvo Lastavica i uđu u zaliv posljednjih dana kvari magla. Bokokotorski zaliv je i jutros je osvanuo pod sumaglicom, koja je dočekala tri kruzera na putu za Luku Kotor. Za preko dvije hiljade putnika koji su saa ova tri velika broda projezdila zalivom – sigurno da je bio nesvakidašnji prizor posmatrati i sudar prvih sunčevih zraka sa gustom maglom iznad površine mora, koja je posljednjih dana učestala u ranim jutarnjim časovima.

Kako su nam rekli iz Hidrometeorološke stanice u Igalu, razlog sumaglici je velika vlažnost vazduha koja se penje i do 97%, kao i visoka temperatura mora za ovo doba godine – do 21 stepen, pri čemu se stvara kondenzacija. Ono što otežava “razbijanje” sumaglice jeste nedostatak sjevernog vjetra, od kojeg bi ona “isparila”.
predrag janovic kapetanNo, iako je zaliv jutros osvanuo “okovan” sumaglicom – to nije predstavljalo problem u navigaciji kruzera, potvrđuju nam iz Luke Kotor. Razlog je jednostavan – svi kruzeri posjeduju radare za sumaglicu, pri čijoj identifikaciji se automatski pale sirene koje upozoravaju ostale brodice u zalivu da brod uplovljava. Ovoga jutra, upornu sirenu kruzera čuli su prvo Novljani, pa onda i stanovnici svih mjesta do Kotora. Zbog intenzivnog i skoro neprekidnog sviranja – sticao se utisak da nešto nije u redu.
Koordinator pilotske službe, Predrag Janović nam objašnjava da je to uobičajena procedura u takvim uslovima i da nema mjesta ni za brigu ili paniku, jer su tri kruzera bez problema usidrena u kotorskoj Luci.
“Sasvim je normalno da kruzeri daju zvučne signale pri sumaglici, zbog drugih plovila u zalivu. U takvim situacijama vozi se smanjenom brzinom, najmanjom mogućom, da bi se uz sirene, mogle “organizovati” ribarice koje nemaju sirene. Do sada i u ovakvim uslovima nije zabilježen niti jedan problem, incident ili bilo kakva nezgodna situacija. Jer, komunikacija sa Brodogradilištem u Bijeloj kao i trajektima na Kamenarima se uredno održava, tako da je kruzerima put uvijek “otvoren” pri ulasku ili izlasku.
magla hn2 291013Janović naglašava da jedini problem mogu biti ostala plovila u zalivu koja nemaju radarsku navigaciju.
“Jedino što ne možemo iskontrolisati su ribari” – priznaje Janović, kao i to da kotorska luka nema adekvatan radar, koji bi identifikovao pojave kao što je sumaglica. To bi umnogome olakšalo navigaciju kroz zaliv, međutim svi kruzeri koji uplovljavaju u Boku opremljeni su takvom tehnikom zbog čega problema do sada nije bilo.
Inače,u kotorsku luku jutros su uplovila tri kruzera sa kojima je stiglo 2219 putnika – to su “Riviera” dug 238,3 m, SS VOYAGER dug 217 m, i “DEUTSCHLAND”, od 174 m. Riviera i Deutschland ostaće do 18 h, dok će SS Voyager posljednji napustiti Boku i isploviti oko 23 h.magla hn 291013

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code