Kuća Iva Andrića biće renovirana do juna

Kuća Iva Andrića biće renovirana do juna

13
Podijeli

Idejno rješenje za preuređenje kuće Iva Andrića na Toploj trebalo bi da bude završeno u naredne dvije do tri sedmice, zatim predato TO Herceg Novi, kabinetu predsjednika Opštine, te timu stručnih saradnika iz Beograda na odobrenje. Kuća bi za posjetioce trebalo da bude otvorena 1. juna.

“Planiranje i idejno rješenje trebalo bi da budu gotovi do 1. februara, a nakon odobrenja nadležnih u projektu, krećemo sa renoviranjem kuće i dvorišta. Prioritet je dvorište, jer je kuća mala i u njoj ne može nešto krupno da se radi, ali zato dvorište može da se preuredi tako da bude zaista sjedište kulture grada”, kazao je Radiju Jadran v.d. direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada, Boro Lučić.

Picerija i restoran

Unutrašnjost kuće biće bez kapitalnih izmjena, a sve što je predviđeno trebalo bi da “potvrdi” prvobitni izgled enterijera:

“Neće se ići na “dramatične” poteze već će svi radovi biti prilagođavanje originalnom izgledu, po nacrtima koje smo mogli da nađemo u arhivima. Uz uređenje kupatila, gdje je više riječ o sanaciji”, pojasnio je on.

Podsjetićemo, Opština Herceg Novi odlučna je da kuću na Toploj u kojoj je živio nobelovac Ivo Andrić revitalizuje kako bi dobila međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj.

Početkom oktobra predstavnici Opštine Herceg Novi sastali su se sa ekspertskom grupom koja će raditi na projektu revitalizacije kuće. Iz lokalne uprave je saopšteno tada da bi objekat trebalo da bude priveden namjeni “poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca”. Predstavnici Andrićeve zadužbine i Muzeja grada Beograda pod čijom je nadležnosti Spomen dom Iva Andrića izrazile su načelnu spremnost da se uključe u revitalizaciju kuće, “u obimu koji ekspertski tim bude smatrao potrebnim”, saopšteno je tada iz lokalne uprave.

Ranije je i iz TO HN rečeno da će značajan dio sredstava, ne precizirajući koliki, biti izdvojen za valorizaciju kuće Iva Andrića, iz fonda za valorizaciju kulturne baštine i ozelenjavanje opožarenih područja na Orjenu i Luštici.

Za kuću Iva Andrića Herceg fest je prije dvije godine izvršio dekaptaciju vode koja je bila u temeljima i podrumima. Obavljena su i geodetska premjeravanja. Njen đardin, bio je u 2016. godini dio HFF-MFF, za studentsku selekciju. Sama kuća nikada nije doživjela obnovu, poslije višegodišnjeg zakupa i korišćenja za restoran.

Ivo Andrić je kuću u Njegoševoj ulici 65. sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda. Nakon Andrićeve smrti, Opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika, sa željom da ubuduće služi kulturi i umjetnosti.

13 Komentari

 1. @ pi ar
  Valjda ce ovaj masinista da odrzava makete i fotografije brodova. Po zakonu ne ispunjava uslove ali je pokriven autoritetom i znanjem Savove snajke.

 2. Ines,apsolutno si u pravu a Bacuska,ovo pod 5. je jedina i prava istina.
  Nova direktorica HF je verovatno prihvatila ovo radno mjesto da bi se “dokopala” kuće za svoje promocije i njenih isto mišljenika.
  Živi bili pa videli!
  Skidoše čoveka koji je bio direktor dva pozorišta u Beogradu,renomirnog scenaristu u regionu,profesora na filmskoj akademiji u Beogradu,novljanina.Za vas samo mogu reći da ste BRUKA za ovaj grad.

  9
  5
 3. Hoce li od toga biti prihoda ili ce samo neko dobro da se ugradi angazujuci odgovarajuce izvodjace? A onda da je 2-3 puta koriste slza pjesnicke veceri podobnih, samozvanih pjesnika.

  14
  8
  • Bacanje para:
   1. Niko ne zna kolikoo ce kostati, koja je namjena.
   2. Na koji nacin ce ostvarivati bilo kakav prihod.
   3. Ko ce i iz kojih sredstava placati tri-cetiri radnika, kao ostale troskove koje nosi ovakav centar.
   4. Sta ce raditu cetiri zaposlena devet mjeseci van sezone /mogu provjetravati ili gajiti krtolu u dvoristu/
   5.Kuca je pravno u ingerenciji -Herceg Festa /koji ima dovoljno kadra za poslovanje iste/.
   Ljudi, lako je izmisljati, mastati-zivot je realnost.

   14
   4

Ostavite komentar

*

code