Kuća Iva Andrića, u očekivanju rekonstrukcije, ipak, otvara kapiju krajem juna

Kuća Iva Andrića, u očekivanju rekonstrukcije, ipak, otvara kapiju krajem juna

14
Podijeli

Ništa ne ukazuje na radove i uređenje  kuće Iva Andrića  na Toploj, koja djeluje prilično zapušteno.  Njeno otvaranje je najavljeno više puta početkom juna, ali kuća nobelovca  trebalo bi za posjetioce da bude otvorena najvjerovatnije krajem juna, kazali su Radiju Jadran u JUK Herceg Festu.

U međuvremenu, Herceg Fest je aplicirao kod IPA fondova za dodatna sredstva za rekonstrukciju ovog zdanja . Odobreno im je 190 hiljada eura, u sklopu projekta „Kuća Nobelovca Iva Andrića – KNIA“.

Picerija i restoran

Novac će biti utrošen za sanaciju infrastrukture i programske sadržaje, a proces rekonstrukcije trajaće do 2020. godine, pojasnili su u Herceg Festu.

Oni navode da bi veći dio tog novca trebalo da „pokrije“ rekonstrukciju, te da je vrlo malo predviđeno za programe, zbog čega će oni biti finansirani iz ranije opredijeljenih sredstava  opštinskog budžeta.

Do kraja juna biće završeni samo manji radovi uređenja bašte koji bi trebalo da krenu sljedeće sedmice. Uz to, u kući će biti osposobljena jedna prostorija za korišćenje, pretvorena u suvenirnicu.

„Budući da su nam odobrena sredstva iz IPA projekata, sada moramo poštovati inpute projekta i sanacije, koja bi trebalo da bude okončana do 2020. godine. Stoga ćemo do sezone obaviti neke manje korekcije, bez većih „građevinskih“ zahvata, kako bi kuću upriličili za posjete“, kazali su u JUK Herceg Festu.

Do kraja juna trebalo bi da budu precizirani i programi za sezonu.

Podsjetimo da su se u oktobru prošle godine predstavnici Opštine Herceg Novi sastali  sa ekspertskom grupom koja je uradila projekat revitalizacije kuće. Iz lokalne uprave je saopšteno tada da bi objekat trebalo da bude priveden namjeni “poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca”.  Predstavnici Andrićeve zadužbine i Muzeja grada Beograda, pod čijom je nadležnosti Spomen dom Iva Andrića, izrazile su načelnu spremnost da se uključe u revitalizaciju kuće, “u obimu koji ekspertski tim bude smatrao potrebnim”, saopšteno je tada iz lokalne uprave.

U međuvremenu su i iz TO Herceg Novi objavili da će značajan dio sredstava, ne precizirajući koliki, biti izdvojen za valorizaciju kuće Iva Andrića, iz fonda za valorizaciju kulturne baštine i ozelenjavanje opožarenih područja na Orjenu i Luštici.

Za kuću Iva Andrića Herceg fest je prije dvije godine izvršio dekaptaciju vode koja je bila u temeljima i podrumima. Obavljena su i geodetska premjeravanja. Njen đardin, bio je u 2016. godini dio HFF-MFF, za studentsku filmsku selekciju. Sama kuća nikada nije doživjela obnovu, poslije višegodišnjeg zakupa i korišćenja za restoran.

Ivo Andrić je kuću u Njegoševoj ulici 65. sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda. Nakon Andrićeve smrti, Opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika, sa željom da ubuduće služi kulturi i umjetnosti.

14 Komentari

 1. Obavezno pogledati Peričinu emisiju- predizborno sučeljavanje. E da se toliko laže i obećava nikad nisam vidio
  Svaki dan treba da ide ova emisija

 2. Idealna prilika da se mazne 150.000. Obavezno zovite konsultante- prijatelje iz Bg da ih napunite kad vec nema novske pameti.Renovirate li tako svoje kuce? Sramite se

  5
  2
 3. Samo i sve odlazemo. Ne znamo ništa uraditi ni kada dobijemo novac. Živi bili pa vidjeli ni do iduce sezone nece posao biti obavljen. Šta radi Agencija na celo sa kapetanom. Kurs joj nije dobar a svako malo se na nešto nasuce. Šetalište Igalo, Kuca Iva Andrića, PUP ( nema ga i ne zna se kada će (ali se zna dje i ko koga se ide da se sto god upise i promjeni).

  Srećan put i mirno more

  10
 4. Kao i sve ostalo sto rade, u junu ce reci bolje u novembru i tako dalje i tako dalje, Kolektor nece zavrsiti, setaliste rakopano, grad prljav…. Bitno je da ima litija i poopova to ide po redu !

 5. Za onoga koji se predstavlja nickom Tora, samo procitajte Icvov komentar ,to Vas determinise na najbolji nacin. Takvi drugacije, ne mogu, nece, ne smiju !

  1
  5
 6. “Kad god dodjem u ovaj kraj zapahne me s mora i sa kopna, iz vrtova, sa kuca i ulica nesto savrseno i skladno, a u razgovoru sa ljudima osjetim ponajcesce nesto sitnicavo i neprijatno – mala pamet, jeftina ironija i bezocno ogovaranje svega i svakoga.
  Pri tom oni se redovno sluze svojim lokalnim govorom.
  Ponasaju se kao ljudi na karnevalu koji se u kostimima i pod maskama krecu slobodnije, izrazavaju smjelije i govore i rade ono sto se bez maske i kostima ne bi nikada usudili da kazu i ucine….”
  Ivo Andric o Novljanima

  14
  9
 7. Takav je svaki Oliverin posao. Bijaše li ona zadužena za Andrićevu kuću prošle godine ? Koja joj to
  funkcija po redu a da ništa nije uradila.

  24
  4

Ostavite komentar

*

code