Kuća nobelovca Iva Andrića od juna počinje sa programima

Kuća nobelovca Iva Andrića od juna počinje sa programima

21
Podijeli

U junu ove godine, kako je prvobitnim planom i predviđeno, biće upriličeno svečano otvaranje Kuće nobelovca Iva Andrića u rekonstrukciji, nakon čega će, paralelno sa radovima na adaptaciji, biti organizovani pilot programi: literarne večeri i kreativne radionice za djecu, kamerni koncerti i pozorišni nastupi, kao i master klasovi posvećeni literaturi, kulturi i turizmu.

Sredinom decembra prošle godine, nakon inicijative Opštine Herceg Novi i više radnih sastanaka predstavnika lokalne samouprave sa stručnim timom i predstavnicima Turističke organizacije i gradskih ustanova kulture, Opština je usvojila Studiju izvodljivosti sa SWOT analizom i Programsko rješenje.

Picerija i restoran

Programsko rješenje predviđa da Kuća nobelovca Iva Andrića preraste u prostor javnog pamćenja, kao kuća sjećanja i mjesto podsticajnih dijaloga izazvanih reminiscencijama na Andrićevo kapitalno djelo i njegov boravak u Herceg Novom. Te će reminiscencije izazvati postavka u samoj kući i u njenom vrtu, kroz koju će se posjetiocima otkrivati šta je ono opšteljudsko i univerzalno u sjećanjima na nobelovca – ono što svako od nas može da veže za sopstvene sisteme vrijednosti u kulturi, i da pomogne u njihovoj izgradnji.

Na osnovu studije, Agencija za izgradnju Herceg Novog je već u januaru sačinila kompletno Idejno rješenje za građevinsku revitalizaciju Andrićeve kuće i vrta.
Djelo nobelovca i njegove „hercegnovske godine“ biće predstavljene domaćim i stranim gostima putem knjiga, brošura i digitalnih sadržaja.

Andrićevu kuću posjetiće učesnici 11. međunarodnog simpozijuma posvećenog Andrićevom djelu – „Andrićeva sunčana strana“ koji će, u organizaciji Instituta za slavistiku Univerziteta u Gracu i uz podršku Opštine Herceg Novi i Sekretarijata za kulturu, biti održan u Herceg Novom od 11. do 14. oktobra. Riječ je o jednom od najreferentnijih međunarodnih naučnih skupova o Andriću ove godine na kome će učestvovati više od 80 proučavalaca Andrićevog djela iz Crne Gore, Srbije, BIH, Rusije, Danske, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Bugarske i drugih zemalja.

U međuvremenu, prepoznata je i međunarodna kulturološka, društvena i turistička važnost revitalizacije Kuće Iva Andrića. U okviru projekta „Očuvanje, unaprijeđenje i promovisanje prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz jačanje modela eko-muzeja – Co.Co. Tour” revitalizacija će biti finansijski podržana iznosom od 190.706,00 €.

Kako se radi o zajedničkom projektu koji je odobren u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora, učesnici projekta će uporedo realizovati projektne ciljeve prema unaprijed utvrđenim fazama i aktivnostima. Realizacija projekta sprovodiće se u četiri glavne faze i biće u punom obimu završena do februara 2020. godine.

Za to vrijeme će u Kući nobelovca Iva Andrića biti izvršeni adaptacija i sanacija objekta i dvorišta, digitalizacija promotivnog i muzejskog sadržaja, kreiranje muzejske postavke, kao i marketinška i komunikacijska strategija, kako samog objekta tako i turističke ponude grada čiji će biti sastavni dio.

U toku su radovi na koncipiranju stalne i povremenih izložbenih postavki, književnih večeri, kamernih koncerata i predstava, tribina, naučnih skupova i drugih programskih aktivnosti koji bi bili organizovani uz dobru saradnju sa relevantnim domaćim i inostranim kulturnim i obrazovnim institucijama.

21 Komentari

 1. Zivo me zanima da li ce i prilikom ovoe ” rekonstrukcije ” ostaviti onu mrezu duz puta put muzeja koju je 1934 g. stavio vlasnik bivsi.To sto se radi sa tim ” obnovama i revitalizacijama” je sprdacina

  11
  2
 2. Novi se kiti Andricem iako to zapravo ne zasluzuje. Svima je dobro poznato sta je Andrić mislio o novljanima i to ne pojedincima već je to uočio kao sindrom, o novljanima koji svima pametuju, u sve se mješaju i što znaju i o čemu pojma nemaju, koji su sujetni, zlobni su ali onako ulično zlobni, prepuni potrebe da sabotiraju sve i svakog bez nekog posebnog razloga a braneći se pričama o opštem dobru…. To zapravo jeste orovincijski mentalitet. Tu provincijsku karakteristiku kod novljana Andrić je višestruko iznosio i hvala mu. Trebamo je kao citat zakačit na trg gradski da nam stalno visi nad glavom bude opomena kad god pomislimo da nepotrebno spletkarimo!

  24
  4
  • To nije specificno samo za Novi vec za sve manje gradove.Sva manja mjesta se ponasaju na slican nacin ogovaraju,likuju,spletkare,sve oprastaju sem uspjeha,gledaju tudja posla.Manje vise isto.Tako da se mi ne razlikujemo mnogo od drygih i nismo najgori.HN ima i lijepih strana koje mnogi umjetnici cjene.U svakom slucaju treba iskoristiti ime u kucu nobelovca maksimalno

   9
   1
  • A jeste li se prepoznali.
   Kakve sad to veze ima?
   To što je Andrić napisao, ako je, nema nikakve veze sa ovom temom.
   Karakteristike malog mjesta, juga, ali i sjevera.
   Gledajte filmove, čitajte knjige, od Perua do Norveške, sve isto.
   Za tih par opažanja, nije dobio Nobelovu nagradu, sigurno.
   Da se tu nije nije našao, ne bi dom imao.
   Svak ide gdje se lijepo osjeća.
   I veći su pisci išli u mala mjesta, pa nijesu pljuvali po domicilnom narodu.

   7
   1
 3. “Kad god dodjem u ovaj kraj zapahne me s mora i sa kopna, iz vrtova, sa kuca i ulica nesto savrseno i skladno, a u razgovoru sa ljudima osjetim ponajcesce nesto sitnicavo i neprijatno – mala pamet, jeftina ironija i bezocno ogovaranje svega i svakoga.
  Pri tom oni se redovno sluze svojim lokalnim govorom.
  Ponasaju se kao ljudi na karnevalu koji se u kostimima i pod maskama krecu slobodnije, izrazavaju smjelije i govore i rade ono sto se bez maske i kostima ne bi nikada usudili da kazu i ucine….”
  Ivo Andric o Novljanima

  34
  8
 4. Kultura i umjetnost najzad u prvom planu!!
  Neka ovo bude prioritet svuda. Samo naprijed, a Novljani će znati da ovo cijene i da se ponose kao domaćini.

  20
  2
 5. Jedan od najboljih projekata u Herceg Novom koji može mnogo toga da nam donese dobrog i pozitivnog. Bravo Herceg Novi, moj grade. Dopada mi se što se koliko vidim ozbiljno misli o svemu kad je u pitanju Andriceva kuca, a i fala bogu da ce od tog ipa fonda biti koristi i za kulturu u nasem gradu.

  22
  6
 6. Konačno lijepe vijesti!
  Andrić je odabrao Novi, lijepo je da se njegovo djelo održava u pamćenju. Ja upravo čitam Travničku hroniku, prvi put poslije srednje škole, fenomenalna knjiga.
  Zna li neko da li je Nobelovu nagradu dobio za nju ili za Na Drini ćupriju? (Meni je T. Hronika bolja).

  13
  4

Ostavite komentar

*

code