KUD “Sloga”: Prvih 80 godina

KUD “Sloga”: Prvih 80 godina

3237
2
Podijeli

Koncertom u Dvorani Park, pod nazivom “Prvih 80 godina”, Kulturno umjetničko društvo “Sloga” iz Đenovića proslaviće sjutra jubilej – 80. godina od osnivanja. Početak je zakazan za 20 časova.

Pored koreografija “Igre iz Crne Gore” i “Igre iz Boke”, na repertoaru rođendanskog koncerta naći će se i “Glamoč”, “Linđo”, “Igre iz Slovenije”, “Igre iz Srbije” i mnoge druge, jer KUD “Sloga” i dalje njeguje bogati folklor  bivše Jugoslavije.

Picerija i restoran

Osnovano 1937. godine, ovo društvo je na samom početku djelovalo kroz dvije sekcije građana Đenovića, Baošića i Kumbora – diletantsku i muzičku. Sa repertoarom lakih pozorišnih komada i skečeva, nastupali su po mnogim mjestima Boke, posebno u Morinju, Bijeloj, Podima, Baošićima i Zelenici.

Pedesetih godina jenjava rad u dramskoj sekciji, a ističe se novoosnovana folklorna sekcija. Igre i pjesme naroda Jugoslavije postaju veliki izazov za mlade  kraja i okoline, pa “Sloga” postaje društvo opštinskog značaja. Upornim i dugogodišnjim radom stvara se kvalitetan ansambl narodnih igara, koji je postepeno prevazilazio lokalne okvire, učestvujući na republičkim i saveznim smotrama.

Od osnivanja društva, pa sve do danas, KUD “Sloga” jedno je od rijetkih društava koje prati orkestar. Modernizacija i savremena tehnologija nisu uspjele da harmoniku, lijericu, gitaru, klarinet, doboš ili tapan zamijene CD-om. Osamdesetih godina, muzičku sekciju činilo je čak 25 članova raspoređenih u vokalni ženski ansambl, tamburaški orkestar i soliste na narodnim instrumentima.

Najveći uspjeh postignut je 1985. godine u španskom gradiću Kantonigrosu, na istoimenom festivalu svjetskog amaterskog folklora, osvajanjem prvog mjesta u konkurenciji 46 folklornih anasambala iz 36 zemalja svijeta. Na ovom istom festivalu, prošle godine u konkurenciji 23 zemlje, osvojeno je srebro.

KUD “Sloga” je nagrađeno Oktobarskom nagradom Herceg Novog, poveljom Turističkog saveza Jugoslavije, Poveljom folklora Crne Gore 1975. godine, Ordenom zasluga za narod sa srebrnim mačevima, kojim ih je odlikovao tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, a dobitnici su i mnogih drugih priznanja izloženih u prostorijama društva.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code