Kulminacija Riječkog karnevala: Sa preko 10 hiljada učesnika i novske „Maškare“

Kulminacija Riječkog karnevala: Sa preko 10 hiljada učesnika i novske „Maškare“

8
Podijeli

Spektakulrna međunarodna završna povoprka Riječkog karnevala traje od podne, a učestvuju 104 grupe, sa više od 10.000 maskiranih.

Oni su došli iz 10 zemalja, iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Ptuj), Belgije (Seraing), Crne Gore (Budva, Herceg Novi i Tivat), Srbije (Čačak), te Makedonije (Strumica).

Picerija i restoran

Hercegnovska NVO Maškare učestvuje četvrti put na 35. Riječkom karnevalu, a prvi put kao karnevalska grupa u FECC-u (Federacija evropskih karnevalskih gradova). Predstvljaju grad i Crnu Goru pod brojem 47.

Kako javljaju imali su prethodno i uspješan prijem sa delegacijom Opštine Herceg Novi kod gradonačelnika Rijeke, Vojka Obersnela. Tom prilikom su Riječani inicirali bratimljenje Opštine Herceg Novi sa Opštinom Njivice. Pored njegovanja pučkih svečanosti dva grada imaju mnogo dodirnih tačaka u sportu, kultuiri i filmu. Herceg Novi će na zatvaranju Praznika mimoze imati priliku da uzvrati Riječanima na gostoprimstvu.

Inače, na početku ovogodišnjeg Riječkog karnevala se predstavila i povorka mladih – Carnival DJ Session s 10 karnevalskih grupa i oko 2.000 sudionika. U sklopu povorke se mogu vidjeti 71 alegorijska kola.

Povorka na Korzu je na 6 pozornica i vode je poznavaoci Karnevala – Jadranka Čubrić i Lucio Slama u ulici Ivana Zajca, Ernest Marinković i Neno Pavinčić na Jelačićevom trgu, Ivica Nikolac i Robert Ivanović u Scarpinoj ulici, Josip Krmpotić i Robert Ferlin, te Irena Grdinić i Mario Lipovšek na pozornici na Korzu, Ivana Bilen i Denis Brižić na Trgu Republike Hrvatske te Valerio Benčić – Vale i Tomislav Škulj – Tommy DJ na Jadranskom trgu.

Publiku su na startu zabavljale i Prve riječke mažoretkinje, a nakon prolaska i posljednje grupe, po tradiciji Halubajskih zvončara, uslijediće paljenje pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, veliki vatromet, te nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć, u kafićima, klubovima i Ex port Delti.

Riječki karneval već godinama je prepoznatljiv brend koji privlači sve više stranih i domaćih ljubitelja maškaranih događanja. Ima veliki ekonomski značaj zbog dodatne zarade ugostitelja, hotelijera, hostela, prevoznka, trgovaca…

8 Komentari

  1. Kako nesto ne naucite od Rijecana? Pitajte ih da li oni landaraju mjesec dana okolo i trose necije pare? Idu li u susjedne gradove da tamo prave maskenbale? Traje li njihov karneval mjesec dana? Dokle vise?

    19
    6
  2. Ovo je primjer kako možemo i mi slično organizovat međunarodni karneval i da grad ima interes i mi svi skupa.Rijaka živi za ovaj karneval i svi učestvuju u sponzorstvu i ne gledaju ko je ko niti politički i sam sam se uvjerio jer sam bio sudionik karnevala… Bravo NVO.Maškare , bravo Peulići sve bi vam dao u svoje ruke jer vi znate da to organizujete al da vam se niko ne parča…

    16
    9

Ostavite komentar

*

code